erasmus
Per ACN
Publicat el 05 d’agost 2021

L'Ajuntament de Barcelona posarà en marxa un pla per reactivat la mobilitat internacional d'estudiants després que aquesta hagi quedat tocada per la pandèmia i les restriccions. Es calcula que abans prop de 30.000 estudiants estrangers hi feien estades universitàries cada curs, ja que la ciutat era una de les destinacions preferents d'alumnat de diversos països. Barcelona també rebia prop d'un miler de joves europeus que complementaven els seus estudis de formació professional (FP), així com uns 200 docents del mateix àmbit.

El pla per reactivar aquesta mobilitat preveu una campanya per atraure estudiants internacionals, places residencials a preus assequibles i una oficina específica d'atenció a la comunitat universitària internacional.

L'objectiu de la campanya, segons l'Ajuntament, és recordar el potencial de Barcelona com a ciutat per estudiar però també la seva qualitat de vida, la possibilitat de desenvolupar carreres professionals en diversos àmbits, i els potencials en àmbits com el tecnològic, el digital, o el científic.

Residències a preus assequibles

L'allotjament assequible és una assignatura pendent i per això el consistori ha iniciat una reforma normativa per poder crear una borsa de places de residència a preus assequibles, a les quals s'hi accediria segons criteris de renda. L'Ajuntament vol cobrir la demanda existent, d'una banda, però també contribuir indirectament a la baixada de preus de les residències privades, de l'altra. 

A més, també s'estudia la manera de flexibilitzar l'oferta facilitant les estades en períodes més curts que el curs acadèmic.

Nova oficina

A més, l'Ajuntament, en estreta col·laboració amb el Barcelona Centre Universitari (BCU), posarà en marxa una oficina d'atenció a la comunitat universitària i de recerca internacional que unificarà tota la informació i els serveis de suport disponibles per als estudiants estrangers. 

L'oficina, que s'anomenarà Barcelona International Welcome Desk, serà tant presencial com virtual i buscarà superar la burocràcia complexa amb la qual topen els alumnes de fora, com ara obtenir els permisos de residència o visats, entre altres.

Acte de benvinguda

Finalment, seguint l'exemple d'altres ciutats espanyoles es proposa un acte de benvinguda a l'inici de curs de la comunitat universitària i de recerca internacional, ubicat en un espai emblemàtic de Barcelona. L'Ajuntament treballa amb la idea d'organitzar un esdeveniment que inclogui tallers, exposicions, visites vinculades al teixit científic de la ciutat de ciència, activitats de descoberta de Barcelona, amb guiatges històrics, culturals, socials, que aportin una visió més rica i completa de la ciutat.

FP

Pel que fa a la formació professional, el pla preveu fomentar l'activitat de les dues principals institucions que ja treballen en aquest terreny. Una és la Fundació BCN Formació Professional, l'entitat de referència en la gestió de les accions de mobilitat del jovent i el professorat d’FP. De fet, és la institució que més beques de mobilitat internacional gestiona a Catalunya després del Departament d'Educació de la Generalitat. Per al curs 2021-2022 la Comissió Europea ha aprovat  ja l'Erasmus+ (per a graduats en diverses modalitats d'FP) i TLN Mobilitat i Projecte Singular (el programa de garantia juvenil).  L'altra institució de referència és l'Associació de ciutats europees Xarxa FP, que lidera Barcelona.   

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —