Apocalypse
Per Redacció
Publicat el 16 de novembre 2021

Ja s'ha acabat la COP26 i tot i que s'han assolit alguns acords, com passa gairebé sempre, la vida continua, la inacció contra la destrucció del planeta també, i el canvi climàtic, també. Per tant, com que el canvi climàtic no recula i no sap res de cap document signat per un grapat de països, aquesta setmana us portem un llistat de cançons que parlen sobre la fi del món tal com el coneixem. Si voleu recuperar les llistes de #10cançons de totes les setmanes anteriors, podeu consultar-les aquí.


1. Radioactive - Imagine Dragons

A la cançó d'obertura del seu àlbum Night Visions, la banda nord-americana narra un escenari apocalíptic: una nova era on l'aire està inundat de productes químics i on hi governa la radioactivitat. Un panorama distòpic que preveu com acabarà el món si la societat no canvia.

I'm waking up to ash and dust
I wipe my brow and I sweat my rust
I'm breathing in the chemicals
I'm breaking in, shaping up, then checking out on the prison bus
This is it, the apocalypse


2. Here Comes The Flood - Peter Gabriel

Si bé Imagine Dragons defensa que la radiació serà la fi de l'era humana, sembla que Peter Gabriel opina que un temporal és el que acabarà amb tot. Segons relata a la seva cançó, un cop arribi la gran inundació, no hi haurà casa ni parets dempeus per defensar-nos de l'inevitable final.

When the flood calls
You have no home, you have no walls
In the thunder crash
You're a thousand minds, within a flash


3. It’s the End of the World as We Know It (and I Feel Fine) - R.E.M.

"That's great, it starts with an earthquake". Així és com comença aquesta emblemàtica cançó la banda de rock nord-americana R.E.M., en la qual descriu la fi del món tal com el coneixem, entre automòbils que s'incineren, llibres que es cremen, periodistes desconcertats... Però compte, el narrador també diu, amb certa ironia, que malgrat ser la fi del món es troba bé. Cal recordar que aquesta cançó, originalment publicada l'any 1987, va ser versionada després en italià pel cantant Ligabue amb un títol prou explícit i amb una lletra diferent en què parla de l'últim espectacle del món i es pregunta a quina hora arriba la fi del món i per quin canal es podrà veure: “A che ora è la fine del mondo?”.

 

 

4. London Calling - The Clash

Pel nom de la cançó, ningú diria que es mereix un lloc en aquesta llista. Tanmateix, London Calling pertany a aquest recull tant o més que la resta. El 1979, The Clash plasma les seves preocupacions de la catàstrofe ecològica global amb una lletra rica en referències a esdeveniments que havien succeït durant els anys anteriors i que preocupaven tant a la banda com a gran part de la població.

The ice age is coming, the sun's zooming in
Engines stop running, the wheat is growing thin
A nuclear era, but I have no fear


5. Mushroom - Can

La lletra d'aquesta cançó és simple i reiterativa. La banda alemanya repeteix els mateixos versos una vegada i una altra: "Quan vaig veure el cap del bolet vaig néixer i vaig morir". Com pot un bolet representar la fi del món? Doncs bé, aquí un bolet no és un simple bolet, sinó que és una metàfora de les explosions nuclears, i de com aquestes seran, algun dia, la fi del món tal com el coneixem.

When I saw a mushroom head
When I saw a mushroom head
When I saw a mushroom head
I was born and I was dead
I was born and I was dead


6. Five Years - David Bowie

La cançó comença amb una notícia segons la qual a la Terra només li queden cinc anys de vida abans que un esdeveniment apocalíptic destrueixi el planeta. A partir d'aquí, Bowie va narrant les diferents reaccions de la gent a mesura que les persones van assimilant que només els queda un lustre de vida. L'artista relata un escenari en el qual la sentència final ja ha arribat: ja no queda temps per rectificar, ni pròrrogues ni excuses.

News guy wept and told us
Earth was really dying (dying)
Cried so much his face was wet
Then I knew he was not lying (lying)


7. 1999 - Prince

1999 és el single principal i la cançó que dóna nom a l’àlbum que va dur a la fama a Prince l’any 1982. Aquesta cançó, la primera de l’àlbum, parla sobre l'última nit abans de l’apocalipsi, que suposadament havia de tenir lloc l’any 2000, i demana a tothom que gaudeixi de la seva vida al màxim com si estigués vivint l’any 1999. Tot i que la cançó en un principi no era prevista i va ser una petició de la discogràfica Warner Bros, resumeix tot el tema de l’àlbum i convida tothom a viure amb la mateixa intensitat que viurien l'última nit abans del final del món. 1999 va tenir un gran èxit, sobretot a l’any 1999, convertint-se en una de les cançons més populars de Prince. La cançó també manté un missatge en contra de la guerra inspirat per Monday, Monday de The Mamas and the Papas.

But when I woke up this mornin'
Could've sworn it was judgment day
The sky was all purple, there were people runnin' everywhere
Tryin' to run from the destruction


8. The Final Countdown - Europe

Si hi ha una cançó que, ja sigui per la seva síntesi, pel títol, o per la melodia enganxosa, defineix bé el sentiment d'una fi del món inevitable és The Final Coutdown, dels suecs Europe. Repetida i versionada en totes les festes majors i discoteques mòbils, sovint com a últim tema al costat, paradoxalment i metafòricament, de I Will Survive de Gloria Gaynor, a The Final Countdown (de l'any 1986) els suecs fins i tot es pregunten si no seria una bona opció anar a viure a Venus ara que ja hem destrossat la Terra....

We're leavin' together
But still it's farewell
And maybe we'll come back
To Earth, who can tell?
I guess there is no one to blame
We're leaving ground (leaving ground)
Will things ever be the same again?

​​​​We're headin' for Venus (Venus)
And still we stand tall
'Cause maybe they've seen us
And welcome us all, yeah
With so many light years to go
And things to be found (to be found)
I'm sure that we all miss her so
It's the final countdown


9. Apocalypse Please - Muse

La reconeguda banda anglesa de rock alternatiu Muse té una llarga llista de temes que tracten la destrucció global. Apocalypse Please va ser el primer tema del seu àlbum Absolution (2003), on s’aprofundeix àmpliament sobre aquesta temàtica. Aquesta cançó té un so molt teatral, fúnebre i èpic que s’accentua amb la intensitat del piano. Aborda el tema dels religiosos fanàtics i el desig extrem que es compleixin les profecies. 

And this is the end
This is the end
Of the world


10. Sad But True - Apocalyptica
No podíem acabar aquest recull sobre cançons apocalíptiques sense incloure-hi cap cançó d'una banda que precisament s'autoanomena així: Apocalyptica. I no és una banda qualsevol: des de Hèlsinki, Finlàndia, es tracta d'un grup format per quatre violoncel·listes que, tan sols amb quatre violoncels, fan cançons de heavy metal. En concret, es van fer coneguts per haver versionat desenes de cançons de Metallica. I en la tria d'aquesta setmana, una cançó de Metallica versionada amb quatre cellos: Sad But True. Perquè sí, el canvi climàtic continua i és ben trist, però ben cert.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —