10 cançons en honor al Mes de la Història Negra
Publicat el 05 de març 2022

Cada febrer, a diversos països se celebra el Mes de la Història Negra. Va començar als Estats Units l’any 1926, tot i que abans només era una setmana que coincidia amb les dates de naixement de Frederick Douglass i Abraham Lincoln. Però justament cinquanta anys més tard, el 1976, el president Gerald Ford va ampliar l’homenatge a tot un mes.

Aquests 28 dies serveixen per recordar que la lluita contra el racisme continua present i que la població negra té una llarga història plena d’obstacles que van des de l’esclavitud als prejudicis i a la pobresa als quals s’afronten avui dia. Les 10 cançons d’aquesta setmana van en honor a artistes negres que van utilitzar la música com a altaveu de lluita social o empoderament.


1. Blue Lights - Jorja Smith

Una experiència personal va ser el punt de partida perquè l’artista britànica escrigués aquesta cançó; quan anava a l’institut, va trobar a casa seva una motxilla d’un dels seus amics amb un ganivet. En un barri de classe treballadora, el temor de les minories racialitzades cap a la policia és permanent. Aquesta cançó tracta sobre com han de fugir sempre de les llums blaves per sentir-se susceptible d’anar a presó en tot moment.

“Aquests nois joves, nois negres, no haurien de tenir una consciència culpable i témer la policia si no han fet res malament, però ho fan perquè la policia sempre els persegueix”, explica Jorja. La seva inspiració ve de la cançó Sirens, de Dizzzee Rascal, que diu “Blud puc sentir les sirenes venir. Sentiu venir les sirenes?”. Aquest vers es va quedar en la seva versió. 


2. Sweeter - Leon Bridges 

La mort de George Floyd va afectar molt Leon Bridges, qui interpreta en el videoclip un home negre en el seu darrer alè. “Va ser la primera vegada que vaig plorar per un home que no coneixia”, va explicar el cantant, “Jo soc George Floyd, els meus germans són George Floyd, i les meves germanes són George Floyd. No puc ni estaré callat més temps”.

L’artista se sent identificat amb els episodis racistes perquè ell mateix el va experimentar creixent a Texas. Assegura que, des de la seva adolescència, havia d’aprendre a com comportar-se quan es trobava amb la policia per evitar les conseqüències del perfilament racial. En el videoclip, Bridges torna a la seva comunitat negra de Texas, amb la presència d’antics amics i el seu pare.


3. Say It Loud, I’m Black And I’m Proud - James Brown 

Arribem a la cançó més antiga de la llista, però malauradament, no per això han canviat moltes coses durant aquests anys. Brown volia que la seva comunitat deixés de sentir por i comencés a sentir orgull de ser negra.

És per això que el cor d’aquesta cançó el canta un grup d’infants que responen “I’m black and proud” (Soc negre i orgullós) quan Brown els hi canta “Say it out loud” (Digueu-ho en veu alta). L’artista va explicar el 2003 que, després de publicar la cançó, la gent racialitzada va deixar d'anomenar-se a si mateixa de color per passar a anomenar-se negra.


4.  Redemption Song - Bob Marley & The Wailers

Redemption Song va ser l’última cançó de l’últim àlbum de Marley abans que morís. Amb només una guitarra acústica com a instrument, el cantant parafraseja uns versos del discurs de Marcus Garvey a l’església africana ortodoxa de Sydney l’octubre de 1937. Garvey va ser un referent pel moviment rastafari.

El seu discurs, The Work that has been done (La feina que ha estat feta), diu així: “Emancipeu-vos de l’esclavisme mental / Ningú sinó vosaltres mateixos pot alliberar les vostres ments”.


5. Fuck Tha Police - N.W.A.

Probablement, haureu vist aquest títol en alguna samarreta o en alguna peça d’art. I és que el grup N.W.A. encara té molta influència en la cultura pop fins a l’actualitat. El punyent missatge va causar moltes reaccions, fins i tot la de l’FBI, el qual va escriure una carta a la discogràfica de la banda per expressar la seva desaprovació, argumentant que la cançó tergiversava la imatge de la policia. 

La cançó també va patir censura l’any 1989 a Austràlia. Triple J, una emissora de ràdio per a joves, va reproduir Fuck Tha Police durant sis mesos. Com a protesta, Triple J van reproduir Express Yourself, una altra cançó de N.W.A. un total de 82 vegades en una jornada. I, per si no fos poc, l’any 2011, Tiki Taane, artista neozelandès, va ser arrestat per “causar el començament o la continuïtat de la violència” per cantar el tema en un club mentre la policia l’estava inspeccionant.


6. Freedom - Beyoncé i Kendrick Lamar

La col·laboració entre Beyoncé i Kendrick Lamar és un himne a la llibertat de la gent negra. Ras i curt. Beyoncé, per la seva part, tracta la feminitat i el dedica a les dones negres. En el videoclip, apareixen dones importants de la indústria artística, com Chloe i Halle o la Zendaya.

La cantant va publicar el videoclip de la cançó el Dia Internacional de la Nena i hi inclou un grup de noies joves que ballen i canten aquest homenatge a elles mateixes. Kendrick Lamar, d’altra banda, se centra en les dificultats a les quals s’han d’enfrontar els homes negres, específicament en els Estats Units, com els homicidis o el perfilament racial.


7. Four Women - Nina Simone

Quatre dones negres són les protagonistes d’aquesta cançó, però vistes des de la mirada estereotipada de la societat. La cantant Nina Simone dedica unes estrofes a cadascuna d’elles per descriure i criticar la imatge que es tenia de les dones racialitzades, però també per fer homenatge a les dones reals.

La primera d’elles, la tieta Sarah, representa l’esclavitud afroamericana. La segona, Saffronia, és una dona mestissa que està forçada a viure “entre dos mons” i que representa l’opressió de les persones negres en mans de la gent blanca de poder ("El meu pare era ric i blanc / Va forçar la meva mare tard una nit”). La tercera és Sweet Thing, una prostituta i la dona que va causar que algunes emissores de ràdio no volguessin reproduir la cançó. Per últim, Simone parla de Peaches, una dona dura i aparentment “amargada” per haver suportat l’opressió que ha patit la seva gent durant tantes generacions.


8. Black - Dave

Amb Black, el raper Dave ens mostra la part negativa de ser negre en el món occidental, vivint una realitat on han de “treballar el doble” per aconseguir el mateix que la gent blanca. Uns dels versos més interessants d’aquesta cançó és quan afirma que molta gent negra no vol saber sobre els seus orígens perquè els han fet creure, a través de l’educació i els mitjans, que Àfrica és un lloc on hi ha només “fam i cobdícia”.

Perquè, a banda de la part negativa de ser negre, Dave també celebra la seva herència i el seu color, dient la seva famosa frase “the blacker the berry the sweeter the juice” ("com més negre és la baia, més dolç és el suc").  


9. Peng Black Girls - ENNY i Amia Brave

Per a qui no estigui familiaritzat amb l’argot anglès, peng és un adjectiu per designar una persona que és atractiva, excepcional o increïble. De nou, una altra cançó per a celebrar la bellesa negra.

Sobre ella, la cançó explica: “Va ser escrita des d'un lloc del meu subconscient. Mirant la meva família, les meves amigues o fins i tot dones a l'atzar i només pensar "guau, la societat i la teva pròpia cultura et dirà que no ets bonica perquè la teva pell té una tonalitat determinada o els teus trets no es veuen d'una manera determinada”.


10. Blk Girl Soldier - Jamila Woods

La jove artista tracta diversos temes en aquesta cançó: des de l’aparença física de les persones negres fins a la menció a figures importants de la història negra. El títol, Noia soldada negra, representa l’armadura que ha de portar contra un món que la vol trencar.

Sobre el videoclip, Jamila Woods explica que "l'objectiu és aixecar les dones negres al llarg de la història i d’avui que m'inspiren i que estan fent un treball artístic i activista brillant. Conèixer la meva història i el que la meva gent ha sobreviscut abans que jo m'han fet més fort".

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —