'L’Onze de setembre del 1714' d’Antoni Estruch
'L’Onze de setembre del 1714' d’Antoni Estruch
Publicat el 11 de setembre 2023

L'11 de setembre ocupa un espai molt important en el calendari de la catalanitat. Aquest dilluns Catalunya, i sobretot la seva capital, s'omple de vida amb concerts, esdeveniments i celebracions en honor a la caiguda de Barcelona en 1714, un episodi clau durant la guerra de Successió espanyola. Encara que llavors els catalans van viure una pèrdua, aquesta festivitat ens recorda la importància de perdre, i fins a quin punt podem viure i aprendre d'una derrota, sigui històrica o individual.

En honor a la Diada, aquí tens 10 cançons que, de manera única, aborden la paradoxa de la derrota i la resistència que sorgeix d'ella.

1. El Niágara en Bicicleta - Juan Luis Guerra 4.40

Celebrar una derrota pot semblar contradictori. No obstant això, en la música trobem aquesta contradicció tot el temps, amb un miler de cançons que ens ajuden a sentir enuig, tristesa, despit, alleujament, eufòria… tot el que podem sentir en enfrontar-nos amb una derrota.

Bé ho sabien Juan Luis Guerra  i el seu grup 4.40 quan van treure la seva cançó El Niágara en Bicicleta. El títol ve d'un modisme dominicà, "passar el Niàgara amb bicicleta" s'utilitza descriure la superació d'una situació difícil. En aquesta cançó denuncien la situació urgent dels serveis de salut pública al seu país. Malgrat el to polític i la difícil temàtica, la cançó va aconseguir el lloc número 2 en el Top Latin Songs en 1999, una de les preferides dels fans de Guerra pel seu ritme i melodia alegres.

 

2. Octavo día - Shakira

Per a la Shakira dels 90, a música havia de ser un espai polític. “(Alguns) pensen que els cantants estan fets per a entretenir. Punt. No ho veig d'aquesta forma”, va afirmar al seu xou al Regne Unit. Octavo día és una de les seves cançons més sonades de l'àlbum titulat ¿Dónde están los ladrones?, en el qual la cantant explora els sentiments de ràbia i impotència d'una joventut abandonada pels seus polítics i derrotada enfront de la crisi del seu país.

 

3. Jo competeixo - Manel

A vegades no es tracta d'una derrota social o històrica. A vegades la batalla està al nostre interior, una derrota que sentim com a una terrible implosió. Llavors, una cançó com Jo competeixo pot ser un recordatori que aquest és un episodi i que la vida va de molt més enllà que aquestes batalles. Com la banda Manel va afirmar, “si vius competint, la derrota t'espera a qualsevol cantonada”. Per això, millor ballem durant vuit minuts i mig.

 

4. Clavado en un bar - Maná

Això sí, la derrota més universal és la derrota amorosa. Sobretot quan estem despitats, no hi ha res com una bona cançó de desamor per sentir-nos escoltats. Per a una bona sessió de laments, la banda mexicana Maná és experta en música romàntica i dolors de l'ànima. Clavado en un bar, de 1997, és una història "inspirada en les cançons mariachi", en les quals el protagonista usualment acaba en una cantina, lamentant que l'han deixat.

La cançó d'estil rocker amb inspiració de reggae es va mantenir 10 setmanes en els O.S. Billboard Hot Latin Tracks, un clàssic del rock mexicà.

 

5. Todo lamento - Natalia Lacunza

En l'amor, moltes vegades la derrota la podem veure des de lluny. Todo lamento és la història d'un amor desfet, “una sàtira sobre una ruptura que abans o després havia d'ocórrer”, va explicar la cantant Natalia Lacunza. A diferència de les cançons anteriors, Todo lamento té un to de nostàlgia, una tristesa suau, acompanyat d'un videoclip que segueix a Natalia caminant pels carrers, recordant aquell amor perdut.

 

6. Cenizas - Toña la Negra

Si es tracta de derrotes romàntiques, el bolero és el llenguatge perfecte. D'origen cubà, es va convertir en un gènere musical molt important per a Llatinoamèrica, i específicament per a Mèxic. El bolero mexicà sempre et convida a viatjar en el temps, a un romàntic país postrevolucionari, dels anys 30, 40 i 50, l'època daurada del seu cinema i la seva música.

D'quest gènere, Cenizas és un veritable clàssic que explora com ens sentiríem si un vell amor torna a la nostra vida, tractant de tornar a encendre una espurna per només trobar-se amb les cendres. Composta per Wello Rivas i popularitzada per la cantant mexicana Toña la Negra als 80, aquesta cançó pinta l'amarg retrat d'un amor derrotat, sense esperances:

 

7. Sense tu - Teràpia de Shock

Pot ser que coneguis aquesta cançó gràcies a la sèrie de TV3 Polseres Vermelles, que la va catapultar a la fama. Sense tu, una de les cançons més conegudes de Teràpia de Shock, explora els sentiments de no poder lluitar més per una relació, de patir una derrota amorosa i trobar-se en completa solitud.

 

8. Lo que construimos - Natalia Lafourcade

En la mateixa línia de Teràpia de Shock, Lo que construimos és una cançó de Natalia Lafourcade que parla d'amors acabats. En ella, explorem els sentiments que provoca haver de decidir, mútuament, deixar una relació amorosa perquè ja no és bona per a cap dels dos. Per a Lafourcade, la derrota arriba en veure una relació, amb tota la seva història, totes les seves batalles i alegries, destruïda.

 

9. I know - Fiona Apple

Moltes de les primeres cançons de Fiona Apple envolten el tema de ruptures amoroses. A I know, la seva parella li va dir que Apple era la seva "crowbar", la seva palanca, referint-se al fet que va obrir tota una nova vida per a ell. En acabar la relació i mirar cap endarrere, Fiona Apple se n'adona la seva parella la va utilitzar per al seu propi benefici durant tota la relació. Què pots fer quan t'adones d'això? La derrota, a vegades, és un sentiment que arriba després de processar el que hem viscut.

 

10. Love, love, love - The Mountain Goats

Love, love love és una de les cançons més populars del grup estatunidenc The Mountain Goats. En ella, el grup entrellaça una sèrie d'esdeveniments històrics, bíblics i moderns per explorar la relació entre la vida, l'amor i la derrota. La melancòlica cançó ens transporta immediatament a la sensació que explicàvem a I know, la de mirar el passat i tornar a experimentar la derrota, sense poder fer-hi res.

En una entrevista per a NPR en 2005, el grup va compartir que es van adonar que pensem en l'amor com una força per al bé i, si passa una cosa dolenta, llavors no és amor. A Love, love, love l'amor pot travessar tot, i destruirà moltes coses en el camí cap al seu propi objectiu, que és l'expressió de si mateix. És una peça terriblement trista, i un increïble bàlsam per al cor de qui encara no pot sanar les seves pròpies derrotes.

 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —