Mapa
Per ACN
Publicat el 01 de juliol 2022

El Departament d'Acció Climàtica ha emès un informe de perill d'incendi que s'allarga fins dimarts i que té una afectació a les comarques del Bages, la Noguera, el Solsonès, la Segarra i l'Urgell. La predicció elaborada pel Servei Meteorològic de Catalunya indica que una baixa situada a l'oest de Portugal afavorirà que bufi vent de component sud, la temperatura sigui superior a l'habitual i la humitat relativa baixa.

Per tot, es continuen fent una sèrie de recomanacions pactades amb el sector a mitjans de juny en aquelles zones de secà per minimitzar riscos i fer més segura la sega aturant l'activitat entre les dues i les cinc de la tarda.

A partir de demà, la temperatura pujarà i ho podrà fer localment de manera acusada, arribant al seu punt àlgid de calor entre dilluns i dimarts. De cara a dimecres, la temperatura s'anirà normalitzant i serà la que correspon per l'època de l'any. A més, amb aquesta situació, la humitat relativa serà baixa o molt baixa durant les hores de màxima insolació a l'interior del territori.

A partir de diumenge augmenta la possibilitat que hi hagi alguns ruixats al Pirineu, sobretot al sector occidental, alguns d'ells acompanyats de tempesta. A partir de dimarts seran més extensos i afectaran la resta del terç nord.

Pel que fa al vent, bufarà fluix i variable de matinada i de component sud moderat a les hores centrals del dia.

Les comarques amb una afectació parcial en aquest episodi de perill d'incendi són l'Alt Empordà, l'Alt Penedès, l'Alt Urgell, l'Anoia, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, el Gironès, el Pallars Jussà, el Pla de l'Estany, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Segrià, la Terra Alta, l'Urgell, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

Posteriorment a aquest episodi, de cara a dijous i divendres, es preveu que entri la tramuntana a l'Alt Empordà d'intensitat forta amb cops molt forts a l'extrem nord.

Recomanacions per a la campanya de la sega acordades amb el sector

Des del Departament d'Acció Climàtica es continuen fent una sèrie de recomanacions que es van pactar conjuntament amb el sector a mitjans de juny en aquelles zones de secà més directament afectades per l'episodi de perill d'incendi per minimitzar els riscos i fer més segura l'activitat de la sega.

Durant les hores centrals del dia es recomana no treballar en els camps amb contacte més directe amb la massa forestal i, en la mesura del possible, fer les tasques de recol·lecció del cereal a primera hora del matí en aquests camps. A més es recomana també realitzar una parada tècnica per fer el manteniment i la revisió de la maquinària per tal de permetre el refredament de les màquines. Aquesta parada és aconsellable fer-la entre les dues i les cinc de la tarda.

També es recomana a les cooperatives i magatzems que allarguin els horaris d'entrada del cereal per afavorir que les tasques de recol·lecció es puguin realitzar en horaris amb risc més baix d'ignició.

Les recomanacions són totalment voluntàries i des d'Acció Climàtica es vol posar en valor el paper de la pagesia davant de situacions d'elevat risc d'incendis, tant per l'esforç fet durant els darrers anys adoptant mesures preventives, com en la seva conscienciació per minimitzar el risc quan les situacions climatològiques són adverses. També per la important ajuda que han prestat davant de situacions d'incendis com l'onada que es va viure a mitjan de juny, on el treball amb la maquinària agrícola va ser imprescindible per al seu control.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —