Eva i Jana
Publicat el 17 de maig 2021

Aquest dilluns és el dia contra l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Per això dediquem les 10 cançons a reivindicar l'amor no normatiu. A l'estimar qui vulguem i com vulguem, sense haver de ser atacats per fer-ho.


1. No puedo vivir sin ti – Los Ronaldos

No puedo vivir sin ti (2007, '4 canciones') és un himne que ha despertat passions arreu d’Espanya, així com polèmica en la seva interpretació. La meitat del país pensa que és un tema dedicat a la cocaïna, com va admetre el mateix cantant, Coque Malla. Però la veritat és que és una cançó escrita per a una parella homosexual que va patir una gran discriminació pel fet de ser-ho.

Va ser una cançó utilitzada pel partit d’ultradreta Vox en un míting, moment que va aprofitar Malla per sortir al pas i explicar el significat real de la cançó. Suposant que no haurien utilitzat la cançó per reivindicar la cocaïna, Malla va celebrar amb ironia que Vox abracés la causa homosexual.


2. S’ha acabat – Els Pets

En el seu àlbum 'Calla i balla' publicat el 1991, Els Pets van dedicar una cançó a una relació homosexual clandestina, amagada per una mare que “mai va creure” que només fossin amics. Una història d'amor i desamor on cadascú estima qui vol.


3. L’Eva i la Jana – Ginestà

Els Serrasolsas són els germans de moda entre els joves de Catalunya gràcies a l’èxit del seu grup, Ginestà. Estimar-te com la terra va suposar el seu gran salt a la fama el 2019. Aquest any, els dos germans han tret un nou single que s’ha convertit ja en la seva tercera cançó més reproduïda a Spotify. Parla d’una relació entre dues noies, l’Eva i la Jana, que tot just han fet setze anys. Que no saben ben bé ni què són ni què està passant.


4. Albergínies – Arkadia Sound

El juliol de 2016, Joan Salvà i Pau Rovira van composar Albergínies sota les muntanyes de la vall d’Ordesa. Tres anys més tard, el grup barceloní Arkadia Sound la va versionar i el tema es va convertir en un petit himne en alguns sectors del barri de Gràcia. Els protagonistes de la cançó són dos homes fins llavors heterosexuals que s’enamoren bojament només de veure’s. Anar a demanar sal “al Volkswagen del costat” suposa l’inici d’una bonica història amb albergínies farcides, les muntanyes del Marroc, una cita per veure Jurassic Park i un salt amb parapent que no va ser la millor idea.


5. Es compten les pigues – Obeses

Aquesta cançó d’Obeses publicada el 2018 en el seu disc 'Fills de les estrelles' recorda a l’Eva i la Jana de Ginestà, ja que en totes dues hi surten dues noies que “es compten les pigues”. En aquest tema, dues noies trenquen el gel a classe d’història quan una d’elles demana el bolígraf blau cel que s’ha descuidat a casa. A partir de llavors, ajunten les taules, es donen les mans i passen a ser dues amants en lloc de dues amigues.


6. Same Love – Macklemore & Ryan Lewis

Si hi ha una cançó que parli clarament de l'homofòbia i on trobar-la, sense dubte és aquesta cançó del raper Macklemore. Va ser gravada el 2012 en el marc de la campanya del referèndum per a la legalització del matrimoni homosexual a Washington. Forma part de l'àlbum 'The Heirst' i fou la primera cançó d'aquesta temàtica en assolir el Top40 als Estats Units.


7. Born this way – Lady Gaga

Born this way (2011) és homònim al segon disc de la cantant nordamericana Lady Gaga. En només cinc dies se'n van vendre cinc milions de còpies. Una bona manera de difondre el missatge de la cançó: que no hi ha res dolent en estimar-te tal com ets.


8. Bisexual – Cariño

Adonar-se de la pròpia sexualitat no sempre és fàcil. És el que li passa a la protagonista de Bisexual (2018, 'Movidas'), un tema de les madrilenyes Cariño que parla sense embuts de la pressió que pateix el col·lectiu LGTBI pel 'què diran?'. La resposta és clara: l'armari necessita una patada.


9. Mujer contra mujer – Mecano

Mujer contra mujer (1986, 'Descanso dominical') fou una de les primeres cançons en abordar l'homosexualitat a l'Estat espanyol. Mecano va ser objecte d'amenaces i censura en diversos països llatinoamericans per explicar de forma senzilla què era el lesbianisme i plantar cara: "Lo que opinen los demás está de más".


10. El que quiera entender que entienda – Mago de Oz

Per acabar aquest recull contra la homofòbia, la transfòbia i la bifòbia, val la pena recollir el missatge que els Mago de Oz cantaven ja l'any 2000, tot evocant l'odi rebut pel col·lectiu LGTBI ja des de l'Edat Mitjana: si cal lluitar, lluitar és educar. I 'El que quiera entender, que entienda'.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —