NASA
Per EFE
Publicat el 16 de març 2023

Més flexibles i resistents. Així seran els nous vestits espacials que usarà la tripulació Artemis III a la superfície lunar i dels quals aquest dimecres s'ha presentat un prototip que mostra importants millores respecte als usats en el programa Apol·lo.

Concebuda per a finals de 2025, els tripulants de l'Artemis III, entre els quals figurarà la primera astronauta que trepitgi la Lluna, arribaran al pol sud del satèl·lit, on poden registrar-se temperatures "extremes" i condicions ambientals "hostils". Ho faran enfundats en vestits del segle XXI dissenyats i fabricats per la companyia Axiom Space, en virtut d'un contracte de 228,5 milions de dòlars.

"Aquests nous vestits tenen més funcions i capacitats", ha dit Vanessa Wyche, directora del Centre Espacial Johnson de la NASA, durant la presentació i demostració del vestit fabricat per la marca privada amb seu a Texas (els EUA).


Millores en botes, guants i càmeres d'alta definició

"Els guants són una part crítica del disseny", ha assenyalat Russell Ralston, subdirector en la divisió d'Activitat Extravehicular d'Axiom Space, durant la demostració del prototip que ha vestit un enginyer de la companyia.

Ralston ha explicat que els enginyers han dedicat bastant de temps en el disseny dels guants i que, gràcies a innovadores tecnologies, seran capaços de manejar una major varietat d'eines.Un esforç especial ha merescut igualment el desenvolupament de capes d'aïllament en el vestit espacial, inclosos els guants i les botes, aquestes últimes un altre element destacat del vestit en la confecció del qual ha participat la dissenyadora de vestuari Esther Marquis, de la sèrie For All Mankind d'Apple TV+.

Compost per "un munt de capes", el vestit d'Axiom compta amb una entrada posterior per on ingressaran els tripulants, així com un major nombre d'articulacions en cames i braços que atorguen una major flexibilitat respecte als vestits usats fa 50 anys durant les missions del programa Apol·lo de la NASA.

El casc disposa d'un set de llums i una càmera de vídeo d'alta definició, mentre que sobre l'esquena dels astronautes se situarà el sistema de suport vital on s'emmagatzema l'oxigen.

El vestit fa gala d'un compendi d'innovacions tecnològiques que, no obstant això, no ha pogut excloure un element inevitable per als astronautes que els vesteixin: els bolquers.

La NASA busca fixar una presència permanent en la Lluna a través del programa Artemis, la primera missió del qual va retornar a la Terra el passat 11 de desembre després de 25 dies de viatge, temps en el qual la nau no tripulada Orion va circumnavegar la Lluna.

L'agència espacial estatunidenca planeja enviar el novembre de 2024 l'Artemis II, una missió que farà el mateix trajecte que la seva antecessora, però amb una tripulació, la mateixa que es donarà a conèixer el pròxim 3 d'abril.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —