playlist
Per Redacció
Publicat el 02 de maig 2021

Ja vam començar la setmana proposant-vos 10 cançons d'aniversari per escalfar motors. I és que tal dia com avui fa un any que es va tornar a posar en marxa l'antiga capçalera del Diari de Barcelona. Aquesta vegada, però, sota la mirada d'una generació compromesa.

Aprofitant l'avinentesa del primer aniversari, hem decidit  atorgar l'honor —si se li pot dir honor— d'escriure un especial de les 10 cançons al lector més incondicional i fidel de la secció, en Jordi Castellsagué. I és que el professor barceloní no deixa passar ni una setmana sense publicar al seu timeline de Twitter el feedback de les cançons que proposem des del Diari. I si per casuístiques del periodisme hem hagut de posposar la playlist de la setmana, també ens ho recorda, no fos cas.

I és que aquest diari és tan vostre com nostre. Així doncs, i sense més entrebancs, felicitats i per molts anys. Que la música ens acompanyi, i vosaltres, en la mesura del possible, també.

Us deixem amb la playlist d’en Jordi Castellsagué:


1. I can - Nas

L’any 1792 es va fundar el Diari de Barcelona. Un diari que es va convertir en la segona capçalera europea en editar-se. En aquell moment, Beethoven ja era un dels compositors més coneguts. Avui recordem una de les melodies que molts dels qui comencen al món de la música han tocat en algun que altre àpat per impressionar la família i no ser l’ovella negra, el Per a Elisa. Aquesta vegada, però, deixem de banda la versió original que coneixem tots per descobrir I can, de Nas. Un clar exemple de com la música es reinventa i s’adapta als temps que corren.


2. Je t'aime - Anna Roig i l'ombre de ton chien

Al llarg de la història el Diari de Barcelona ha anat canviant d’idioma. Inicialment s’editava en castellà, però per diversos motius va anar alternant el castellà, el francès i el català. Durant la guerra del francès (1808-1814) el diari s’editava simultàniament en castellà i en francès. L’any que va finalitzar aquesta guerra, per cert, va ser just l’any en què Antoni Brusi i Mirabent s’estrenava com a editor del Diari. Un personatge que hi va deixar molta empremta, fins al punt que la gent reconeixia la capçalera amb el sobrenom de ‘El Brusi’. I tot el que passa als diaris, passa a la vida real. Aquest és el cas de la cançó Je t’aime d’Anna Roig i l’ombre de ton chien, on es barregen idiomes.


3. Gone with the wind - Horace Heidit & his Brigadiers

La Guerra Civil espanyola va canviar moltes coses. Una d'elles va ser que l’edició del Diari de Barcelona es va aturar. Per recordar aquella època fosca de la història d’Espanya, us proposem una de les cançons que sonava en aquella època a les ràdios: Gone with the wind d’Horace Heidt & his Brigadiers.


4. Besame mucho - The Beatles

L’any 1940 va renéixer el Diari de Barcelona gràcies a la fidelitat a la causa monàrquica i al seu barcelonisme. Un renaixement sempre és motiu de petons i alegries, o això diuen. Per això us proposem Besame Mucho, una cançó molt popularitzada a tot el país i us la portem de la mà de la versió que els Beatles van gravar.


5. We are the world - USA For Africa

L’any 1985, ja lluny de la dictadura, l’Ajuntament de Barcelona va comprar la capçalera del Diari de Barcelona. Aquell mateix any, creixia la sensibilitat per la fam a l’Àfrica i arribava a gran part de la població de la mà de la cançó We are the world, que aconseguia ajuntar el millor de la música d’aquell moment.


6. Como un burro amarrado en la puerta del baile - El último de la fila

Amb ressaca olímpica, l’any 1993 va desaparèixer l’edició en paper del Diari de Barcelona. Aquell any sonava el grup El último de la fila amb una cançó que recordava que eren de Barcelona, igual que el Diari.


7. Vida - Lluís Llach

Després d’abandonar l’edició en paper, el Diari de Barcelona va passar a editar-se en línia en dues etapes diferents. L’última acabà l’any 2009, una història d’amor fallida: el Diari de Barcelona desapareixia. Tot i la resiliència del mitjà i de les seves anades i vingudes, aquell any acabava. Amb la cançó de Lluís Llach Vida que va estrenar l’any 1979 i que el 2009 va tornar a utilitzar en el musical Llits, recordem aquest moment:

"Si la mort ve a buscar-me
Si la mort ve a buscar-me
Té permís per entrar a casa
Però que sàpiga des d’ara
Que mai no podré estimar-la"


8. Mirada estràbica - Xiula i Clara Peya

El 2020, els estudiants del grau en Periodisme, principalment a través d’alumnes que realitzen el seu TFG, així com a través de l’assignatura de Taller Integrat i moltes altres carreres que envien continguts, van fer renéixer el Diari. Tal dia com avui —30 d’abril— de fa just un any. L’any 2020 també és un any per pensar en les mirades des dels balcons propers i comprovar que totes i tots tenim les nostres diferències i diversitats, i així ens ho demostren Xiula i Clara Peya amb la seva Mirada estràbica.


9. Fight For You - H.E.R.

Aquest any se celebra el primer aniversari del Diari. Un diari amb una nova mirada per part dels seus grans i futurs periodistes amb desig de retrobar el plaer d’informar, d’investigar, d’entretenir… També entreté el cinema, que ens ha salvat en diverses ocasions aquest darrer any. La música és una gran part del cinema, com demostra l’Oscar a la millor cançó d’enguany: Fight For You de H.E.R. a la pel·lícula Judas y el mesías negro.


10. Me colé en una fiesta - Mecano

Aquest ha estat un regal de part del Diari de Barcelona i m’he sentit com si m’estigués colant a la seva festa. Per tant, aprofitant l’avinentesa acabo la playlist amb la cançó que va acompanyar la meva adolescència musical.

Imatges per: Wikimedia Commons

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —