Canva
Publicat el 02 d’octubre 2023

La Festa del Cine 2023 se celebra a alguns cinemes els dies 2, 3, 4 i 5 d'octubre. Igual que a altres edicions, durant aquests dies es podrà veure les pel·lícules taquilleres per 3,50 euros l'entrada. Quin millor moment que ara que, com segurament coincidireu, ens hem gastat tots els estalvis en les vacances d'estiu, per donar-nos la facilitat d'anar al cinema amb entrades tirades de preu?

Aprofitant aquest esdeveniment, us portem 10 cançons amb els hits que no sabíeu que havien estat creades expressament per formar part d'una banda sonora. Llegeix-ho fins al final, que potser escoltar alguna d'aquestes cançons et motivarà a preparar-te unes crispetes i anar al cinema més proper.

1. Jo mai mai - Joan Dausà (Barcelona nit d’estiu)

Comencem la llista amb un dels clàssics actuals de la música catalana. Qui no s'ha sentit mai representat o s'ha emocionat amb Jo mai mai? En Joan i la Judit de segur que sí. Per si no sabeu de què us estem parlant, la cançó va inspirar la pel·lícula Barcelona nits d'estiu, un cas totalment diferent de la resta del llistat. Pels més observadors, els personatges s'anomenen exactament igual que els protagonistes de la cançó. La cançó de Joan Dausà acabaria sent la banda sonora.

La pel·lícula narra sis històries d'amor en el marc de l'encreuament del cometa Rose per la ciutat de Barcelona, excusa que el Joan utilitza per convidar els seus amics a un sopar; i si voleu saber la resta, haureu de veure la pel·lícula (o escoltar la cançó). Joan Dausà era un must en aquest llistat.


2. Not Today - Imagine Dragons (Yo antes de ti)

Continuem amb una cançó del mundialment conegut grup Imagine Dragons, qui va fer el single principal d’una de les pel·lícules que més han fet plorar de la història: Yo antes de ti. La ballada parla sobre una persona que ho està passant malament i com l’amor l’ajuda a superar situacions que de vegades poden semblar insalvables amb la frase “It's gotta get easier and easier somehow”, tot i que “Not today”. 

Aquests lyrics reflecteixen a la perfecció la situació d’en Will (Sam Claflin), un noi que s’ha quedat tetraplègic després d’un accident i troba una connexió especial amb la noia que han contractat per cuidar-lo, Louisa Clark (Emilia Clarke). 


3. I Will Always Love You - Whitney Houston (The Bodyguard)

La veu de Whitney Houston és una de les millors herències dels 80 i 90. Cançons que passen de generació en generació com I wanna dance with somebody encara sonen a discoteques com Razzmatazz.  El hit i tema principal de la pel·lícula El guardaespatlles (The Bodyguard, en la versió original en anglès) no és menys. La tornada de la cançó és icònica i, fins i tot, carn de mems. Per exemple, quan Cristiano Ronaldo va guanyar la pilota d’or el 2014 amb el famós Siuuu.

El film d’amor dirigit per Mick Jackson parla sobre la relació de Frank Farmer (interpretat per Kevin Costner), un guardaespatlles i exmembre dels serveis secrets americans amb l’actriu i cantant Rachel Marron (Whitney Houston). Marron té un assassí anònim que la vol matar i Farmer serà l’encarregat de protegir-la. A mesura que el temps passa, la relació és més íntima, fent saltar una espurna d’amor.

 

4. No te marches jamás - La Oreja de Van Gogh i David Demaría (Ocho apellidos vascos)

Leire Martínez Ochoa, cantant de La Oreja de Van Gogh i el cantautor de Jerez de la Frontera, David Demaría, canten  No te marches jamás, la ballada d'amor que sona a la banda sonora de la pel·lícula d’Emilio Martínez-Lázaro. Aquesta explica la relació d’amor entre els protagonistes. “No pedí que vinieras. No te marches jamás”.

Ocho apellidos vascos és la pel·lícula espanyola més taquillera de la història. En Rafa (Dani Rovira), un sevillà que mai ha sortit d'Andalusia marxa direcció País Basc. El motiu, l'Amaia (Clara Lago). La jove basca no ha caigut seduïda pels encants del sevillà i això li fereix la seva autoestima. El que no espera trobar-se és un poble abertzale i 100 % basc, on intentarà passar desapercebut i convèncer a la gent que és un més d’allà. El que s'ha de fer per “amor”…

 

5. Over the Rainbow - Judy Garland (The Wizard of Oz)

Somwhere over the rainbow, way up high... Més d'una vegada a les xarxes socials s'ha viralitzat un nen o nena cantant aquesta cançó a algun concurs de cant com La Voz o X Factory. Una veu molt aguda, infantil i afinada capaç de posar els pèls de punta als espectadors. La primera vegada que va passar això, però, no hi havia ni xarxes socials ni s'utilitzava la paraula viral. Una jove Judy Garland, amb 16 anys quan es va rodar la pel·lícula El màgic d'Oz, va ser la principal protagonista.

El film original es va estrenar el 1939, en blanc i negre i amb Garland interpretant a Dorothy Nale, una nena òrfena de 12 anys, que viu amb la seva tieta. Després que Toto, el seu gos, mossegués la veïna i fos separat de la seva ama, Dorothy decideix marxar en cerca d'una vida millor en algun punt de l'arc de Sant Martí. Durant el camí coneixerà gent com un home de llauna sense cor, un home de palla sense cervell i un lleó covard, que l'acompanyaran en la seva aventura direcció el castell de la bruixa.

 

6. La llamada - Leiva (La llamada)

Pels fans dels musicals, si heu vist La llamada segur que heu acabat cantant “Hoy he sentido la llamada / Con toda la fuerza / Las luces apagadas / Y las piernas abiertas”. I és que si no ho sabeu, Netflix va crear una versió de karaoke de la pel·lícula per aquells qui s’engresquen fàcilment. Si no l’heu vista, ja teniu un pla pendent per fer aquest cap de setmana amb els vostres amics.

La pel·lícula se centra en dos adolescents rebels que es troben al campament de monges on van cada estiu. Totes dues són fans de la música electrònica i del reggaeton, però les experiències divines en les quals es troba la María (similar a una “llamada”), interpretada per Macarena García, i la història amorosa de la Susana (Anna Castillo), farà que el seu estiu sigui molt diferent dels anteriors.

 

7. Dance the Night - Dua Lipa (Barbie)

Una de les cançons més escoltades aquest estiu ha sigut sens dubte Dance the Night, de l'exitosa artista Dua Lipa. Segur que heu vist milers de persones ballant la famosa coreografia de la cançó per les xarxes socials, i és que és la mateixa que es balla a la pel·lícula Barbie, la primera adaptació d'imatge real de les nines amb les quals jugàvem quan érem petits. Aquest èxit a les taquilles ha donat una volta a la imatge de la marca Barbie i ha renovat la seva reputació recordant el moviment feminista.

La cançó de Dua Lipa és el single principal de la pel·lícula i incita a aixecar-se i ballar sense escrúpols al ritme de "Watch me dance, dance the night away", et sàpigues o no la coreografia. I és que és molt millor prendre's les coses positivament, així que la pròxima vegada que us sentiu tristos recordeu: "Even when the tears are flowin' like diamonds on my face / I'll still keep the party goin', not one hair out of place".

 

8. See you again - Wiz Khalifa, Charlie Puth (Fast and Furious 7)

Siguem sincers, alguna llàgrima ens ha caigut amb aquesta cançó o, com a mínim, els ulls vidriosos. Ideal per comiats escolars o finals d’estiu, podríem dir (salvant les grans distàncies) que és l’hora dels Adeus americana. Ha sonat en moments de dol, com la mort de Kobe Bryant. Tu també l'has cantada intentant igualar la veu de Charlie Puth i fent veure que saps rapejar la part de Wiz Khalifa.

Tot fanàtic de la saga de Fast and Furious té gravat al cervell l’escena final de la setena pel·lícula (2015). Vin Diesel i Paul Walker separant els seus camins amb el cotxe. Una escena amb una gran càrrega emocional. Un tribut a Paul Walker després de l’accident mortal. La trama gira al voltant de Dom (Vin Diesel) i Brian (Paul Walker), dos indultats que tornen als Estats Units d’Amèrica per intentar tenir un estil de vida més normal. Però un assassí britànic altera els seus plans.

 

9. Rise - Pau Vallvé (100 metros)

El barceloní Pau Vallvé canta Rise amb el cor, una cançó capaç de despertar tots els sentits i emocions que un ésser humà pot sentir. Des de la tristesa i melancolia que acompanya gran part de la musiqueta fins als moments de superació, eufòria i llibertat amb què colpeja la tornada.

La pel·lícula de Marcel Barrena està inspirada en la història de Ramón Arroyo, un jove esportista basc. Al film, Ramon (Dani Rovira) és un pare de família esportista a qui li diagnostiquen esclerosi múltiple. Els pronòstics són negatius i en un any no podria ser capaç ni de caminar 100 metres. Però en Ramon no es dona per vençut i decideix encarar la vida amb ganes, volen córrer un ironman. Per aquest motiu, entrenarà i es prepararà per a aquesta prova amb totes les dificultats que li suposa.

 

10. Pena salada - Sílvia Pérez Cruz (Josep)

El film d’animació Josep està inspirat en la vida del dibuixant republicà Josep Bartolí i fa homenatge a l’exili al qual es va sotmetre el 1939. La pel·lícula està inspirada en els dibuixos que va fer l’artista als camps de concentració francesos quan va fugir de l’Espanya franquista. 

L’artista catalana Sílvia Pérez Cruz va contribuir en l’animació amb les seves cançons, una d’elles sent Pena salada, una cançó molt maca que parla d’una tristesa amb la qual en Josep Bartolí segurament se sentiria identificat en els seus anys d’exili.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —