-
Publicat el 24 de novembre 2022

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat els canvis que ha patit la ciutat des que va assumir el càrrec: “Des de les Olimpíades no es veia una transformació tan gran a Barcelona”. L’alcaldessa assegura que els augments de verd i espai públic de la ciutat, l’augment del transport públic i el Bicing són una “transformació imparable” cap a un model més sostenible de ciutat.

Les declaracions de la responsable municipal han estat en el marc de la tercera edició dels Vermuts del Diari de Barcelona, al Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, on ha contestat preguntes dels estudiants del grau en Periodisme i dels redactors del DdB

Colau s’ha referit a la crítica de les superilles que va realitzar recentment el socialista i primer tinent d’alcalde Jaume Collboni: “Sempre ha votat a favor de totes les superilles i tot el que fem a la ciutat”. L’alcaldessa ha emmarcat aquest moviment del PSC amb l’arribada de la campanya per les eleccions municipals, i ha dit entendre “que a prop de les municipals tots els partits polítics volen marcar perfil”.

Així mateix, l’alcaldessa ha recordat Foment del Treball, que “s’ha destacat per ser opositor del model de ciutat”. Afirma que això no la desanima: “Sé que la majoria de la població ho té molt clar, i ningú tiraria enrere”.


"Estem fent més habitatge públic que Catalunya i Madrid juntes”

Pel que fa a les dificultats del jovent de l'accés a l'habitatge, Colau ha afirmat que tenir habitatge assequible “és un dels principals reptes de les grans ciutats”. Assegura que és un problema sostingut en el temps i que cal pressionar les administracions competents: “La Generalitat i l’Estat porten molts anys de deixadesa de funcions”.

Tot i això, l’alcaldessa defensa els esforços fets des de l’Ajuntament: “S’ha cedit molt sòl a favor del cooperativisme, s’ha afavorit l’habitatge públic de lloguer social, s’han aturat milers de desnonaments i s’han expropiat pisos de fons voltors”. 


A més, ha recordat que ells van aprovar la nova normativa urbanística que estableix l'obligatorietat al promotor privat d’establir un 30% del nou habitatge a preu públic i que han sancionat amb multes els especuladors. La batlle ha assenyalat com a principals culpables “la mercantilització de drets fonamentals que porta a l’especulació”, i emplaça l’Estat a “limitar els augments del preu del lloguer i congelar els contractes hipotecaris especulatius”.


Ada Colau durant la compareixença als Vermuts del Diari de Barcelona d'avui | Núria García

Inseguretat estructural i externa

Una temàtica candent a la ciutat de Barcelona és la sensació d’inseguretat. Colau atribueix la delinqüència a factors on pot intervenir poc, però tot i això assegura que “hi ha una tendència a la baixa de la delinqüència: el turisme, el crim organitzat del litoral del Mediterrani o la violència masclista, que és estructural” són algunes de les causes que l'alcaldessa considera culpables per la sensació d’inseguretat.

Tot i això, la batlle aprecia millores en la lluita contra la violència masclista des que ella va entrar a la Junta de Seguretat: “Avui totes les policies donen dades sobre violència masclista, i s’estan fent protocols específics per combatre aquesta necessitat”. Seguint en clau de feminisme, que és de fet un dels temes principals del discurs de l’alcaldessa, Colau ha assegurat que l’Ajuntament ara “es persona en causes contra presumptes agressors masclistes i donem suport a les víctimes”.


Ada Colau juntament amb el rector de la UPF, Oriol Amat, i Jordi Balló, cap del Departament de Comunicació de la UPF | Nabila Bourass i Núria García

Comparacions amb Madrid

L'alcaldessa de Barcelona ha dit que no volia entrar a fer comparacions entre ciutats, però reconeix que observa “certes desigualtats en el tracte” per part de la premsa. Considera que les formes d’Isabel Díaz Ayuso, alcaldessa de Madrid, corresponen a la “vella política”, i que prefereix “una política que busqui objectius comuns”. 

Tot i això, no s’ha estat de criticar el model de govern d’Isabel Díaz Ayuso i José Luís Martínez Almeida, en què reconeix grans diferències: “Han destrossat la sanitat i els serveis públics”, i assegura que “a Barcelona busquem tot el contrari”.


Així mateix, Colau ha adreçat que “Ayuso converteix la paraula llibertat en ‘frivolitat’”. A més, a l’alcaldessa no li agrada que Ayuso associï debilitar els serveis públics amb la prosperitat econòmica, i no entén que, al comparar-ho amb Barcelona, la premsa no ho desmenteixi amb dades. 
 

Podeu recuperar l'acte íntegre aquí:

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —