Cançons poliamor
Per Olma Giró
Publicat el 20 d’abril 2021

A les portes de Sant Jordi us presentem un llistat de 10 cançons que parlen sobre altres formes d’estimar diferents de les que ens han venut com a convencionals. 

Des de quasi totes les pel·lícules de Disney a les típiques històries d'amor com Tres Metros Sobre el Cielo, Casablanca o Pretty Woman, a clàssics de la literatura com Romeu i Julieta; la monogàmia entre home i dona sempre ha estat la protagonista. La clau de tot rau en l’exclusivitat —o suposada exclusivitat— sexual, romàntica, afectiva... 

De totes maneres, existeixen altres formes d’estimar més enllà dels models tradicionalment establerts. I la música, en aquest cas, no s’ha quedat enrere i exposa altres tipus de relacions i les seves realitats.

Perquè el 23 d’abril és, per a molts catalans i catalanes, el dia més bonic de l’any. El dia que celebrem que ens estimem. El dia en què l’amor guanya. Així doncs, aquí teniu la playlist de les 10 cançons per si us ve de gust celebrar altres formes d’estimar.


1. Poliamor - Pepet i Marieta

Comencem forts amb Poliamor, un reggae pop amb aires de reggaeton, que narra l'apassionada relació amorosa d'una comunitat de veïns. Una cançó del grup Pepet i Marieta format per músics de banda i banda del riu Sénia.

Els d'Ulldecona es van donar a conèixer amb Corre l'estiu (2014), que es va acabar convertint en la cançó de l'estiu de TV3 i Catalunya Ràdio aquell mateix any. De totes maneres, el passat 2020 es van tirar a la piscina amb Poliamor, deixant clar des del primer minut el missatge que mou tota la cançó: "Si la policia ha de vetllar pel ciutadà, que llenci la porra i reparteixi amor".

Així doncs, Pepet i Marieta proposa una solució per acabar amb els mals rotllos del veïnat i celebra, amb aquesta cançó, altres formes d'estimar:

i un a un s'han nat sumant tots los veïns en pro de la poligàmia
la jubilada del segon, lo solterón i la mama del tercer
units en una bacanal
puja l'estima veïnal
desapareixen los malrollos del portal

 

2. Papers freds - Fran Yera

Després de set anys de trajectòria amb Atupa, Fran Yera va treure a la llum el passat 2019 l'àlbum conceptual Cuidados violentos, format per 11 temes que giren entorn dels conceptes de violència i cures a través d'un viatge amorós d'autocrítica.

La cançó Papers Freds mostra la realitat i l'altra cara de la moneda de les relacions no monogàmiques. Abraça les pors i les inseguretats d'una forma propera i natural. Tanmateix, reflexiona sobre el concepte "d'exclusivitat":

Mai et voldré per mi només
Seria privar a la gent
Del més bonic de l'univers
Sé que ho estàs passant bé
Que et dóna el que jo mai podré
Motiu per a estar content

 

3. Felices los 4 - Maluma

Tot el replantejament de Felices los 4 és masclista. De totes maneres, i a tall d'exemple irònic en aquesta secció, la cançó planteja relacions no convencionals.

Maluma exposa que no creu en contractes, i que accepta que ella es diverteixi amb altres. Val a dir que són nombroses les ocasions en què Maluma es mostra tranquil amb la situació de superioritat perquè "Si conmigo te quedas, o con otro tú te vas, no me importa un carajo porque sé que volverás".

La tornada enganxosa del reggaeton mostra el rerefons del plantejament: "Y si con otro pasas el rato
Vamos a ser feliz, vamos a ser feliz, Felices los 4".

 

4. Poliamorosa - Bittah

Alba Martínez, més coneguda com a Bittah, és una de les veus dels projectes musicals de Tribade i Ascensa Furore. Del barri del Coll-Vallcarca i de militància tradicionalment marxista, ha estat implicada en lluites estudiantils i feministes.

El 2015 va treure Poliamorosa en solitari. Una cançó on la rapera confessa que s'ha enamorat d'una noia poliamorosa, i explica com aquesta relació l'ha portada a confrontar conceptes de les relacions tradicionals i normatives.

Amb missatges com "ella no es de nadie, ella es de todas, es poliamorosa, me dice que tres es mejor que una", "me habla de redes afectivas, me dice que no necesita sentirse exclusiva", s'aproxima des de la inexperiència a altres tipus de relacions.

 

5. Peus de fang - Jo Jet i Maria Ribot

La parella de músics Jo Jet i Maria Ribot presentava el 2016 Peus de fang de l'àlbum Lliure o descansar, com una cançó que qüestiona la idea que tenim de l'amor romàntic, l'amor com a una cosa única, exclusiva, una cosa per sempre.

L'amor ha de ser per sempre o no? Si no és així, quins 'peus de fang' té aquesta idea que ens han construït, i que ens hem cregut.

 

6. Amo Amor a Tres - Stereo Total

Amb una tornada enganxosa d'aquelles que no et pots treure del cap, el grup berlinès Stereo Total ho peta amb Amo Amor a Tres.

Format per la francesa Françoise Cactus i l'alemany Brezel Göring, el 2009 van treure a la llum la versió espanyola d'Amo Amor a Tres. Una cançó on una dona explica que "amo el amor a tres" i que "a mí me gustan las carícias a cuatro manos", tot acompanyat amb una base disco i alguns orgasmes.

 

7. Espectacular - Exnovios

Per als amants del pop rock psicodèlic Espectacular és la millor opció quan parlem de cançons que qüestionen l'amor convencional.

Procedents de Pamplona, Exnovios planteja un amor pur, espectacular, sense la necessitat de l'exclusivitat que ens han venut com a 'normal'.

Somos este amor salvaje
Quédate tus alas
Amo que sepas volar
Esta tierra es soberana
No soy de nadie, sólo mía
Y nada más

 

8. You're The Two - The Roches

No podia faltar el folk ni podia faltar l'anglès. I és que The Roches viatja en els avantatges de les relacions de tres a través de la cançó You're The Two.

El grup vocal de tres germanes irlandeses i nord-americanes de Park Ridge, Nova Jersey i Estats Units va arribar a l'èxit durant la dècada dels vuitanta i noranta gràcies a les seves harmonies "inusuals" i "riques", lletres peculiars i representacions escèniques còmiques.

You're the two that I want, you're the two that I want
Some girls'll settle for just one
They don't know what they're missin' they ain't havin' any fun
You're the two that I want

 

9. Nomada - Adala

De l'àlbum Blank Fosk, el cantant de reggae barceloní Guillem Simó (Adala) va escriure Nomada amb la seva parella.

"Amb la Vero vam fer un exercici molt bonic, amb ella he compartit un munt de converses i experiències sobre les quals parla el tema. Volíem fer una cançó d'amor que no caigués en les toxicitats de l'amor romàntic i crec que ens n'hem sortit. Ha quedat tot un himne a l'amor i a la llibertat" (paraules de l'entrevista d'Enderrock).

Dius que m'estimes a mi
I que estimes moltes altres
T'entenc i em fa feliç
Que desitgis més persones
Mil maneres d'estimar
Totes seran sempre bones
Quan l'amor no està engabiat
Quan no ets pres ni l'empresones

 

10. Ya lo sé - Joni El Karapapa y Los Bohemios Autorizaos

Acabem amb l’èxit del 2018 de Joni El Karapapa y Los Bohemios Autorizaos —el nom parla per si sol—:

ya lo sé, me has engañado otra vez
pero te quiero tanto que nos vamos a vivir los tres

 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —