Un cotxe en un viatge de vacances.
Per Pol Vendrell
Publicat el 02 d’agost 2021

El mes de Cèsar August, el mes esperat per molts però tan insuportable per altres. El mes de les vacances, dels viatges, de la xafogor, de suar pel carrer, de desconnectar per complet, de desitjar haver nascut a Lapònia al migdia i d’agrair la benedicció mediterrània a la mitjanit. L’agost és un dels mesos més únics de l’any; tant, que nombrosos artistes s’han inspirat en ell per composar cançons, en molts idiomes i d’estils radicalment diferents. Aquestes són deu cançons sobre l’agost.

 

Taylor Swift - august

Un dels noms consagrats del pop, la inconfusible Taylor Swift, ens deleitava amb el seu inesperat retorn el juliol de 2020. Folklore és un àlbum gravat en aïllament durant el confinament i, entre d’altres, inclou august, una cançó que entra com una dutxa després de la platja, és el fred tendre després de molta calor. “But I can see us lost in the memory / August slipped away into a moment in time / 'Cause it was never mine / And I can see us twisted in bedsheets / August sipped away like a bottle of wine / 'Cause you were never mine”...

 

Prozak Soup - Agost

“Jo preferiria una vida amb tu, a la millor ombra del mes d'agost…”, canten els valencians Prozak Soup. No deixeu, però, que us confongui la frase intenseta de la tornada: es tracta d’un tema de l’electrònica més rabiosa, amb influències del rock i el metal. Més que “a la millor ombra del mes d’agost”, aquest cançó és pròpia de sonar a la quatre de la matinada en algun festival-rave al mig del no-res, ple de dopamina i d’altres substàncies que no són dopamina (però que també acaben en “-ina”). Agost és el tercer tema de Bang!, el segon àlbum de Prozak Soup, que el grup defineix estilísticament com a “milenialcore, electroanime i psicomàquina”.

 

Héroes del Silencio - Agosto

Enrique Bunbury i companyia publicaven el 1988 el seu àlbum de rock alternatiu El mar no cesa, del qual “Agosto” era el tercer single promocional. “Debo encontrar dentro de mí­ / una noche de agosto / mi alma perdida / que arrojé al mar”, cantaven; “Tierra prometida que nos pertenece, / ¿qué más nos da / ser moro o cristiano, / si hay para los dos?”. La cançó és, en part, un clam contra el racisme i la xenofòbia. La seva sonoritat ens transporta a una de les d’aquelles últimes nits d’agost en què, amb el setembre als talons, l’eufòria deixa pas a la nostàlgia.

 

No Vacation - August

August, irònicament dels No Vacation, és una cançó per escoltar qualsevol d’aquells dies que necessites desconnectar i, inevitablement, la memòria t’acaba transportant a temps millors, és a dir, a les vacances. Els californians van treure Amo XO, el seu mixtape debut, l’any 2015; “August” n’era el cinquè tall. Es tracta de bedroom-pop del més amigable, perfecte per una tarda tonta de nostàlgia lleugera.

 

Els Pets - Agost

Agost era el segon tall del disc del mateix nom que Els Pets van llançar el 2004. Els constantinencs van aconseguir encarnar a la perfecció tots els costats de l’agost: ens parlen de la platja, de petons de nit, de tallats a l’ombra, de migdiades i, en el fons, del pas del temps. El més espectacular de tot plegat, a més, és que ho van fer sense recórrer als tòpics més obvis, regalant-nos un tema que sona natural i nostàlgic com qualsevol agost. “Que arribi l'agost / vital i enganxós / per treure'ns les presses / i recuperar la tendresa del món".

 

Carole King - First Day in August

“On the first day in August / I want to wake up by your side”. El primer dia d’agost és un excel·lent dia —com ho és qualsevol altre—  per gaudir d’aquest clàssic de Carole King. Una cançó romàntica que la cantautora estatunidenca va incloure el 1972 al seu àlbum Rhyme & Reasons, i que cantants com Debbie Au i Christy Baron han decidit versionar posteriorment.

 

Radio Futura - Luna de Agosto

Radio Futura cantava el 1984 a la “luna de agosto, madre y señora del vino”. Un clam a les nits d’agost on sovint, voluntàriment o involuntària, acaben tenint un paper protagonista el vi i altres “mostos morados”. Santiago Auserón, amb el seu germà Luis i amb Enrique Sierra, ens van deixar una cançó a dedicar a la lluna que ens acompanya en aquestes caluroses nits.

 

PJ Harding & Noah Cyrus - Dear August

Tot i que acostumem a tenir molts records positius vinculats a l’estiu i les vacances, l’agost no està exempt de tristesa, malenconia i de ser moments durs. Particularment l’agost de 2020, mes durant el qual PJ Harding i Noah Cyrus van composar Dear August. Ambdós explicaven a la revista Total Ntertainment que es tracta d’una “carta d’amor al futur” en temps d’ansietat i incertesa, quan els Estats Units es trobaven en ple confinament. “Dear August, tell me that there's light / At the end of all this starless night / Dear August, please don't let me fall / 'Cause I don't know where this road is headed anymore”...

 

Maga - Agosto Esquimal

El grup andalús d’indie pop Maga incloïen Agosto Esquimal com a segon tema del seu álbum blanco, publicat el 2002 i reeditat el 2016. Ens transporta a un estiu de desamor i de nostàlgia críptica, a un agost on trobem a faltar algú que un dia anomenàvem “mi pequeña esquimal” i a qui ara cantem “a mi lado ya no estás”. Perquè els desamors d’estiu són menys bonics, però també existeixen.

 

Mireia Vives i Borja Penalba - Aquell agost amb punt final

“Aquell agost amb punt final / vam encendre tots els camins” canten Mireia Vives i Borja Penalba. Es tracta de la banda sonora de la novel·la homònima de Juanjo Garcia, llançada el 2015. Una història de sexe, drogues i violència, un còctel infal·lible per a la lectura de platja o de nit d’agost. Tot i així, però, la banda sonora és força tranquil·la. “I en la foscor busquem la llum / d'aquell agost amb punt final”; així posem, precisament, punt final a aquesta 10 cançons sobre l’agost.

 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —