Agressió policial xenòfoba al Bages: "Negre de merda, racista és poc"
Per Redacció i ACN
Publicat el 17 de juny 2020

Centenars de persones s'han manifestat aquest dilluns al vespre a Manresa, en contra de la presumpta agressió racista per part de sis agents dels Mossos d'Esquadra a un jove de 20 anys, Wubi, a Sant Feliu Sasserra (Bages). La marxa, sota el lema "Contra els abusos policials i contra el racisme" i convocada per la Plataforma Antiracista de Manresa, ha recorregut els carrers de la capital de la comarca, amb clams com "Manresa és antiracista" i "Prou impunitat pel racisme policial".

En el moment de passar per davant de Crist Rei, els manifestants han guardat un minut de silenci amb el genoll a terra i el puny alçat, símbol de la protesta per la mort de George Floyd als Estats Units. 

 

La manifestació ha acabat amb els manifestants asseguts a terra. La portaveu de la Plataforma Antiracista de Manresa, Osati Iyoyata, s'ha dirigit als agents de la policia municipal que hi havia per demanar-los que no protegeixin els policies agressors. També ha anunciat que una placa "no pot donar dret a pegar un negre, un blanc o qui sigui".

Iyoyata explicava davant les càmeres que la ciutat ha esclatat arran d'aquest nou episodi de racisme policial i criticava que els agents encara siguin al cos dels Mossos. També relatava els episodis de racisme policial que li ha tocat viure: 

 

 

La Lina Aroud i la Thais Hennah també explicaven algunes discirminacions racistes que han patit: 

 

 

"Negre de merda, racista és poc"

SOS Racisme va fer públic fa dos dies el cas en un comunicat en què deien, com també explica el jove en un vídeo, que els fets van tenir lloc el gener del 2019 en una localitat del Bages, quan Wubi sortia de casa seva mentre la policia hi intervenia per un desnonament. Els agents el van tirar a terra, el van colpejar i el van insultar, segons l'entitat.

L'agredit va gravar amb el mòbil com els agents li deien "negre de merda, racista és poc" o "tu ets un mico". Wubi i la seva família van denunciar els fets, que els està investigant un jutjat. SOS Racisme ha assegurat que els agents continuen treballant al cos.

El cas és del gener del 2019 i el jove i SOS Racisme l'han fet públic ara en el context del moviment 'Black Lives Matter'. Els fets van tenir lloc la tarda del 10 de gener d'aquell any a Sant Feliu Saserra, quan el jove es disposava a sortir de casa seva quan a l'edifici on vivia s'estava fent una intervenció policial per desnonament.

L'entitat explica que, en arribar al pàrquing, un grup d'agents dels Mossos van entrar i van demanar-li la documentació. Mentre l'identificaven, un dels agents li va preguntar si era el "jardiner" de l'edifici i "van començar a llençar-li bosses d'escombraries, a empentar-lo, a escopir-lo i a propinar-li cops al cap mentre proferien insults racistes".

El jove va enregistrar els fets

Wubi va fugir, moment en què un agent va disparar una arma sense arribar a tocar-lo, segons SOS Racisme. El jove va trucar els seus veïns per avisar-los, però un dels agents es va posar al telèfon i va amenaçar-lo de posar-li una "ordre de recerca i captura" si no tornava. Davant d'això, el jove va decidir tornar, però va engegar la gravadora amb el mòbil.

Segons el relat de l'entitat, un cop a l'edifici de nou, els agents van acusar-lo d'haver pegat un policia i van portar-lo cap al pàrquing, on el van tirar a terra, el van colpejar amb les botes a les costelles, el van escopir i el van humiliar amb insults racistes.

En la gravació, se sent com els agents li diuen "tu ets un mico", "un altre dia que toquis a un dels meus, t'enfonso la cara a aquí", o "això és el més a prop que veuràs el dimoni". També li van dir "negre de merda, fill de la gran puta", "negre de merda, racista és poc" o "racista no, el següent". Altres frases que se senten en la gravació són: "La propera vegada que vegis a la policia, corre, però intenta anar-te'n molt lluny, vés més lluny de l'Àfrica", "he fallat, si no, et rebentava les costelles", "has sentit la bala quan he disparat?" o bé "sóc racista, molt, però si fossis blanc, t'hauria pegat igual de fort o més, però sóc racista.

SOS Racisme explica que, a continuació, el van traslladar a comissaria detingut i que no va ser fins hores més tard que un altre grup d'agents el van traslladar al centre hospitalari Sant Joan de Déu de Manresa, on li van fer radiografies i proves en presència dels agents. A més, afegeixen que els Mossos el van posar a disposició judicial en qualitat de denunciat per un delicte contra la salut pública.

Els Mossos, investigats i canviats de destinació 

El jutjat d'instrucció número 5 de Manresa té obertes diligències contra els sis agents del cos de Mossos d'Esquadra arran de la denúncia.

Segons han confirmat fonts judicials, les diligències es van obrir el passat mes de febrer de 2019 per un delicte de lesions i un delicte contra la integritat moral. El denunciant ja va declarar i es va ratificar la denuncia. Les mateixes fonts aclareixen que els sis investigats van ser citats al jutjat el passat mes d'octubre de 2019 i es van acollir al seu dret a no declarar.

SOS Racisme explica que el jove va demanar explicacions als Mossos d'Esquadra i que aquests van accedir a reunir-s'hi. Segons explica l'advocada i tècnica del Servei d'Atenció i Denúncia de SOS Racisme, Marilda Sueiras, que va estar present en aquesta reunió, el comissari Josep Codina "es va limitar a escoltar i va assegurar que des dels Mossos no es podia emprendre cap actuació contra els agents mentre el procediment penal estigués en curs".

D'altra banda, després que l'àudio enregistrat pel jove sortís a la llum, el cos de Mossos d'Esquadra ha emès un comunicat per "rebutjar qualsevol acció discriminatòria" i anunciant que es canvia la destinació dels agents implicats a l’espera de la resolució judicial del procediment obert als jutjats de Manresa.

SOS Racisme confia que es condemni els mossos

La coordinadora del servei d'Atenció i Denúncia de SOS Racisme, Alícia Rodríguez, ha explicat que les proves que tenen contra els sis mossos que presumptament van perpetrar l’agressió racista contra el jove són "molt contundents" i, per això, confia que "s'aconsegueixi una condemna".

L’organització afegeix que aquest cas no és únicament conseqüència de la ideologia racista d'un grup d'agents dels Mossos, sinó que "ve determinat pel context de manca de mecanismes de control, impunitat, racisme i corporativisme policial en què els agents treballen". 

L'organització considera que "entendre i normalitzar el racisme policial i la seva violència com si fos una tendència natural i conseqüència de processos migratoris i societats diverses és reduir el racisme a una qüestió moral", i afegeix que "l'exclusió social la produeix l'Estat i les seves institucions sobre la base d'una jerarquització racial".

Sallent s’excusa en el “fenòmen transversal”

La setmana passada, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, va afirmar que les detencions i identificacions amb perfil ètnic són un fenomen "transversal" a les policies del món i va apuntar que la llei d'estrangeria, els processos migratoris i determinades realitats d'exclusió social produeixen un "biaix" en les identificacions que es corregeix sobretot amb més formació i conscienciació. 

Per evitar que es donin situacions d’aquest tipus, SOS Racisme va adreçar el 2018 als cossos policials un llistat de propostes per posar fi a les identificacions per perfil racial, en el marc de la campanya 'Pareu de parar-me'. Entre aquestes propostes hi ha un formulari d'identificació i registre que obligaria els agents a argumentar sempre el motiu d'una identificació i permetria elaborar estadístiques.

L'organització ha lamentat que fins al moment tots els cossos policials de Catalunya han rebutjat aquesta proposta, que s'implementa en algun municipi de l'estat, com ara Fuenlabrada.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —