10 cançons per dir adéu
Publicat el 26 d’agost 2021

Aquesta setmana toca dir adéu i acomiadar-nos de moltes coses. Comença l'última setmana d'agost i, amb ella, cada cop veiem més aprop el retorn a la feina i el nou curs. Ens despedim de les vacances, de l'onada de calor que ja va qeudant lluny... i de Messi, també. Perquè és innegable que encara ens estem despedint del 10, seguim dramàtics i avui tenim 10 cançons per dir adéu.


Bye Bye Bye - *NSYNC

"Bye bye bye, bye bye" no pot ser més literal. A principis de l'any 2000, la boyband *NSYNC va publicar aquest single, que es va convertir en una de les cançons més reconegudes de la banda. Tot i tenir la comeptència dels Backstreet Boys, Bye Bye Bye va arribar al top 10 de les llistes d'èxits de tot el món i es va convertir en un dels temes de referència sobre el desamor. 

I just want to tell you that I've had enough
It might sound crazy but it ain't no lie
Baby bye bye bye

 

Me Voy - Julieta Venegas

Julieta Venegas es va endur dos Grammys llatins per aquest tema que, després de ser publicat l'any 2008, es impossible no saber-se. Amb el seu "Que lástima, pero adiós - me despido de ti y me voy", és un imprescindible de totes les llistes de desamor y ruptures, tot un clàssic dels comiats tristos.

 

Goodbye my lover - James Blunt

En la mateixa línia que les anteriors, però amb un punt afegit de dramatisme, James Blunt signa una de les cançons de desamor més lacrimògenes. A més, sembla ser que la gravació de Goodbye my lover es va fer al bany de l'actriu Carrie Fisher, on hi tenia un piano. Blunt s'acomiada de l’amor de la seva vida, casi com si fos un culé veient com Messi marxa del Barça.

Goodbye my lover,
goodbye my friend
You have been the one,
you have been the one for me

 

Que tinguem sort - Lluís Llach

Si em dius adéu,
Vull que el dia sigui net i clar,
Que cap ocell
Trenqui l'harmonia del seu cant

El comiat de Lluís Llach a Que tinguem sort és diferent de la resta. No és un adéu rancuniós, sinó que descriu un moment futur on dues persones es podrien arribar a separar, per buscar camins millors "que tinguis sort, i que trobis el que t'ha mancat en mi" Aquest punt de melangia sense arribar a la tristesa fa que el tema que Llach va publicar el 1974 s'hagi convertit en un clàssic en català.

 

De bonesh - Oques Grasses

Dir adéu o recordar en català no sempre s'ha de fer amb clàssics. L'últim disc d'Oques Grasses, A tope amb la vida, inclou De bonesh, una cançó que optimista, com totes les del grup d'Osona. Tot i tenir Bye Bye al mateix disc, De bonesh deixa els acomiadaments per parlar de retrobaments: "Vine a buscar-me on vulguis, que ho estaré esperant"

Si ho has donat tot, mira, tot això que tens
Que quan queda per fer és pitjor que fer-ho malament

 

L'hora dels adéus

L’hora dels adeus és més que un clàssic, tota una tradició catalana. Marca el final de trobades, etapes, colònies i campaments d’estiu de totes menes… És un tema que no pot faltar si fem un recull de cançons d’acomiadament. Quan sentim les primeres lletres de “és l’hora dels adeus i ens hem de dir adéu-siau” és impossible no recordar algun moment en que hem hagut de dir adéu després de passar un temps ben acompanyats.

 

Slipping Through My Fingers - ABBA

ABBA té cançons per totes les ocasions. Slipping through my fingers, juntament amb Our Last Summer, són de les més tristes del grup suec, i ambdues podrien estar a aquesta llista. Un dels integrants de la banda, Björn Ulvaeus, va escriure Slipping Through My Fingers inspirant-se en la seva filla Linda.

A la cançó, una mare s'acomiada de la seva filla quan aquesta marxa a l'escola, reflexionant sobre el pas del temps i la rapidesa amb que creixen els fills. La versió més famosa del tema és la del musical Mamma Mia, cantada per Meryl Streep i Amanda Seyfried a la pel·lícula.

 

Adéu - Els Amics de les Arts

Hi ha moltes maneres d'acomiadar-se, però cap més clara que dient "Adéu". Els Amics de les Arts opten per aquesta fòrmula curta i clara a la seva cançó que, evidentment, es diu Adéu. Igual que en el cas d'ABBA, el grup fa referència a acomiadaments entre familiars, tots amb relacions ben diferents i amb coses que han quedat per dir.

Digueu-li al pare
Que si vam ser dos estranys, no tingui cap remordiment
Per una altra vida
No ho deixem passar ens queda pendent conèixer-nos

 

Thirteen Sad Farewells - Stu Larsen

Darling I should've said goodbye
Before you even caught my eye

Per acabar, tornem al principi, als adéus de cors trencats. Stu Larsen s'acomiada del seu amor, tal i com han fet Julieta Venegas i els *NSYNC abans, amb un punt de penediment després d'acabar una relació que no ha estat com s'esperava.

 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —