10 cançons per somiar en l'eterna joventut
Per Redacció
Publicat el 26 de novembre 2021

Diuen que els millors anys de la nostra vida són els que passem a la universitat o, si més no, durant la nostra joventut. Qui més qui menys tothom ha volgut aturar el temps en algun moment al voltant del seu vintè aniversari, tot desitjant tenir aquella edat per sempre més, no fer-se gran i no haver de créixer més per no haver d'assumir responsabilitats, canvis físics i pèrdues de tot tipus indissociables de la vida mateixa. 

Avui recuperem 10 cançons que per una estona ens fan creure que aquest somni impossible podria arribar a acomplir-se, que elogien la joventut i tot el que aquesta comporta i que són tota una pregària a que el temps deixi de córrer (o que, almenys, deixi de fer-ho tan ràpid). 


1. We are young - Fun ft. Janelle Monáe

A finals del 2011 Fun van aterrar al panorama musical amb aquest himne dedicat a les nits de festa, aquelles que se'ns en van una mica de les mans però que acaben sent inoblidables (si més no al cap d'un temps, perquè el més probable és que el seu protagonista el dia següent no recordés res del que relata). Tot i que aquesta cançó acumula més de 700 milions d'escoltes a Spotify, el cert és que el disc que protagonitza va ser el darrer publicat per la banda. Sigui com sigui, el tema ens convida a recordar que aquesta nit i sempre que ho vulguem, som joves.

2. Jóvenes Eternamente - Pol 3.14

El primer vers d'aquesta cançó ens remet a la famosa frase del científic Eduard Punset, que deia que no estava demostrat que ell hagués de morir en algun moment. A partir d'aquí, la lletra ens pregunta què faríem si tinguéssim tot el temps del món i poguéssim ser joves per sempre. De fet, el protagonista de la cançó no només desitja ser jove eternament en soledat, sinó que li agradaria que la persona que estima, no queda clar si de manera romàntica o no, també ho pogués ser, per tal de poder compartir l'eternitat plegats. 

3. Forever Young - Bob Dylan

En aquest hit de 1974, Bob Dylan descriu les que són per a ell les qualitats més destacades de la joventut i que desitja preservar per sempre. Ser just, sincer, coratjós, fort o alegre, capaç de mantenir-se dempeus, ajudar els altres i deixar-se ajudar i fer realitat tots els seus desitjos. Bé, en realitat, hi ha un desig que una persona jove, mentre la ciència no avanci més, no pot fer realitat i aquest és, precisament, conservar la seva joventut per sempre. 

4. Fa 20 anys que tinc 20 anys - Joan Manel Serrat

La veu d'aquesta cançó és conscient que s'ha fet gran i que ja no és jove com abans. Tot i així, explica que té les ganes i la força que tenia quan encara ho era i ho relaciona amb un esperit lluitador, tant característic del jovent, i amb unes ganes enormes de parlar per aquells que no ho poden fer. A més a més, no només fa referència a l'amor sexoafectiu, sinó també a l'amor per la terra, que pot interpretar-se tant en un sentit nacional com del medi ambient. Totes dues, lluites que darrerament han fet aixecar els més joves del nostre país.

5. When We Were Young - Adele

Malgrat Adele ha tornat a la música cinc anys després amb 30, en aquesta ocasió recuperem un dels grans èxits del seu penúltim àlbum, 25. Es tracta d'una lletra que parla de congelar un moment, un instant que es converteix etern a través d'una fotografia que és presa amb la por que s'escapi i amb la intenció de retenir-lo sempre. Aquesta cançó ressona a El retrat de Dorian Gray però també a aquesta necessitat gairebé irreprimible que tenim els joves de fotografiar tot el que fem, potser amb una primera intenció d'ensenyar-ho al món però també amb l'objectiu de guardar aquella sensació per sempre.

6. Joven con la edad - Novedades Carminha

Encara que el grup gallec fa realment una crítica a la gent que vol aparentar ser més jove del que és portant per bandera la promiscuïtat, el que diu la tornada és el que més d'un adult voldria: "te estás haciendo joven con la edad". Imagineu rejovenir amb el pas del temps? Aquest desig només abastable pel famós Benjamin Button és el que imaginen quan tanquen els ulls i bufen les espelmes totes aquelles persones que cada cop que arriba el seu aniversari diuen que en fan un menys que l'any anterior.

7. Young, wild and free - Wiz Khalifa & Snoop Dogg ft. Bruno Mars

Un himne entre himnes. Aquesta cançó explica que ser jove és només una actitud, una manera de ser, de fer i de viure, i que no té a veure amb una edat o una generació. Tot i que el missatge queda camuflat entre apologia de les drogues i la festa, el cert és que ve a dir que no hi ha coses de joves o coses d'adults, sinó que es pot tenir l'esperit dels 17 malgrat ja no tenir-los. Ara bé, compte amb els Peter Pans incapaços de passar pàgina a la vida.

8. Què farem demà? - Marialluïsa

"Diuen que m'estic fent gran, que no puc perdre el temps cantant". Aquest és un dels versos d'aquesta cançó dels igualadins Marialluïsa, inclosa al seu darrer disc, La vida és curta però ampla. Un tema que ens parla del famós overthinking o, com en diríem aquí, clar i català, la mania de pensar massa en el futur, en situacions inexistents i en tot allò que ens diuen els altres, i que ens convida a viure la joventut, durant la qual no ens cal res més que viure el present i pensar que aquest no té fi. 

9. Forever Young - Alphaville

Si hi ha una cançó que apel·li a la joventut eterna per excel·lència aquesta és Forever Young d'Alphaville. Tot i que sovint la relacionem amb un missatge positiu pel seu títol, en realitat té un quelcom entre nostàlgic i fins i tot trist que embriaga en escoltar-la. A la tornada ens interpel·la directament, preguntant-nos si realment voldríem viure per sempre, encara que fos sent joves eternament, amb tot el que això comportaria. Des d'aquí us convidem també a aquesta reflexió.

10. Viejoven - Ojete Calor

Un dels temes bandera de l'electrodisgusting que parla d'aquella gent que no sabries dir si té 20 anys o 40, que podria ser un jove amb cara de vell o un vell amb cara de jove. En definitiva, un viejoven. Malgrat en realitat és una burla com una catedral, aquesta cançó defineix molt bé tant a aquella gent jove que adora els anys 70 i vesteix com si hi visqués, com a aquells adults amb esperit jove etern. La veritat és que, nosaltres, som una mica tots dos, depenent del dia.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —