-
Per ACN
Publicat el 15 de juliol 2022

La Generalitat activa els plans PROCICAT i INFOCAT i el pla de protecció per risc d'incendis ALFA3 per restringir l'accés a nou massissos i parcs naturals des de divendres fins dimarts que ve. Aquest pla afectarà a 275 municipis de 20 comarques, entre els quals hi ha Barcelona, Badalona, Terrassa i Sabadell, i als nous massissos del Montgrí, Cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. En els municipis que es troben en aquest nivell del Pla Alfa queden suspeses les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural sempre que no es puguin traslladar a algun nucli. A la resta de municipis del país, les mesures seran simplement recomanacions. 

A més de la restricció d'accessos a zones naturals i la suspensió d'activitats de lleure, també es posa fre a les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l'entorn immediat de les edificacions on es dormi. Així mateix, el Departament d'Interior ha decidit suspendre l'activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores, exceptuant la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l'alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d'arròs. 

D'altra banda, se suspenen totes aquelles obres a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i els seus vorals que no hagin estat autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, inclosa la sega de cunetes. També es restringeix l'ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles. En cas que s'hagin d'utilitzar per motius de força major, caldrà notificar als agents rurals.

A més, es limitarà la circulació del transport dins del bosc dels productes forestals en horari entre les 12 hores i les 19 hores, i la circulació motoritzada en el medi natural d'aquests municipis afectats quedarà igualment restringida. Ara bé, aquesta limitació no serà d'aplicació als residents ni a les activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables.

Primers dies de prova

Totes aquestes mesures seran vigents des de les 00.00 hores de demà divendres dia 15 de juliol fins a les 00.00 hores de dimarts dia 19. L'única excepció és la relativa a les activitats de lleure i esportives, que es començaran a aplicar a partir de les 12 hores de divendres, i estaran vigents fins dimarts a les 00.00 hores. 

Segons Interior, es farà un seguiment de la situació durant tot el cap de setmana, i dilluns es valorarà si és necessari prorrogar les mesures a partir de llavors o adoptar-ne d'altres, així com d'incloure més municipis i restriccions. 

Per la seva banda, el conseller d'Interior Joan Ignasi Elena ha apel·lat a "la responsabilitat, la prudència i la prevenció" davant de l'extrem risc d'incendi, per tal de combatre una onada de calor que ha titllat de "persistent", ja que els models no preveuen quan acabarà.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —