Canvi climàtic
Per Redacció
Publicat el 10 de novembre 2021

Amb ocasió de la COP26, des del Diari de Barcelona us portem un recull de cançons que parlen i alerten sobre el canvi climàtic.

1. ¿Dónde jugarán los niños? - Maná

El mateix videoclip comença narrant un passat on els nens podien jugar envoltats d'un paisatge verd i un cel blau. Amb el temps, però, la terra es torna àrida, l'ambient es contamina i els nens han de jugar amb mascaretes. La cançó de Maná és un reflex de com el món va morint a poc a poc i deixa un espai de destrucció a les pròximes generacions.

La tierra está a punto de partirse en dos
El cielo ya se ha roto, ya se ha roto el llanto gris
La mar vomita ríos de aceite sin cesar
Y hoy me pregunté, después de tanta destrucción

 

2. Blue (Diminuto Planeta Azul) - Macaco

Macaco ha demostrat el seu compromís amb el planeta diverses vegades al llarg de la seva carrera musical, fins al punt en què el fet de conscienciar amb la seva música s'ha convertit en un dels seus trets característics. En aquesta ocasió, Macaco aprofita i col·labora amb altres personalitats del món musical per denunciar l'egoisme de la humanitat i com està destruint el planeta Terra.

Nuestro ego comiendo vidas
Por la gloria de un momento
Nuestro eco apenas llega
Unos milímetros
En la perspectiva del universo

 

3. Feels Like Summer - Childish Gambino

Childish Gambino camina per un barri escoltant música i es troba amb músics famosos i referents de la cultura afroamericana. Al llarg del passeig es fixa en aspectes del món amb els que no està d'acord i que haurien de canviar. Així, en un ambient calorós d'estiu, l'artista convida a fer una reflexió sobre la contaminació, el canvi climàtic i la crisi de l'aigua, entre altres temes mediambientals.

Every day gets hotter than the one before
Running out of water, it's about to go down
Go down
Air that kill the bees that we depend upon
Birds were made for singing, wakin' up to no sound
No sound

 

4. Earth Song - Michael Jackson

El videoclip va ser nominat als Premis Grammy de l’any 1996 i la cançó va ser el single més venut al Regne Unit l’any 1982. Earth Song va ser la primera cançó de Michael Jackson en relació amb la contaminació i la protecció animal. Al videoclip mostrava un paisatge de la Terra destruït per l’ésser humà i feia una crida a Déu per salvar la situació. Les imatges representen la pobresa de diferents tribus, la caça furtiva d’animals i les guerres iugoslaves.

What have we done to the world?
Look what we've done
What about all the peace
That you pledge your only son?


5. All the good girls go to hell - Billie Eilish

La religió sempre ens ha explicat que l’infern és un lloc subterrani governat per dimonis al que només s’arriba si la teva ànima ha pecat en vida. En els últims anys, el canvi climàtic ha fet que l'inframon pugi una planta i s'instal·li a la superfície de la Terra. Amb la cançó All the good girls go to hell Billie Eilish recrea l'escalfament global en una ciutat coberta de combustible i foc. Al videoclip, un àngel caigut del cel lluita per volar i sobreviure, però l'infern que l'envolta el converteix en un dimoni.

All the good girls go to hell
'Cause even God herself has enemies
And once the water starts to rise
And heaven's out of sight
She'll want the devil on her team


6. La costa del silencio - Mago de Oz

L’any 2002, el vaixell petrolier Prestige es va enfonsar a les costes de Galícia i l’abocament del petroli que transportava va provocar una greu catàstrofe mediambiental. El govern central d’aquell moment no va donar importància a l’incident i la població va respondre amb protestes contra la gestió política. El grup Mago de Oz descriu aquest succés sota el nom de La costa del silencio i amb la lletra de la cançó reclama una major responsabilitat i compromís amb el planeta.

Llora, lamenta la nube que enfermó
Y escribe espantos en la arena el dolor
Arrulla el miedo a un delfín que bebió
De un agua negra, su suerte emigró


7. Mercy, Mercy me - Marvin Gaye

"How much more abuse from man can she stand?", es pregunta l'artista Marvin Gaye en relació amb la destrucció de la Terra. La seva cançó Mercy, Mercy me és un plany al canvi de paisatge que ha patit el planeta en els últims anys amb la destrucció de la vida aquàtica, la contaminació dels oceans i la sobrepoblació.

Woah, ah, mercy, mercy me
Ah, things ain't what they used to be (ain't what they used to be)
Where did all the blue skies go?
Poison is the wind that blows
From the north and south and east


8. Pare - Joan Manuel Serrat

El canvi climàtic és la prova de què el planeta està perdent la guerra contra els monstres de carn amb cucs de ferro dels que parlava Joan Manuel Serrat. L'any 1973, l'artista escrivia la cançó Pare per plorar l'assecament dels rius, la desaparició dels boscs i la destrucció dels camps a causa dels nous plans urbanístics. El seu cant anava més enllà dels canvis físics i posava la mirada en les futures conseqüències per a la fauna i la flora del seu Mediterrani.

Pare
Si no hi ha pins
No es fan pinyons
Ni cucs, ni ocells
Pare
On no hi ha flors
No es fan abelles
Cera, ni mel


9. What I've Done - Linkin Park

Linkin Park responsabilitza directament a l'ésser humà de la situació global i fa una crida a través de diverses imatges per revertir-ne els efectes futurs. El videoclip tracta diversos temes com la lluita per la igualtat de drets o les guerres, sense oblidar la contaminació i algunes espècies en perill d'extinció.

What I've done
I'll face myself
To cross out what I've become
Erase myself
And let go of what I've done


10. Wake Up America - Miley Cyrus

Quan Miley Cyrus encara era Hannah Montana va llançar la cançó Wake Up America amb la qual animava a tota la ciutadania a fer cas a la "crida de la Terra". Amb només 16 anys, la cantant admetia no entendre bé què era l'escalfament global, però entenia la importància de "cuidar de casa nostra". Al llarg de la cançó apel·la a la importància d'un canvi col·lectiu a partir de la conscienciació individual.

Wake up, America
We're all in this together
It's our home so let's take care of it
You know that you want to
You know that you got to

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —