215 cadàvers de nens indígenes confronten al Canadà amb el seu passat
Per EFE
Publicat el 30 de maig 2021

S'han trobat les restes de més de dos-cents nens indígenes en una antiga residència escolar de la localitat de Kamloops, a l'oest del Canadà, on els aborígens van ser internats per la força durant gairebé 80 anys. El descobriment ha tornat a deixar al descobert la dolorosa ferida del passat racista i del genocidi cultural del país nord-americà.  

Divendres, Rosanne Casimir, cap dels tk'emlúps et secwépemc, un grup indígena de la província de la Colúmbia Britànica, a l'oest del Canadà, va confirmar en una roda de premsa que gràcies a l'ús d'un radar de penetració de terreny s'havien localitzat les restes de 215 nens en l'antiga residència escolar de Kamloops.    

Casimir va declarar a l'agència EFE que la troballa confirma la "història oral" recollida pel grup des de fa diverses generacions sobre nens els desapareguts a la zona, situada a uns 350 quilòmetres al nord-est de la ciutat de Vancouver, i confirma les sospites sobre els esdeveniments que tingueren lloc a la residència escolar de Kamloops.


Una foto feta a mà mostra nens a l'Escola Residencial Índia de Kamloops, a Kamloops, Colúmbia Britànica, Canadà, el 1944. / Centre Nacional per la Veritat i la Reconciliació  

L'internat, un complex que en el seu moment va ser el centre més gran del sistema de residències escolars imposat pel Canadà a la població indígena, va començar a funcionar el 1890 i va tancar les portes el 1969. La institució, situada en el territori històric dels tk'emlúps et secwépemc i que va ser gestionada per l'Església Catòlica, va arribar a albergar cada any fins a 500 nens procedents de comunitats indígenes.    

Kamloops va ser una de les milers de residències escolars - les autoritats canadenques mai no han confirmat el número d'internats que van crear i que van ser gestionats en la seva majoria per organitzacions religioses, que s'estima entre 3.000 i 6.000- repartides per tot el territori per  assimilar la població indígena. Per aquestes residències van passar desenes de milers de nens, es calcula que uns 150.000, el 30% de la població infantil indígena.

Genocidi cultural

El 2015, l'informe de la Comissió per a la Veritat i la Reconciliació del Canadà, creada el 2008 per investigar i denunciar el sistema de residències escolars, va concloure que el país nord-americà va utilitzar els internats com a eina per a cometre un "genocidi cultural" contra la població indígena del país.    

"Durant més d'un segle, els objectius centrals de la política del Canadà cap als aborígens van ser eliminar els governs aborígens; ignorar els drets aborígens; eliminar els tractats i, a través d'un procés d'assimilació, fer que els pobles aborígens deixessin d'existir al Canadà com a entitats diferenciades legal, social, religiosa i racialment", va assenyalar la Comissió en el seu informe final.  "L'establiment de les escoles residencials va ser un element central d'aquesta política, que pot ser descrita millor com a 'genocidi cultural'", afegia.    

Per fer la investigació, la Comissió va entrevistar milers de supervivents de les escoles residencials. Els seus testimonis descriuen els abusos físics, psicològics i sexuals que molts d'ells van sofrir en els internats. Fins i tot, el Canadà va utilitzar als nens en experiments "científics" sobre malnutrició.    

La Comissió també va concloure que van morir en aquestes institucions al voltant de 3.200 nens. En el cas de la residència escolar de Kamloops, la Comissió va confirmar la mort de 51 nens durant els anys que va estar en funcionament.   


Una foto feta a mà mostra nens a l'Escola Residencial Índia de Kamloops, a Kamloops, Colúmbia Britànica, Canadà, el 1931. / Centre Nacional per la Veritat i la Reconciliació 

Desaparicions misterioses

El cap indígena Harvey McLeod, del grup Upper Nicola, el territori del qual se situa a uns 200 quilòmetres al sud-est de Kamloops, va ser un dels nens que va ser forçat a viure en la residència escolar de Kamloops. McLeod va explicar a la cadena de televisió canadenca CTV que alguns dels seus companys desapareixien d'un dia per l'altre sense que ningú sabés que havia passat amb ells.    

"Recordo que un dia hi eren i al següent havien desaparegut", va dir.  Com va assenyalar a EFE la cap Casimir, la població indígena ja sospitava des de feia temps què passava amb els nens desapareguts. "Tenim molta història oral respecte a nens desapareguts en tota la nació i en tk’emplús. Tenim informació de generacions que va ser compartida, però mai res que fos concret i res que fos documentat. Ara que ho hem confirmat amb el radar de penetració del terreny, hem de pensar quins seran els pròxims passos", va explicar Casimir.    

Després de l'anunci del macabre descobriment, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va penjar a Twitter una declaració dient que el descobriment de les restes a l'antiga residència escolar de Kamloops li trencaven el cor. "És un dolorós recordatori d'un capítol fosc i vergonyós de la història del nostre país. Estic pensant en tots els afectats per aquestes horroroses notícies. Som aquí per a ajudar-los", va reblar Trudeau.    

Però Casimir va explicar a EFE que espera que el govern federal canadenc ofereixi alguna cosa més que paraules benintencionades. "Per descomptat volem que el govern federal assumeixi les seves responsabilitats, que ens proporcioni assistència", va afirmar Casimir. De moment, i malgrat l'informe de la Comissió de la Veritat i la Reconciliació, el govern canadenc no té cap programa per buscar en les antigues residències escolars les restes dels milers de nens indígenes desapareguts en els internats. Són grups indígenes com els tk'emlúps et secwépemc els que assumeixen la responsabilitat de les recerques.

Una foto feta a mà mostra el grup de nens de l'Escola Residencial Índia de Kamloops, a Kamloops, Colúmbia Britànica, Canadà, el 1937. / Centre Nacional per la Veritat i la Reconciliació  

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —