-
Publicat el 01 d’agost 2024

Hi ha res més estiuenc que seure davant la televisió amb el ventilador ben a prop i gaudir d'una bona sèrie? Sabem que aquesta època convida a moments de relax, i per això us portem una selecció de 10 sèries curtes perfectes per gaudir durant aquesta temporada d'estiu.

Pots fer una marató un cap de setmana o dosificar-les per a les nits de xafogor després d’un dia de platja. Amb aquestes sèries tindràs l'oportunitat de riure, emocionar-te i deixar-te atrapar per històries fascinants. Des de comèdies irresistibles fins a drames intensos, en aquesta llista hi ha per tots els gustos.

1. Fleabag - Amazon Prime Video (2016)

Pòster de la sèrie Fleabag, Amazon Prime

Quan l’actriu i escriptora Phoebe Waller-Bridge presentava un monòleg a l'Edinburgh Festival Fringe l’estiu del 2013, mai hagués imaginat que Fleabag arribaria a la pantalla i molt menys que Amazon la renovaria per a una segona temporada. Si la primera va posar-la en la mira de la comèdia, l'última va trencar definitivament amb la creença que les segones parts mai són bones. 

Fleabag és una comèdia britànica fosca sobre una dona en la trentena que intenta sobreviure pel Londres modern. La coneixem com a fleabag (sac de puces en català) perquè no és anomenada pel seu nom en tota la sèrie. I és que realment no hi ha cap persona agradable. Ni tan sols ella. Al primer episodi li diu al seu pare: "Tinc una sensació horrible que soc una dona avariciosa, pervertida, cínica, depravada, moralment en fallida que ni tan sols es pot dir feminista". Bé, això és el punt de partida de la sèrie, les dificultats i immoralitats de l’ésser humà. Una representació no eufemística. 

A la segona temporada, s’acosta al catolicisme i comença una relació poc o molt complicada amb un sacerdot. Això serà l'epicentre dels episodis: la confusió entre la moral imposada i l'atracció que senten un per l'altre.

2. Conversations with friends - Hulu (2022)

Pòster de la sèrie Conversations with friends, Hulu

Basada en el llibre de Sally Rooney, la sèrie segueix un quadrangle sexoafectiu entre dues millors amigues i una parella casada. És un embolic moralment més qüestionable que Normal People, el bestseller de la novel·lista, i encara més fosca per l'opacitat dels personatges i l'aversió general a parlar dels protagonistes.

En aquesta sèrie no trobaràs la química d’en Connell i la Marianne. En canvi, se'ns dona una xarxa de relacions complicada, i mentre que cadascuna parla sobre experiències molt humanes, cap és remotament desitjable. Tenim a les nostres protagonistes, la Frances i la Bobbi, examants que passen a ser millors amigues a punt d'embarcar-se en el seu últim any d'universitat, que coneixen la novel·lista Melissa i el seu marit Nick. En dos episodis, la Frances i en Nick tenen un afer, mentre que la Bobbi i la Melissa flirtegen obertament. Mentrestant, les dues amigues tenen els seus propis problemes i es pot veure la codependència a un quilòmetre de distància.

3. Derry Girls - Netflix (2018)

Pòster de la sèrie Derry Girls, Channel 4

En el context de la guerra d’independència a Irlanda, l’Erin, l’Orla, la Clare, la Michelle i el James són estudiants en una escola catòlica. Aquesta sitcom segueix les seves vides adolescents sense oblidar el context en què viuen. A més de les cinc amigues, hi ha un personatge que és un dels més divertits de la sèrie: la germana Michael, directora de l'escola, coneguda pel seu humor sec o, com a mínim, particular.

Aquesta divertida sèrie de tres temporades és, sens dubte, una de les joies que podeu trobar ara mateix a Netflix. Ideal per passar l’estiu, però també per conèixer una mica més sobre un dels conflictes bèl·lics més importants del segle passat. Els personatges són magnífics i és impossible no sentir-se una derry girl més després de veure la sèrie. Cada temporada té sis capítols (set en el cas de l’última) que no superen la mitja hora.

La sèrie no només destaca pel seu humor, sinó també per la manera com tracta temes seriosos com la identitat, l'amistat i el creixement personal en un context de conflicte polític. La combinació de situacions còmiques i moments emotius fa que Derry Girls sigui una experiència televisiva memorable.

4. Extraordinary - Disney+ (2023)

Pòster de la sèrie Extraordinary, Disney+

La Jen de 25 anys és impotent en un món en què tothom desenvolupa un superpoder quan fa 18 anys. Certament, alguns són més impressionants que d'altres: poder volar, ser invisible o superveloç, però també tenir l'habilitat de convertir absolutament qualsevol cosa en un PDF. Però tothom té alguna capacitat extraordinària, excepte la protagonista. I no només això: està ressentida amb la vida, té una feina que no li agrada en una botiga de lloguer de disfresses i una vida amorosa desastrosa.

Extraordinary és l'Encanto de Disney per a adults o les noies de Derry Girls amb superpoders. També hi ha una mica de cinisme de The Boys i l’aire juvenil de Sex Education.

5. Jet Lag - 3Cat (2001)

Pòster de la sèrie Jet Lag, 3Cat

Aquesta sèrie catalana narra les vides d'un grup d'amigues a Barcelona i és una de les primeres amb una protagonista lesbiana en una època en què això era gairebé un miracle. L’Esther, la Carla i la Sílvia treballen juntes com a hostesses en una companyia de vol de baix cost. A més comparteixen un pis a la Rambla de Barcelona. Són veïnes de la Diana, que és vídua. Se'ls suma la Mariona, germana de l’Esther, que torna de Madrid on ha deixat al seu promès. Retrata el món de les cinc dones des de la quotidianitat del seu dia a dia a la ciutat. Un retrat irònic i tendre que recorda als migdies d’estiu.

6. Mrs. Davis - Max (2023)

Pòster de la sèrie Mrs. Davis, Max

Dirigida per Damon Lindelof (Lost, The Leftlovers i Watchmen), és una de les sèries més boges i fascinants de l’any passat. Potser ha passat una mica desapercebuda, però ara que arriba l’estiu és el moment de consumir-la adictivament. Mrs. Davis és el nom que rep una intel·ligència artificial que moltes persones han adoptat com a guia per a les seves vides, com si l'algoritme hagués estat capaç de substituir a la religió, o directament a Déu. Aquesta IA té una enemiga, la protagonista de la sèrie, una monja, la germana Simone. 

Amb moltes escenes rodades a Barcelona, Mrs. Davis sorprèn en cada episodi i ho fa en un moment oportú on les intel·ligències artificials són un dels temes de l’actualitat. La sèrie combina de manera brillant elements de ciència-ficció, drama i comèdia, creant una narrativa única que manté l'espectador enganxat de principi a fi. Cada episodi està ple de girs inesperats i situacions absurdes que no només entretenen, sinó que també plantegen qüestions profundes sobre la fe, la tecnologia i la humanitat. El seu ritme trepidant i la seva capacitat per sorprendre constantment, la consoliden com una de les sèries més innovadores i captivadores del panorama televisiu actual.

7. Cites - 3Cat (2015)

Pòster de la sèrie Cites, 3Cat

Cada episodi narra dues trobades entre desconeguts que han començat a parlar a través d'Internet, històries sobre què passa quan la tecnologia desapareix i l'únic que queda són dues persones en una primera cita. Ofereix una mirada natural i entretinguda de la complexitat i diversitat de les relacions sexoafectives actuals. La sèrie també és una cita amb Barcelona i no hi ha cosa que faci més il·lusió que veure la teva ciutat a la pantalla. 

És una comèdia romàntica que funciona a partir de la capacitat que té l’espectador per projectar-se en les històries o, com a mínim, prendre-hi partit. La trama permet posar en pràctica el safareig i jugar a endevinar el futur de les parelles. L’última temporada, que es va estrenar farà un any, és l’excusa perfecta per revisitar les primeres temporades.

8. Big little lies - Amazon Prime Video (2017)

Pòster de la sèrie Big Little Lies, HBO

La història gira entorn d'un grup de mares i pares de classe alta d'una escola de Monterey, Califòrnia. Al primer episodi hi ha un assassinat durant una festa benèfica, però no se sap res del context en què passa. A partir d'aquí, retrocedeix al primer dia de curs i es va revelant l’entramat d’històries i jerarquies de la comunitat, molt tenses, però amb un cert equilibri que es veurà alterat amb l'arribada d’una nova mare, la Jane.

La primera temporada, que adapta íntegrament l'argument de la novel·la homònima de Liane Moriarty, es va endur l’any 2017 vuit Premis Emmy i quatre Globus d'Or. I és que la minisèrie fa que mai estiguis segura de riure't de l’esquadró de mamis riques o de sentir compassió per elles. D'una banda, participen constantment en jocs de poder insignificants mentre veuen massa copes de vi en les seves mansions de milions de dòlars davant la platja. D'altra banda, malgrat el seu privilegi, els seus problemes són bàsicament els mateixos que els dels altres mortals: soledat, nens infeliços, matrimonis poc satisfactoris, etc. Al llarg dels episodis, la trama sacseja un estrany còctel de sàtira social esquitxada per un assassinat i el resultat és estranyament satisfactori.

9. The Decameron - Netflix (2024) 

Pòster de la sèrie The Decameron, Netflix

El Decameró és una sàtira social inspirada en el clàssic de Boccaccio en què 10 joves florentins de classe benestant s'exilien a una vil·la, allunyada de la ciutat, mentre la Pesta Negra ataca Florència. Si ja t'has acabat la temporada 3 de Bridgerton i vols continuar amb les sèries d'època, aquesta sèrie és una magnífica opció on hi ha drama, humor i molt sexe, i a més també està disponible en Netflix. 

Els joves, però, es veuen obligats a quedar-se més temps per la pandèmia a la ciutat. Aquesta situació els comença a fer estralls en la seva moral i les mentides surten a la llum. Les orgies i grans quantitats d’alcohol donen pas a una lluita per la supervivència, sempre amb grans dosis d'humor.

10. Beef - Netflix (2023)

Pòster de la sèrie Beef, Netflix

Una topada entre dos conductors genera una espiral d’odi que arriba més enllà de l’imaginable. Aquesta minisèrie de comèdia negra ens presenta a l’Amy i el Danny, dues persones que, tot i ser de mons diferents, tenen més en comú del que es pensen. Durant els 10 episodis, els personatges s’odiaran per sobre de les seves possibilitats per fugir de les seves miserables vides. Una comèdia que, a mesura que passen els capítols, esdevé un drama i una reflexió molt profunda sobre l’odi com a mecanisme d’autoprotecció. Amb episodis que amb prou feines superen els 30 minuts, és una comèdia ideal per veure durant l’estiu, però també per reflexionar sobre la part més fosca de la naturalesa humana.

Lee Sung Jin dirigeix aquesta producció de l’estudi A24 que va guanyar l’Emmy i el Globus d’Or a la millor minisèrie del 2023. Les actuacions de Steven Yeun and Ali Wong també han sigut premiades en les seves respectives categories. Una de les sèries més destacades de l’any passat i, si encara no heu tingut l’oportunitat de veure-la, ara és el moment.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —