Blanc
Per Sara Santana
Publicat el 06 de desembre 2022

Aquesta setmana conmemorem el blanc. Sí, el color blanc. Per què? Doncs perquè desembre convida a això, a pensar en la neu i veure pel·lícules nadalenques on nens i adults fan ninots de neu, per exemple. I perquè la setmana passada ho vam fer del negre, no us mentirem. Potser la setmana que ve li toca a un altre color, no ho sabem. Mentrestant però, cantem al blanc.


1. Blanco - J. Balvin
Aquesta cançó no podia faltar. El disc de 'Colores' de J. Balvin va ser tot un éxit i la primera cançó que va treure, Blanco havia d'estar a la llista. 

La història de l'àlbum comença amb Blanco com un llenç que anar omplint de colors (la resta de les cançons que conté el disc). A més, J. Balvin la va dedicar a Medellín -“for real, made in Medellin, eh!”-, la seva ciutat, on comença la seva història. Òbviament, aquesta cançó havia de ser la primera de la llista.


2. Never worn white - Katy Perry
Never worn white és una oda al romanticisme més cursi i això ens encanta! A vegades necessitem escoltar una cançó romanticona d'aquestes que et fan sentir enveja, i aquesta compleix els requisits.

Amb aquest videoclip, a més, anunciava el compromís amb Orlando Bloom i que estava embarassada. Amb una cadència un mica trista, la cançó comença amb la típica melodia de casament i amb una Katy vestida de blanc, i ens mostra la seva vulnerabilitat: 

"You asked the question, I said, 'Yes'

But I'm scared

'Cause I've never worn white

But I wanna get it right

Yeah, I really wanna try with you"


3. White Privilege II - Macklemore i Ryan Lewis feat Jamila Woods 
El 2016, Macklemore i Ryan Lewis van treure aquesta cançó com a denúncia del privilegi de la gent blanca en un moment de creixement del moviment 'Black Lives Matter'. La cançó dura quasi 9 minuts però es una obra d’art que combina melodia, rap, sons de fons de manifestacions, diàlegs… una cançó on els artistes revisen el seu propi privilegi i denuncien la hipocresia d’una societat racista:

“White supremacy protects the privilege I hold

White supremacy is the soil, the foundation, the cement and the flag that flies outside of my home

[...]

We want to dress like, walk like, talk like, dance like, yet we just stand by

We take all we want from black culture, but will we show up for black lives?”


4. L'inverno- Antonio Vivaldi
Si, anem a parlar de música clàssica juntament a Katy Perry i J. Balvin, però què millor per parlar del blanc que aquest concert de violí? Vivaldi va composar aquesta melodia per tal que els instruments traslladessin els oients al fred, al gel, a la neu, a la pluja… a un ambient d’hivern. El concert es composa de tres parts: 

La primera, allegro non molto, que representa el fred i com el com el cos reacciona a aquest, el petar de les dents i el cos tremolant. La segona, largo, que evoca la pluja i el calor d’una xemeneia. I la tercera, allegro, que recorda el caminar sobre el gel, amb una certa inseguretat mentre s’esquerda. I tu, ets capaç de veure el que Vivaldi volia representar?


5. Una foto en blanco y negro - El canto del loco
Una foto en blanco y negro és un dels himnes del grup espanyol i una de les cançons que formaria part de la banda sonora dels 2000. La cançó però, quasi va ser descartada per la companyia quan el grup la va presentar. Tot i així (i per sort), van decidir mantenir-la i ara podem cantar aquesta part de:

“Me desperté soñando, que estaba a tu lado

Y me quedé pensando, que tienen esas manos”


6. Un núvol blanc - Lluis Llach
El gironí Lluís Llach i Grande va ser un dels cantants capdavanters de l’anomenada Nova Cançó. Va dir adéu a la música el 2007 però les seves cançons sempre formaran part de la música catalana amb melodies com Un núvol blanc, que va escriure després de la mort de la seva mare. Una lletra que parla d'amor i de dol i una veu que t’endinsa en la melodia:

"Només així, et deixo que ara em deixis.

Jo tinc, per a tu, un niu en el meu arbre

i un núvol blanc, penjat d’alguna branca"


7. Mirlo blanco - Vega 
La merla blanca és un ocell que no repeteix els sons, sinó que crea el seu propi cant, únic i que l'identifica. Mirlo blanco és un cant homenatge a ser tu mateix, únic, encara que costi. Aquest és el missatge que vol donar l'artista, des de la seva pròpia història:

"Em vaig preguntar qui era jo i que aportava a la indústria musical. Vaig comprendre que jo era una merla negra comú a la qual simplement li havien arrencat les plomes en un gremi difícil, tantes que a cada ressorgiment tornava a créixer el plomatge una mica més blanc", diu Vega sobre la seva cançó.


8. Mi estrella blanca - Fondo Flamenco
La primera vegada que vaig escoltar aquesta cançó feia 3er d'ESO i estava a Sevilla de viatge amb el col·legi. Estava en aquella temporada dolenta de voler encaixar i com tothom la coneixia, aquella nit em vaig aprendre la lletra. Encara que estic poc orgullosa de la meva necessitat d'encaixar, almenys la cançó val la pena i encara l'escolto. 

Amb el seu ritme flamenc, Fondo Flamenco declara l'amor a la seva estrella blanca en una de les cançons més populars del grup. Fondo Flamenco, que es va separar el 2014 i ha tornat als escenaris aquests últims mesos per a una 'Última cita', es mereixia estar en aquesta llista.


9. Printemps blanc - La Zarra
Si abans parlavem d’amor, ara és l’hora del desamor. Amb Printemps blanc i amb l’artista canadenca La Zarra el blanc es converteix en l’antònim del color: un amor s’ha acabat i ha deixat darrere seu una primavera trista, apàtica, sense emocions… una primavera blanca. 

La Zarra estrenava la seva carrera musical amb aquesta cançó i poc després va treure una nova versió amb el cantant francés Niro.


10. Snowman - Sia
La llista no podia acabar sense un cert regust a neu i Nadal. Per tant, res millor que finalitzar amb aquesta cançó d'un ninot de neu. La cantant Sia va llançar aquesta cançó el 2017, en un disc nadalenc i la lletra, junt amb el videoclip que és una monada, la converteix en una melodia dolça que promet que no marxarà (“I want you to know that I'm never leaving”)

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —