---
Per EFE
Publicat el 22 de desembre 2022

La majoria de persones empresonades a Catalunya pateix problemes de salut mental,  des d'ansietat i depressions, passant per addiccions a drogues o alcohol, fins a trastorns psíquics greus. Així ho detecta l'informe La salut mental en el sistema penitenciari, presentat per l'entitat Justícia i Pau.

Segons l'advocada i col·laboradora de l'estudi Núria Sastre, actualment la meitat de població presa pateix problemes de salut mental i un 84% tindrà algun tipus de trastorn durant la seva estada a la presó, una xifra set vegades superior a la de les persones en llibertat.


Les dades obtingudes durant aquest any i publicades a l'estudi indiquen que un 40% de la població penitenciària pateix problemes d'ansietat, un 7% depressió, un 3% esquizofrènia i un 2% retard mental, unes xifres molt superiors a les de la població no reclusa. 

En el cas dels trastorns de personalitat, el nombre de persones que pateix aquest tipus de patologia és gairebé nou vegades superior en la població penitenciària (12,3%) que en la població no reclusa (1,51%).

A més, l'informe posa en relleu la falta d'un mandat jurídic que obligui a una avaluació periòdica de les persones penades i s'indica que aquest factor contribueix al fet que s'agreugin els problemes mentals dins de les presons catalanes. 

Un altre punt que destaca és la falta d'una explicació oficial, debat o justificació de per què no s'ha exclòs del sistema penitenciari a aquestes persones amb problemes de salut mental i no s'ha previst un sistema d'internament de caràcter extrapenitenciari.


"Dins de presó tinc gent ingressada amb edats mentals de quatre i sis anys enviats per jutges. Què fan a la presó? Molts experts parlen que les presons són els nous psiquiàtrics. Els trastorns de salut mental a la presó estan augmentant i augmentaran més", indica el Cap Clínic de la Unitat d'Hospitalització Psiquiàtrica de Catalunya (PSSJD), Álvaro Muro.

Els resultats de l'anàlisi posen sobre la taula que els vincles entre delinqüència, presó i trastorn mental són profunds i multidireccionals i es proposa avançar pel camí de l'excarceració de les persones amb problemes de salut mental derivant-los cap a centres especialitzats.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —