Celebració mundial
Publicat el 13 de novembre 2023

Aquest cap de setmana es decideix la presidència de l’Argentina. Un país que viu un moment dolç, futbolísticament parlant; perquè si ens centrem en l’economia i la societat, no hi ha pas gaire a celebrar. Més encara si pensem en el risc d'una victòria de l'extrema dreta.

Per descansar de tota la tensió i les preocupacions, aquesta setmana us portem 10 cançons per anar tirant i no afluixar, expressió que en argentí significa no donar-se per vençut. Els temes escollits ens recorden que la música argentina pot alegrar-nos el dia, fins i tot en els pitjors moments. 

1. De Música Ligera - Soda Stereo

Sense dubte, la cançó més coneguda del grup de rock argentí més conegut. Formava part del cinquè àlbum de la banda, Canción animal (1990). El tema, esbossat en una prova de so en un concert a Mèxic, parla de la música i de com fer un himne de masses. Els seus compositors afirmaven en una entrevista que estaven convençuts que seria un hit, com efectivament fou. Tant és així que Coldplay l'ha versionada diverses vegades quan ha tocat a Buenos Aires. El darrer cop, el 2022.

"De aquel amor

De música ligera

Nada nos libra

Nada más queda"


2. Miénteme - Tini i Maria Becerra

Des del costat mític ens traslladem a una de les últimes revelacions de la música argentina. Martina Stoessel —Tini— va aparèixer al món de l’espectacle com a actriu a la telenovela Violetta, però més ha sorprès anys després amb la seva carrera musical. “Miénteme, haz lo que tu quieras conmigo” bé podria ser el que els polítics argentins senten dir als seus votants, però dubto que Tini i Maria Becerra anessin per aquest camí. 

"Porque si me besa'

La' ganas se me suben a la cabeza

Hoy mezclamo' el tequila con cerveza

Porque yo sé que en el fondo a ti te gusta, dale, confiesa"

 

3. Ciudad Mágica - Tan Bionica

“Mágica ciudad de Buenos Aires”. Així descriu la capital la banda de rock alternatiu Tan Bionica. Una cançó que transmet aquesta felicitat que només sents quan estàs enamorat, amb ganes de passar unes hores més junts, caminant per la ciutat dels teus somnis.  

"Me quedo con vos, yo sigo de largo, voy a buscarte

Qué noche mágica ciudad de Buenos Aires"

 

4. Nada Fue Un Error - Coti

Un dels grans èxits dels 2000. Impossible no sentir nostàlgia quan se sent aquesta cançó. Coti ens explica que totes les relacions acaben, però que mai és per casualitat. Sempre hi ha errors que porten al tràgic final, però tot el que es pot fer és aprendre d’ells per no repetir-los. Una bona metàfora sobre la situació a l’Argentina ara mateix, si ho penses. 

"Los errores no se eligen

Para bien o para mal

No fallé cuando viniste

Y tú, y tú

No quisiste fallar"

 

5. Libertango - Astor Piazzolla 

Tango i Argentina. Argentina i tango. Sempre agafats de la mà. Hi ha centenars d’obres que es podrien escollir per a representar la nació, però avui Piazzolla s’emporta el premi. La representació de la filharmònica russa, amb ball inclòs, és una peça d’art. 

 

6. Las Divinas - Brenda Asnicar

No es pot parlar de música argentina sense mencionar la banda sonora dels culebrons adolescents. La sèrie Patito Feo va demostrar que, a vegades, els antagonistes agafen el protagonisme merescudament. Fossis del costat que fossis, tots ens vam trobar cantant aquesta cançó en algun moment. 

"Mira esa fea, aquella otra fea

Aquí no pueden entrar"

 

7. Luz De Día - Enanitos Verdes i Hombres G

Una cançó d’amor és el que falta a l’Argentina ara mateix. Els polítics i la societat han de “frenar el mundo, por un segundo” i reviure “el fuego de nuestro amor”. 

"Destape el champagne

Apaga la luces

Dejemos las velas encendidas

Y afuera las heridas"

 

8. Dance Crip - Trueno

Ara més que mai ens cal bon rotllo. I sempre va bé cuidar l’autoestima. Si Trueno amb 20 anys podia pensar tan bé d’ell mateix, què t'impedeix fer-ho a tu? “La calle pide salsa” descriu prou bé l’ànim argentí, disposats a passar-ho bé fins i tot en els pitjors moments. 

"Shake it, baby, shake it, baby

A mover el culo, a mover el culo"

 

9. Milo J: BZRP Music Sessions, Vol. 57

El present i el futur de la música argentina està en bones mans. Amb només 17 anys, Milo J ja té 20 milions d’oients mensuals a Spotify. Col·laborar amb Bizarrap només ajudarà a millorar la seva ja bona reputació. 

"De niño pensé que a los dieciséis iba a morirme

Y con dieciséis creo que llego a los veinte millonario"

 

10. Don’t Cry For Me Argentina - Madonna

“No ploris per mi, Argentina”, la frase més famosa d’Eva Perón, però que ella mai va dir. Acabem amb una cançó tan mítica que ha estat versionada per desenes d’artistes, entre elles, la gran Madonna. En moments de tensió política, sempre va bé recordar l’Evita, una dona amb influència encara avui dia. 

"Don't cry for me, Argentina

The truth is, I never left you

All through my wild days, my mad existence

I kept my promise

Don't keep your distance"


*Bonus track: La mano de Dios - Alejandro Bueno

A Argentina són molt creients. Devots: cada dia resen a una llegenda del futbol com és Diego Armando Maradona. Per molts encara avui el millor futbolista de tots els temps, "El Pelusa" va marcar gols mítics. Potser cap ho és tant com aquell que va marcar amb la mà amb la selecció argentina en el partit de quarts de final del mundial de 1986 contra Anglaterra. La famosa "mano de Dios" va inspirar el seu compatriota Alejandro Bueno per escriure la que és possiblement la millor cançó-tribut al 10 argentí. La fama se l'endugué el seu cunyat Rodrigo Bueno, que el 2000 va poder-la cantar en directe a l'astre argentí a Cuba.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —