País Valencià
Per Miquel Llatjós i Andrés González-Nandín Comes
Publicat el 10 d’octubre 2023

El 9 d'octubre se celebra la diada del País Valencià, jornada en què es commemora l'entrada del rei Jaume I a la ciutat, el 1238. A més, els valencians també celebren una segona diada el 25 d'abril —es commemora la derrota d'Almansa el 1707, que comportà l'abolició dels furs al Regne de València per part del rei Borbó Felip V després de derrotar l'arxiduc Carles en la guerra de Successió—.

En un context ben difícil per al valencianisme, en què el govern de la dreta i l'extrema dreta espanyolista han posat el punt de mira en la unitat de la llengua catalana i els drets lingüístics dels valencianoparlants, aquesta setmana us oferim 10 cançons en valencià. Cançons que celebren el país, en reivindiquen les arrels i recorden la lluita del sud durant segles pels drets i llibertats i contra el feixisme.


1. València, 9 d'octubre - Pau Alabajos

Un dels epicentres de la Diada és la manifestació a València. Una marxa de reafirmació nacional, cultural i social, travessada per un ambient que descrigué d'allò més bé el cantautor de Torrent Pau Alabajos a la cançó València, 9 d'octubre. Formava part del disc Teoria del Caos (2008). Una de les tornades ens serveix per a resumir l'esperit de molts dels temes que conformen el repertori que us proposem aquesta setmana.

Missatges d'esperança
en els càntics de la gent,
el futur és patrimoni
de qui creu en el present.


2. A València - Obrint Pas

Si hi ha un grup que marcà un abans i un després en la visibilitat de la música en valencià, sobretot a Catalunya, fou Obrint Pas. En els més de vint anys de trajectòria (1993-2014), el grup transità de l'ska i rock inicials cap a sonoritats que entroncaven amb la música tradicional valenciana i també els nous sons electrònics. La llista dels seus hits que formen part, encara avui, de l'imaginari col·lectiu de l'independentisme i de la música en català combativa és àmplia. Tanmateix, avui us proposem ni més ni menys que la seva primera cançó, A València, un cant desganat a una ciutat la qual, malgrat tots els 'però', està condemnada a continuar sent capital.


 3. València - Antiplayax

Quin càstig tenim a València ciutat! Així ens introdueix el grup de punk-rock Antiplayax al seu crit contra “la València de disseny per a pijos i turistes” a la cançó que porta per títol el nom de la ciutat, que forma part de l’àlbum “València Marca Registada” publicat l’any 2008, editat per TRABUC RECORDS.

El grup carrega contra la lògica del mercat capitalista que fa de la capital del Turia “un parc d’atraccions” destinat a atraure turisme i oci per a sectors socials adinerats, oblidant-se de la classe treballadora del territori. Carreguen contra la visita del Papa Benedicte XVI de l’any 2006, contra la copa Amèrica “que ens venen com a esport” i contra la ciutat de les ciències “que ens venen com a cultura”, sense oblidar la Fórmula 1 que acabarà “passant-nos per sobre”.

València d’Antiplayax és un escopit a la cara contra les polítiques de la Generalitat Valenciana, un missatge de menyspreu que empra com a vehicle un soroll cru i elèctric propi del punk rock dels anys noranta acompanyat del “tupatupa” característic del punk.


4. Quan Caminàvem - Aspencat

Recuperant els ritmes jamaicans del reggae i l'ska, quan caminàvem compta amb una lletra rebel reivindicant la terra. Aspencat té el seu origen a Jalón, a Alacant. Representen un dels grups més importants de la música valenciana, successor d'Obrint Pas.

 

5. Atupa - De Burjassot a tu

Formats a Montcada (Horta Nord) l'any 2011, Atupa és moue entre la cançó d'autor, el drum and bass i l'ska. En el cas de la cançó De Burjassot a tu tenim una obra de so tranquil amb predominança de la guitarra acústica, amb una lletra que narra una història d'amor en primera persona.


6. Alacant per Interior - Feliu Ventura i Smoking Souls

El País Valencià és molt més que una capital. I la música en valencià molt més que un grup o un gènere. El sud és prolífic en cantautors i un dels més destacats actualment és el xativí Feliu Ventura. El 2006 publicà Alfabets de futur, LP que incloïa la cançó Alacant per interior, un petit mapa sonor que convidava a descobrir el país a cop de carretera. Un mapa que el 2014 es van estudiar amb atenció els Smoking Souls. Els de Pego van fer una versió rock del tema, amb videoclip inclòs. Quilòmetres dins un Ford Mustang cap a l'horitzó. Un viatge que Ventura tampoc es podia perdre.


7. Les Silenciades - Pupil·les

Marta, Isa, Marga i Carme són les protagonistes que reflecteixen les injustícies que pateixen les dones a la societat actual. Tracten temes com l'assetjament laboral, el treball reproductiu que exerceixen a part de la seva feina convencional i la precarietat laboral. Tot i posar noms, Pupil·les també vol fer protagonistes a totes les dones que han patit o poden patir aquestes injusícies d'aqui el nom Les Silenciades. El grup està compost per Natalia Pons i Mireia Matosses com a veus i DJ Rule (Joan Rodríguez) com a punxadiscos i van néixer al barri de Benimaclet el 2014.


8. Maluks - Comboi

Un cant a la tranquil·litat que comporta la vida al poble. Maluks es van formar també a Benimaclet l'any 2019. La cançó evoca episodis mítics de la vida de poble com les "cerveses al sol", els "sopars a la fresca" i les "iaies en cadires veient qui passa". Maluks està format per Núria Pons, Marina Bolea, Laura Honrubia i Maria Deltell, amb una música fortament influenciada pels ritmes llatins barrejats amb disco.


9. Esbarzers - La Gossa Sorda

Una poesía dedicada a l'amor carnal, a la passió del sentiment d'estimar. Esbarzers és un dels treballs més populars del grup alacantí format a Pego l'any 1999, el seu so es veu influenciat pel reggae i l'ska però també amb tocs folklòrics. Esbarzers compta amb un ritme ska, una guitarra intermitent amb un órgan que t'agafa de la mà i t'acompanya fins al final de la cançó, a més d'una forta presència dels instruments de vent.


10. Avant - ZOO

Precisament la cançó anterior ha estat versionada per Zoo, sense dubte el grup valencià del moment. Llepolies (2022) és el darrer àlbum d'aquesta formació nascuda a Gandia el 2014. Zoo (o Zoo Posse) tenen un so que barreja el rock, l'ska, el hip-hop i la música electrònica. Avant, la segona cançó del disc, destaca per la seva bellesa gramatical, plena de rimes i metàfores, amb un so electrònic per sota de la veu de Toni Sánchez (Panxo).

 

*Bonus track #1 Mediterrània - La Fúmiga i El Diluvi

Com a territori mediterrani, no podia faltar una cançó que evoqués la mar que banya tot el país. És del grup La Fúmiga, que la incloïa en l'àlbum Espremedors (2019). Els Alzirencs es van fer acompanyar dels alcoians El Diluvi. El resultat: una tendra combinació de vents, veus, energia i optimisme. Un cant aclamat al País Valencià.


*Bonus track #2 Perquè Vull - Ovidi Montllor

Nascut a Alcoi el 4 de febrer del 1942, Ovidi Montllor representa una de les figures artístiques més significatives a la història valenciana i dels Països Catalans. Nascut en una família de classe treballadora, va tenir una vida política activa ingressant primer al PSUC i més tard al Partit dels Comunistes de Catalunya. Amb el pas dels anys, la figura d'Ovidi ha estat lligada a les reivindicacions en defensa de la terra i de la llengua. Algunes de les obres més conegudes de l'autor són "La Fera Ferotge", "Homenatge a Teresa" o "La Samarreta".

Perquè vull és una cançó on l'autor deixa clar la seva actitud davant la vida que li ha tocat viure, tot evocant el naixement d'un nou món. Amb petites frases esmenta grans coses, perquè vol. Una actitud que ens hem fet nostra en aquestes 10 cançons.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —