- vídeos -
Entrevista Aina Troncoso
Per Miriam Alba Aguilá , Jordi Amorós Camprubi , Stefania Rosalia Benalcazar Alcivar , Noemí López Pinto i Jaume Pont Gómez
Publicat el 06 de desembre 2023

Vivim en una societat masclista. Això és el primer que la psicòloga Aina Troncoso recorda quan comença a explicar les raons darrere els feminicidis, que aquest any se situen per sobre de les xifres dels darrers 13 anys. “Hem d’entendre que moltes de les idees estan interioritzades: alguns homes veuen les dones com a éssers, o fins i tot objectes inferiors. Assassinar és una de les maneres en què s’expressa, però n’hi ha d’altres”, assegura Troncoso.

Parla de dinàmiques de control, menysteniment i humiliació que se solen associar a estereotips de debilitat, tot i que no sempre és així. Per això assegura: "És difícil adonar-se que pateixes una situació de violència masclista".

Troncoso és formadora especialitzada en violències masclistes, diversitat sexual i malestars de gènere. La seva trajectòria professional s’ha orientat a l’acompanyament de persones que han patit situacions d’abús, assetjament o violència. Actualment, és la coordinadora del Departament contra els abusos de l’Acadèmia de Cinema Català, i la psicòloga referent del servei d'atenció a alumnes que han viscut violències de la UPC.

En aquesta entrevista en format de vídeo, la psicòloga apropa els perquès de la violència masclista. Des de conceptes com el maltractament psicològic a expressions com la violència vicària, passant per les influències externes que poden tenir productes culturals.

“El cinema reprodueix els estereotips entre homes i dones que el context social ens ensenya. És una de les principals fonts on es genera un imaginari on les dones són objectes que necessiten un home que acaben estimant”, considera Troncoso. 


Article coordinat per Gemma Delgado, Paula Ericsson i Martí Oliver

Aquest article d'opinió ha estat fet pels estudiants del curs d'Auxiliars d'Agent d'igualtat, un conveni entre la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
- vídeos -
— El més vist —