“Tu vens política, jo la faig”: ‘Borgen’ i la figura dels spin doctors - Diari de Barcelona
Comunicació política i sèries
“Tu vens política, jo la faig”: 'Borgen' i la figura dels 'spin doctors'
El professor i consultor en comunicació Pau Canaleta considera que “la realitat és bastant més avorrida que la sèrie”

La plataforma 3Cat ha estrenat recentment el doblatge en català de Borgen, una de les sèries més aclamades pels amants de la política i la comunicació. S’hi narra durant quatre temporades la història de Birgitte Nyborg, líder del partit dels Moderats, que es converteix en primera ministra de Dinamarca.
Però la sèrie no es limita a seguir el personatge que interpreta l’actriu Sidse Babett Knudsen, sinó que s’enfoca també en el funcionament entre bambolines de la política i del periodisme, i més concretament en el nexe entre els dos mons, els assessors polítics o spin doctors. Aquest paper l’encarna Kasper Juul, analista polític i assessor de Nyborg.
“La necessitat de spin doctors es va fer manifesta a la Segona Guerra Mundial”
El consultor en comunicació i professor de Comunicació Política Pau Canaleta explica al Diari de Barcelona que la presència d’assessors polítics va prendre importància després de la Segona Guerra Mundial. Es van adonar de la necessitat de racionalitzar la política, per revertir l’excés de partidisme dins els gabinets polítics que havia portat a tensions extremes. “Es considera que això ajudarà els governants a prendre millors decisions”, assenyala. La coincidència ideològica entre l’assessor i l’organització per a qui treballa, segons ell, és irrellevant, perquè “un bon professional ha de saber ficar-se en la pell del seu candidat i de l’electorat sense partir d’un biaix”.
“Aquest perfil professional prové normalment de fora del món de la política, i la majoria són politòlegs o comunicadors tot i que també hi podem trobar sociòlegs”, explica Canaleta. “Les dues figures principals són el cap de premsa i l’estrateg, i en determinades situacions es poden fusionar”. Com a qualitats d’un bon assessor polític principal, destaca la visió de futur, el posicionament de l’organització, l’habilitat per utilitzar en sentit ampli els diversos mitjans de comunicació, els dots estratègics i la capacitat per llegir les tendències sociològiques. La feina d’un spin doctor es pot resumir amb una frase que diu Nyborg a la sèrie, dirigint-se a Kasper Juul: “Tu vens política, jo la faig”.
Per trobar una escena característica de la feina dels spin doctors, no cal anar més enllà del primer capítol, quan Kasper Juul li demana a Nyborg la seva opinió sobre el discurs que li ha escrit per al debat electoral. La candidata li contesta que està bé, però que li sembla “un intent de salvar una estratègia una mica complicada”. Davant el seu pessimisme, Juul li ofereix irònicament escriure un discurs de comiat, i ella li diu: “Si te’n demanés un sobre la pena de mort, suposo que em demanaries si ha de ser a favor o en contra, oi?”. La resposta de l’assessor és clara: “Per fer aquesta feina [la de spin doctor], no cal tenir conviccions”.
“A la realitat es fracassa molt més que a la sèrie”
Canaleta creu que la sèrie és una de les que reflecteix millor la realitat de la política, i n’assenyala altres exemples com The West Wing o la pel·lícula In the loop. Tot i això, diu que es tendeix a creure que l’èxit és constant en l’assessoria política, quan en realitat no és així. “Els assessors de la sèrie actuen molt a curt termini i hi és freqüent la improvisació, i els hi surt bé, però a la realitat es tendeix a anar més a mitjà i llarg termini. Hi ha molts més fracassos, i la realitat és, per dir-ho d’alguna manera, bastant més avorrida”.
Destaca com a escenes interessants aquelles en què es reuneix el gabinet de govern sencer per afrontar problemàtiques imprevistes. “Aquí sí que es reflecteix molt bé la realitat d’unes situacions cada vegada més freqüents a causa de la immediatesa de la informació”. El cert és que a la sèrie hi ha moltes reunions entre Nyborg, Juul i altres membres del govern, on els diferents personatges discuteixen l’estratègia a seguir davant cada situació. Hi són normalment el ministre d’Hisenda i assessor de partit de Nyborg, Bent Sejrø, i el Ministre de Relacions amb la UE, Jacob Kruse.
“Les relacions entre els periodistes i els spin doctors són molt estretes”
A la sèrie també es pot veure una constant relació d’interdependència entre els assessors i els mitjans de comunicació. Això es dona principalment en la relació professional, i també personal, de l’assessor Kasper Juul amb Katrine Fønsmark, presentadora de les notícies de la televisió principal del país.
Pau Canaleta confirma que entre caps de premsa i redactors de peu “hi ha jocs de filtracions, intents d’enfocar els temes com es vol… les relacions professionals són molt i molt estretes”. A més, també hi ha reunions i sopars dels gabinets amb alts càrrecs d’alguns mitjans per teixir complicitats. Per a ell, “aquesta interacció és un win-win, els periodistes volen tenir informació de primera mà, i els polítics també ho necessiten”. També es donen les mateixes relacions entre gabinets de partits i institucions diverses, a vegades amb interessos creuats i sempre amb un respecte mutu entre les diferents àrees. El professor conclou que, en aquest àmbit, la sèrie és molt fidel a la realitat.

