-
Per Alba Rus
Publicat el 04 de juny 2024
Què fa que Barcelona i la seva àrea metropolitana siguin singulars? Les rajoles amb la flor de quatre pètals, el metro aclaparador de les 8.00 hores del matí, la Torre de la Miranda, Can Boixeres... hi ha moltes coses que podríem incloure en la llista, però segurament no mencionaríem noms de grans supermercats, cadenes de restaurants o botigues de fast fashion. Avui, però, per sort o per desgràcia, Barcelona també és això. D’aquí ve que molts petits comerços de tota la vida hagin hagut de tancar i que només en quedin un grapat. Lluiten per resistir pujades de lloguer, pèrdues de clients i pressions externes, per continuar essent un trosset de Barcelona. Són els resistents.

Entrar a Els 4 Gats és fer un viatge al passat vibrant de Barcelona, quan els artistes i intel·lectuals es reunien en tavernes per compartir idees i creativitat. El restaurant, situat al carrer Montsió número 3 bis, és un tresor arquitectònic i artístic que conserva l'encant de les èpoques passades. Les seves parets estan decorades amb obres i records de figures destacades com Pablo Picasso, qui va realitzar la seva primera exposició aquí.

Els 4 Gats va obrir les portes el 1897 de la mà de Pere Romeu, inspirat per Le Chat Noir de París. Durant sis anys, va ser el centre de trobada d’artistes com Ramon Casas, Santiago Rusiñol i el jove Picasso. Malgrat l'èxit cultural, el negoci no va prosperar econòmicament i va tancar el 1903.

El local va romandre tancat fins al 1978, superant la Guerra Civil, la postguerra i la dictadura franquista. Aleshores, va ser reobert per un grup de socis que van decidir recuperar l'esperit original del lloc. Tot i així, no va ser fins al 1984 que Josep Maria Ferré, juntament amb dos socis, va decidir recuperar l'esperit original del restaurant com un referent cultural i gastronòmic. Des de la pandèmia, és Òscar Ferré, la segona generació d'aquesta nissaga, qui regenta el restaurant juntament amb els seus germans.


El menjador del restaurant amb cada una de les taules preparades abans del servei

La cuina catalana 

Els 4 Gats ofereix una carta basada en la cuina catalana tradicional, adaptant-se a les estacions i els productes de temporada. El suquet de peix, la galta de xai cuinada a baixa temperatura i els canelons són alguns dels plats estrella que conquereixen els paladars dels comensals. A més, el restaurant compta amb una carta de tapes a la cafeteria, on es pot degustar des d'un cafè fins a una cervesa artesanal.

El local manté una plantilla de 24 treballadors, dels quals 14 són a la cuina, preparant cada plat amb la cura i la dedicació que exigeix un lloc amb tanta història. La seva cuina, tot i ser petita, és un bullidor d'activitat des de les 8 del matí fins a les 11 de la nit, "amb un equip que treballa coordinadament per oferir el millor servei".

El menjador d'Els 4 Gats és un refugi de calidesa i elegància, amb nombroses taules, cobertes amb mantells blancs impecables i estovalles curosament posades. El piano a un racó del restaurant adornat amb un immens ram de flors s’hi destaca per sobre de la resta on cada dijous, divendres i dissabte, l'Elisenda fa fluir les seves melodies, omplint l'ambient d'harmonia mentre els comensals gaudeixen d'una experiència gastronòmica. 


El piano on l'Elisenda toca les melodies cada dijous, divendres i dissabte, creant un ambient màgic mentre els comensals gaudeixen del menjar

La revista homònima com a altaveu 

El pare d'Òscar Ferré va jugar un paper crucial en donar a conèixer el restaurant, no només com un establiment gastronòmic, sinó com un centre cultural vibrant. Per aconseguir-ho, va reprendre l'edició del diari Quatre Gats, una publicació que ja havia existit durant la primera etapa del restaurant. Amb un petit despatx al carrer Montsió i un equip de periodistes amics, aquesta revista va servir com a altaveu per destacar els esdeveniments culturals i la gastronomia del restaurant. Això va atraure l'atenció de figures polítiques i culturals, i va establir contactes amb la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. 

Durant el període preolímpic i les Olimpíades de 1992, 4 Gats es va convertir en un pol d'atracció internacional, organitzant sopars commemoratius amb alcaldes de ciutats olímpiques i destacades figures polítiques. Tot aquest esforç va fer que el restaurant es convertís en un referent turístic i cultural, apareixent en nombroses guies de viatge. Actualment, la revista es publica mensualment. 


L'edició d'abril i maig del 2024 de 4 gats, una revista d'art, cultura i gastronomia 

El futur

Sobre el futur del restaurant, Òscar és cautelós. Tot i la seva dedicació i la dels seus germans, reconeix que la continuïtat del negoci familiar no està assegurada. “Tinc dues filles, i no sé si seguiran amb el restaurant. És una feina molt esclava, i avui en dia, la gent no vol professionalitzar-se en l'hostaleria com abans”, admet.

Tot i això, l'esperança i la passió per mantenir viu aquest llegat únic es mantenen ferms. Els 4 Gats segueix sent un far cultural i gastronòmic, un lloc on la història i la cuina es fusionen per oferir una experiència inoblidable a tots els que el visiten.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —