Volcà
Publicat el 20 d’octubre 2021

Aquesta setmana farà un mes que va començar l'erupció del volcà de Cumbre Vieja, a La Palma. La història de la humanitat està repleta de referències i interaccions amb volcans, i la música no n'és una excepció. Ja sigui per parlar de passió, de ràbia o d'alliberació, la figura del volcà és molt popular entre els cantants.

Per aquest motiu, en aquesta ocasió us portem 10 cançons que tracten sobre volcans.


1. Young Volcanoes- Fall Out Boy

Amb aquesta cançó, Fall Out Boy parlava de la imprevisibilitat i les ganes d'alliberar-se dels volcans (en el seu cas, no haver-se de contenir més i explotar). Un crit de llibertat, un paral·lelisme entre les ganes d'un volcà d'entrar en erupció i el desig de les persones de ser elles mateixes.


2. Volcans - Buhos

Malgrat la destrucció que provoca un volcà quan entra en erupció, moltes cançons parlen d'aquests com a una metàfora de la passió.

Hi ha un foc que crema, i és imparable quan ho fa
Treu-me la pena i encén-me com un volcà
I quan tot es torça, tu ets l'escalfor
La meva força sempre que em guanya la por
No hi ha bombers que apaguin el que ens crema al cor

Sense regles que ens prohibeixin ser qui som
Com si a la nit d'avui se'ns acabés el món
La llum al cel, com dos volcans en erupció
Ballant junts fins que acabem perdent la raó

I de passió és el que parla Volcans, una passió que consumeix i esdevé tan imparable com un volcà en erupció.


3. Lava - Pixar Disney

Aquest curtmetratge de Pixar, que troba la seva inspiració en les illes tropicals i els volcans oceànics, relata la cançó d'amor entre dos volcans a través d'una cançó. El més interessant de Lava és el joc de paraules entre "lava" i "love" (amor en anglès), les quals queden substituïdes en aquesta lletra on el magma dels volcans respresenta la seva passió i l'amor que senten l'un per l'altra.

I have a dream
I hope it will come true
That you're here with me
And I am here with you
I wish that the earth, sea, and the sky up above
Will send me someone to lava


4. Pompeii - Bastille

En una recopilació sobre volcans no podia faltar el nom de la ciutat més coneguda per ser víctima d'una terrible erupció volcànica. Dan Smith, el cantant principal de la banda, va assegurar en una entrevista que la inspiració per Pompeii li va venir després de veure imatges dels cossos calcinats que es troben a les ruïnes de la ciutat italiana. La lletra, explicava l'artista, "és una mena de conversa imaginària entre dues persones que estan atrapades l'una al costat de l'altra" durant centenars d'anys.

How am I gonna be an optimist about this?
How am I gonna be an optimist about this?

We were caught up and lost in all of our vices
In your pose as the dust settled around us

And the walls kept tumbling down
In the city that we love
Grey clouds roll over the hills
Bringing darkness from above

 

5. Volcano - Emily Hearn

My heart was falling now it's shattered
It's like a natural disaster
We were fire and hope
But now we're ashes and smoke
Love burned out slow

Like a volcano, a volcano
Volcano gone cold

Del foc a les cendres. La cantant americana explica la seva història i la compara a un volcà. L'amor, que en el seu dia va començar amb una explosió ardent de passió, s'ha anat apagant a poc a poc fins al punt de refredar-se i extingir-se totalment.


6. Volcano - U2

Volcano tracta sobre la ràbia i confusió que sent un jove quan està creixent, i com se sent en tot moment a punt d'"explotar" i amb ganes de deixar anar tota la ràbia que sent dins seu. Malgrat que la lletra podria tractar de (quasi) qualsevol adolescent, gran part de la inspiració va sorgir dels sentiments que tenia Bono després de la mort de la seva mare i de les dificultats de compaginar les diferents facetes de la seva vida.

Volcano, you don't wanna, you don't wanna know
Volcano
Something in you must to blow
Volcano


7. El volcán - Pablo Lesuit

Novament, els sentiments queden lligades als volcans. En una combinació de l'energia dels tambors i de la ràbia de la guitarra elèctrica, Lesuit narra la història de dues persones que, malgrat ja no estar connectades, no són capaces de separar-se.

El fet més curiós? El llançament de la cançó va coincidir amb l'inici de l'erupció del volcà de La Palma.


8. El volcán - Delaporte i Belako

Parla sobre llibertat i sobre treure la ràbia de dins. Per a les cantants, una de les raons per col·laborar a crear aquesta cançó va ser "cridar de ràbia acumulada i deixar anar el llast, després d'un any complicat".

Hoy yo soy la lava de un volcán 
Y pienso explotar alto hasta el final, uh

Y mira ahora, me llamo libertad
Y mira ahora, me gusta estar en paz
Y mira ahora, me llamo libertad


9. Volcano - Damien Rice

L'aspecte més destructiu i nefast dels volcans recupera el protagonisme amb aquesta balada, la qual gira al voltant de la discussió d'una parella. Mentre que ella aposta pel seu amor, ell no fa més que rebutjar-la i assegurar que els volcans (en aquest cas, ell) desfan tot el que els rodeja:

Don't build your world around
Volcanoes melt you down

 

10. Etna - Siddharta

En aquest recull no podia faltar una menció a l'Etna, l'altre volcà que durant el darrer més també ha entrat en erupció i un dels més famosos després del Vesuvi. Precisament a aquest volcà fa menció el grup eslovè en la seva última cançó del seu tercer àlbum, Rh-.

We'll make you leave us in the Etna
we'll keep it silent on and forever
We'll make you leave us in the Etna
we'll keep it silent on and forever

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —