[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per ACN
Publicat el 14 de febrer 2021

Les eleccions al Parlament d'aquest diumenge, celebrades en plena pandèmia de coronavirus, han registrat una abstenció rècord del 46,44 %, la xifra més alta en unes eleccions a Catalunya des de la recuperació de la democràcia.

Els pitjors auguris s'han complert i la participació ha caigut en picat aquest 14F, situant-se en el 53,56% amb el 99,27% dels vots escrutats, 25,4 punts menys que en les autonòmiques del 2017, quan l'afluència a les urnes, que es van posar en dia laborable, va aconseguir un rècord del 79% al final de la jornada.

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha explicat en roda de premsa que la principal causa d'aquest increment de l'abstenció ha estat l'actual context de pandèmia: "Ho hem vist durant tot el dia i s'ha confirmat amb aquesta participació".

Altres factors han pogut influir en aquesta situació, com el fred i la pluja, que ha caigut aquest diumenge a bona part de Catalunya, o l'excepcional increment del vot per correu, que ha augmentat en aquesta ocasió un 350 %, batent tots els rècords en uns comicis a la comunitat.

En concret, un total 269.586 persones han dipositat el seu vot de forma anticipada a través d'aquesta modalitat, la qual cosa representa aproximadament el 5% del cens.

La caiguda de la participació és una tendència generalitzada en el conjunt de Catalunya, i ha estat especialment acusada en la demarcació de Tarragona, on s'ha situat en el 50,36 %, 28 punts per sota que en els anteriors comicis.

A Barcelona, la participació s'ha situat en el 53,77% (79,32 % en 2017), a Girona en el 54,77% (79,16% en 2017) i a Lleida en el 54,67%, gairebé 23 punts menys que en l'anterior cita electoral.

A la ciutat de Barcelona la participació ha aconseguit el 57,18%, quan en 2017 va ser de 81,6%.

El conseller Solé ha recordat que les dades de 2017 van ser històriques pel que fa a la participació, però que si les xifres es comparen amb comicis anteriors, el descens és menor, ja que en 2012 l'afluència a les urnes va ser del 69,57% i en 2010 del 59,95%.

El conseller també ha al·ludit a altres comicis autonòmics celebrats en el context de pandèmia, com les eleccions gallegues de juliol de 2020, en les quals la participació va ser d'un 49%, i les celebrades a Euskadi, el mateix dia, on va aconseguir un 50,8%.

També Portugal va celebrar les eleccions presidencials el passat 25 de gener i allí l'abstenció va superar el 60%.

Un total de 5.623.962 electors estaven cridats a participar aquest diumenge en les eleccions al Parlament, la qual cosa suposa un increment de l'1,24% pel que fa als comicis del 21 de desembre de 2017, celebrats després del referèndum unilateral d'independència.

La jornada electoral ha arrencat amb normalitat a les 09:00 hores amb pràcticament totes les taules constituïdes —a les 10:00 ja estaven operatives la totalitat de les 9.139— i s'ha desenvolupat sense incidents entre fortes mesures de seguretat a causa de la pandèmia de la Covid.

A tots els vocals i presidents de les taules se'ls ha facilitat guants, mascaretes, una pantalla facial, gel hidroalcohòlic i també vestits EPI per posar-se a partir de les 19:00 hores, quan la Generalitat recomanava que anessin a votar les persones positives de coronavirus o que anessin contactes estrets.

El Govern va recomanar també que les primeres hores es reservessin per als col·lectius més vulnerables enfront del contagi i la resta de la jornada al gruix de la població.

Solé ha assegurat que no s'han registrat incidències a cap franja de votació.

Per evitar aglomeracions, a més, Catalunya ha esponjat els col·legis electorals habituals i en aquest 14F s'ha pogut votar, per exemple, en taules instal·lades en mercats municipals, pavellons esportius, teatres, restaurants i fins i tot en alguna església, com és el cas de Súria (Barcelona).

Bernat Solé ha agraït a les "milers de persones" que han fet possible aquestes eleccions i ha tingut un especial reconeixement "pel comportament exemplar de civisme de la ciutadania al llarg de la jornada", per fer possible que els comicis hagin transcorregut amb normalitat, malgrat la situació d'excepcionalitat.

"Avui la ciutadania de Catalunya també ha guanyat", ha remarcat el conseller. 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —