Lluna
Per Bernat Gonzàlez
Publicat el 07 de novembre 2023

Ja fa una setmana que tenim una hora menys de claror al dia o, millor dit, una hora menys de llum a la tarda. Una hora menys de felicitat. Els dies són cada cop més foscos i això deprimeix gran part de la població. És per això que avui us presentem aquesta llista de 10 cançons perquè la tristesa dels dies foscos pugui quedar compensada —encara que sigui molt poc— per bona música. 


1. Stop The Clocks - L.A.

Amb el canvi d'hora sembla que les hores de sol passin més ràpid que mai i que el dia s'acabi amb un tancar i obrir d'ulls. Tant de bo tenir el poder d'aturar el rellotge i així poder refugiar-nos dins les poques —cada dia menys— estones de claror. La primera cançó reivindica aquesta necessitat de parar el temps. Així sona Stop The Clocks: 

Listen to what I say,
Stop the clocks for you and me.
Listen to me again,
Stop the clocks forever.

 

2. Waitin' On A Sunny Day - Bruce Springsteen

En els dies freds i foscos de l'hivern només ens queda pensar que un dia tornarà la primavera i, amb ella, l'escalfor. Tothom espera un dia de sol. Fins i tot Bruce Springsteen desitja que torni a sortir el sol en un dels temes de l'àlbum The Rising. La cançó ho deixa clar ja en el seu nom: Waitin' On A Sunny Day.

Everything will be okay
It's funny, I thought I felt a sweet summer breeze 
Must have been you sighing so deep
Don't worry, we're gonna find a way
I'm waitin' on a sunny day

 

3. Good Days Bad Days - Kaiser Chiefs

Durant aquest hivern hi haurà dies dolents i dies encara més dolents, però segur que amb una mica d'actitud positiva i escoltant la cançó de Kaiser Chiefs serà més fàcil aconseguir que algun d'aquests dies es converteixi en un de bo. No deixis que ningú t'impedeixi tenir un bon dia. 

Can't stop me from having 
A good day on a bad day

 

4. La nuit - Les Choristes

Una de les poques opcions que queden és acceptar que la foscor governarà durant els pròxims mesos i estimar les llargues hores de nit. Potser aquestes paraules no us acaben de convèncer, però sí que ho poden fer els Els nois del cor, de la pel·lícula Les Choristes. Molt probablement haureu vist el film i recordareu aquesta escena: 

Oh nuit viens apporter à la terre
Le calme enchantement de ton mystère
L'ombre qui t'escorte est si douce
Si doux est le concert de tes voix chantant l'espérance
Si grand est ton pouvoir transformant tout en rêve heureux

 


5. The Times They Are A-Changin' - Bob Dylan

Com el temps, les persones també canvien. El canvi i l'adaptació són una part molt important de la vida. Moltes vegades cal fer una reflexió i analitzar si estem aprofitant el temps. En aquest cas, Bob Dylan ho té clar: "si el teu temps val la pena, serà millor que comencis a nedar o t'enfonsaràs com una pedra, perquè els temps estan canviant".

If your time to you is worth savin'
Then you better start swimmin' or you'll sink like a stone
For the times they are a-changin'

 

6. Llum Fluorescent - Oques Grasses

Com diuen Oques Grasses: "Són les petites coses les que ens deixen dormir". Ja es pot fer fosc més aviat, haver tingut un dia dolent o haver caigut amb la bici per culpa del vent que, si quan arribes a casa et poses una cançó del grup osonenc, tot fluirà i anirà a millor. 

Si estic tan bé avui que no em caldria viure més
Hi ha estones que parlo amb el vent
Quan és fosc estic com un llum fluorescent

 

7. Alegria - Antònia Font

Què hi ha millor que l'alegria per poder passar les penes dels dies foscos? A vegades és complicat trobar els motius per estar content durant l'hivern, i per això Antònia Font ens ho recorda en aquest famós tema titulat, com no podia ser d'una altra manera, Alegria. I és que, a vegades, només l'actitud positiva pot aportar coses positives. 

I alegria,
Ses velles se xapen de riure,
Es dies s'acaben i es fars il·luminen
Ses gòndoles entre ses cases.

 

8. Changes - Hayd

L'hivern, el canvi de temperatura o el canvi d'hora poden fer que algunes persones estiguin més tristes o no tinguin tantes ganes de fer coses. Són molts canvis i cal paciència per poder adaptar-se bé. En aquest cas, l'artista Hayd ho descriu molt bé a Changes:

I'm going through changes
But I swear I'm the same
Could you show me some patience
Along the way?

 

9. Pena, Penita, Pena - Lola Flores

Pena. No hi ha un sentiment que descrigui millor la sensació de veure com es comença a fer fosc a les cinc de la tarda. De la mateixa manera, no hi ha millor veu que pugui posar paraules a aquest sentiment que Lola Flores. El tema Pena, penita, pena exemplifica a la perfecció el que sent la majoria de la població.

¡Ay, pena, penita, pena, pena!
Pena de mi corazón.
Que me corre por las venas, pena
Con la fuerza de un ciclón. 

 

10. Back To Black - Amy Winehouse

Tornem al color negre. Un color que regnarà al cel durant l'hivern i que cada cop anirà sent més present a mesura que passin els dies. Amy Winehouse parla de tornar a la foscor i millor fer-ho de la seva mà i amb la seva música per no acabar tristos o deprimits. 

I'll go back to black

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —