-
Per Redacció
Publicat el 21 de novembre 2022

Aquest dimarts, dia 22, és el Dia de la Música. Si bé aquesta setmana hi ha altres efemèrides que podien determinar la temàtica del "10 cançons", com el Black Friday, en aquesta edició hem decidit mostrar algunes de les cançons més escoltades a la nostra redacció.

Us obrim les portes a la nostra intimitat. I no us mentirem, a la nostra redacció la melodia més escoltada és la cantarella dels periodistes que surten a la televisió que presideix la sala, però no és estrany, de tant en tant, podeu trobar algun redactor o corrector amb auriculars escoltant alguna de les següents cançons:

1. Hay un camino - Sofía Ellar i Nando Agüeros

Buf, la fibra. Si mai heu estat lluny de casa, haureu (probablement), trobat la necessitat de connectar amb quelcom que us recordi a la vostra llar. Aquesta funció exerceix Hay un camino en la meva psique. De la mà de Sofía Ellar, Nando Agüeros interpreta una cançó, oda a la nostàlgia, plena de referències als records de la infantesa amb un ús fantàstic de les olors i els sentiments. Una delícia per l'oïda que us farà valorar els vostres orígens com mai.

Per Santi Dommel

 

2. Las divinas - Brenda Asnicar (Patito Feo)

Mireu, jo crec que ja no es porta això de posar-se intenseta i explicar quina cançó va marcar el teu viatge transatlàntic. Si he de dir quina cançó em fa aixecar del llit i cridar a ple pulmó és Las divinas, un himne pop que surt de la sèrie de Disney Channel que va marcar tota una generació: Patito Feo. Les meves amigues saben que quan sona aquesta cançó toca embogir ben fort i ballar tocant el cul a terra com si no hi hagués un demà.

La lletra és un horror, ho sé, perquè literalment diu que cal odiar les noies lletges de classe. Sap greu perquè el discurs va en contra de les bases del meu feminisme actual, però suposo que el 2010 no podíem demanar gaire més... Hi ha temacles de la televisió que mai s'obliden.

Per Joana Justícia

 

3. Liit - Cantamarta i Rusowsky

Potser no és una cançó gaire coneguda, però aquest descobriment us sorprendrà. La veritat és que la lletra no és res de l'altre món, si hem de ser honestos. De fet, podríem dir que només té dues estrofes en els quasi tres minuts de cançó.

"Mucho me tiene que pasar para poderme olvidar de todos los besos que no nos dimos" fa especial pena. Tot i això, poc se'n parla del boost d'energia que aporta. Un ritme ballable perfecte per gaudir amb els amics, i animar la festa! Per res és una cançó per anar a demanar el cubata o per anar al lavabo.

Per Júlia Albacar Subirats

 

4. Que pasa nen - Alizzz

Un grammy, quinze grammys llatins, tres anells de la NBA, una Creu de Sant Jordi i un estadi de primera divisió (de moment) és el gran palmarès de què podem presumir els del Baix Llobregat. A l'espera que els germans Muñoz publiquin algun hit en català, el Que pasa nen del castelldefelenc Alizzz s'ha convertit en l'himne del "Low-Llo" (i no, Jenifer de Els Catarres no compta, que ells són del Vallès).

En Cristian Quirante encarna el prototip del "macarra" d'extraradi, "un català de segona" que desafia la burgesia intel·lectual més llepafils i s'erigeix ell mateix com l'elit cultural. A més a més, cal recordar el tuit EN CATALÀ! que va fer C. Tangana en publicar-se el tema. El Madrileño i el macarra de "Castefa" units per un mateix sentiment.

Per Arnau Inés

 

5. Happier than ever - Billie Eilish

Un "10 cançons" sense la Billie Ellish? De cap manera! Aquí us deixo una de les cançons més potents de la cantant. Mai ens deixa de sorprendre i en aquesta lletra ens combina dues melodies: una vetllada lenta i trista que acaba amb una melodia potent. Escolta-la, i ara sí, sigues més feliç que mai!

Per Nabila Bourass

 

6. Heartbreak anniversay - Giveon

En Giveon ha patit molt per amor. Si no, no m'ho explico. Escoltar aquesta cançó és, definitivament, el pitjor que pots fer si ho deixes amb la parella. Amb la seva càlida veu de baríton, al ritme d'R&B, en Giveon dibuixa una situació amb què moltes persones poden empatitzar: una ruptura insuperable. Bé, potser és exagerat. Però, tard o d'hora, tothom pot arribar a entendre el cantant.

Ja fa un any de la ruptura i encara pots veure algunes coses seves per casa. Recordes el dia que us vau conèixer. Et preguntes si encara pensa en tu. Proves de tornar a parlar, sense èxit. No pots superar les promeses "per sempre". Fins i tot escriure això és depriment. Bé, esperem que en Giveon estigui bé. Hauria d'estar-ho, ja que aquest tema el va catapultar a la fama; té més de 180 milions de visites a YouTube i més de 100 milions de reproduccions a Spotify. A més, va ser un sleeper hit és a dir, que va triomfar un any després del llançament de l'àlbum Take Time. Irònic, oi?

Per acabar amb una bona nota, aquí teniu un parell de curiositats sobre Heartbreak Anniversary: la cançó va sortir en l'aniversari del cantant i, en realitat, en Giveon es va inspirar en la història d'un amic. Ell només va afegir una gran dosi de melancolia —com quan revisites els teus fracassos amorosos, mentre passes Sant Valentí en solitari—. "No és que m'hagi passat", diu el cantant, "que consti".

Per Pablo Mora

 

7. Javat y Kamel 2011 - Kase.O

Kase.O ja va treure el 2004 una primera versió d'aquesta cançó que va formar part del disc homònim del seu amic i DJ, R de Rumba. En la versió de 2004, després d'un rap de gairebé sis minuts sense tornada ni cap mena de part melòdica ni descans per part de Kase.O (Javat), el raper francès Kamel fa un rap de dos minuts i mig en francès.

En aquesta nova versió, però, la part de l'artista francoargelià és substituïda pels instruments musicals de la banda que acompanya Kase.O durant tot el disc de Jazz Magnetism, on barreja el rap més cru al qual sempre ens havia acostumat, amb sons de jazz inèdits en l'artista saragossà fins aquell moment.

A la primera versió, Kase.O avisa que a ell li agraden més gèneres a més del rap, com el funk, el reggae o el jazz, però que la gent només vol que faci rap. Anys més tard es va poder redimir, i de quina manera. Sis minuts i mig de frases que conserven l'actualitat i la frescor després de 18 anys, amb un fons de jazz per pair-les millor.

Per David Callejas

 

8. Esbarzers - La Gossa Sorda

Ja fa set anys que La Gossa Sorda va fer l'última volta als escenaris, però els seus temacles no poden faltar a les festes de poble o a la vostra llista de reproducció si sou uns nostàlgics del grup valencià. És difícil escollir-ne només una, però si fem un rànquing crec que molts coincidirem que Esbarzers es troba en primera posició junt a la famosa tornada que tots tenim al cap del "T'estime, t'estimo, t'estim" de Camals Mullats.

Si heu estat en un moment de baixona i l'heu escoltada, el més probable és que vos hajau deixat contagiar per l'esperit d'alegria de la cançó i hajau pensat en algú especial "quan isc a buscar a l'alegria, no sé per què sempre acabe en el teu carrer..." perquè "tu sempre m'arreplegues l'ànima dels peus".

Per Maria Micó

 

9. El último grito en detrito - Lágrimas de Sangre

No hi ha res com l'olor de rap polític a primera hora del matí. El último grito en detrito és una denúncia a la societat de consum ("suciedad de consumo", segons Lágrimas de Sangre). "El bucle infinito: vendo mierda que genero a cambio de escaso dinero que vendo en basura que no quiero", canta el grup del maresme.

El disc Viridarquia és potser la seva obra més significativa del rap-protesta, i un disc altament infravalorat. A part d'El último grito en detrito, el disc conté: Círculo perfecto, que parla del sistema de presons; Not welcome, sobre el turisme desbocat; Suscritos al miedo, sobre l'addicció als mòbils; o El guión, sobre l'oligopoli del petroli. Totes estan recomanades i podrien haver entrat a aquest '10 cançons'.

Per Pau Castellote

 

10. KSA - Habla de mí en presente i Memé

No sé si soc l'única, però sento que les recomanacions de Spotify mai encerten. Tot i això, amb aquesta els hi he perdonat totes les fallides dels últims mesos. Belen Barenys, actriu i corista de Rigoberta Bandini i coneguda com a Memé, estrenava la seva carrera musical en solitari amb aquesta col·laboració amb Habla de mí en presente, una cançó pop amb una certa essència rumbera que em dona la vida.

KSA deconstrueix la melodia infantil de "El patio de mi casa es particular" i ara "cuando llueve salimos al suelo mojao' a bailar". Un ritme alegre, divertit i ballable que pots escoltar a totes hores: per quan veus la vida de color rosa o quan tens un mal dia. Segur que el millora i surts al pati a ballar.

Per Sara Santana

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —