.
Per ACN
Publicat el 08 de març 2023

Els Amics de les Arts publiquen aquest divendres Allà on volia (Pistatxo Records), el disc de tancament de la trilogia d'àlbums encetada el 2017 amb Un estrany poder, però que el grup també entenen com un nou inici. Entrevistats per l'ACN, diuen que viuen un moment creatiu "generós", amb diversos projectes paral·lels com l'estrena recent del musical Pares normals i que, literalment, no paren de produir.

Per això no han esperat més a publicar Allà on volia, un disc curt amb vuit cançons que giren al voltant de les mateixes expectatives i que posa l'èxit en perspectiva. Les peces conviden a transitar la distància "entre allò que un és i el que voldria ser" havent entès que allà on volien arribar "no existeix", si bé els ha servit per caminar.

Amb 17 anys de trajectòria i sis discos de carrera, Els Amics de les Arts tornen amb un àlbum marca de la casa, en què parlen dels seus problemes, del dia a dia i també de com es confronten les aspiracions personals amb la crua realitat. Joan Enric Barceló diu que el disc tanca una trilogia sonora, però "enceta un altre" cicle, postpandèmic i marcat per una nova rutina de treball compositiu més constant i menys estacional. 

Segons expliquen els músics a l'ACN, Allà on volia parla de la distància que hi ha entre el que som i el desig d'allò que volem ser o el que volem que creguin que som. En positiu, Joan Enric Barceló sosté que "quan t'adones que allò que perseguies no existeix, que t'ha servit per caminar, però no hi arribaràs mai, mires al teu voltant i t'adones que el que tens és prou bo". I aquest és l'esperit del grup, i del disc, reflexiu i autocrític però lluny de dramatismes.

No és un disc temàticament monogràfic. Les noves cançons que porten títols com La nit sembla que serà nostra, Citant Mercè Rodoreda, Estimeu-me o De córrer per tot Nova York, són vuit històries de vuit "personatges" en què conviuen un antihomenatge a les xarxes socials, una nit de festa passats els 30, una cançó d’amor, un despertar oníric a Nova York i més d’una reflexió sobre la necessitat de mirar cara a cara a les contradiccions.

Retorn a "l'essència"

En la parcel·la musical, el trio format per Daniel Alegret, Joan Enric Barceló i Ferran Piqué presenta unes noves cançons que, segons remarquen, fugen de la sobreproducció i fan una aposta per un joc de pocs elements. "Ens hem esforçat a construir les cançons en vertical i no en horitzontal a base de capes", comenta Piqué, diferenciant-lo una mica dels anteriors Un estrany poder (2017) i El senyal que esperaves (2020).

 

Abundant en aquest propòsit, el músic raona d'aquesta manera: "Vam mirar de no fer un disc superaltisonant i valorant l'essència de la nostra música (les veus, les melodies i les harmonies). Vam agafar el disc amb ganes de fer una cosa no de mínims, però sí amb les capes més essencials per a cada cançó".

Amaral, "la millor sorpresa"

En l'apartat de col·laboracions, el disc sorprèn per la participació d'Eva Amaral a la cançó La nit sembla que serà nostra. "Amaral és potser la sorpresa més bonica que hem tingut en aquest disc", explica Dani Alegret. No es coneixien abans, però la cantant aragonesa va acceptar la proposta d'Els Amics de les Arts, que van pensar en ella com la veu femenina ideal per arrodonir aquesta cançó sobre una nit de festa d'uns pares sense temps per a res.

"Volíem algú que per generació entengués la cançó, i alhora que les seves cançons ja transportessin a la nit", raona Alegret sobre la participació d'Amaral, a qui admira pels seus "hits incontestables". A l'àlbum també hi ha participat Andrea Motis (Cada cel) i el pianista Marco Mezquida (Estimeu-me).

Bon moment creatiu

Dani Alegret diu que Els Amics de les Arts es troben com a grup en un punt en què han après a fer les coses "simplement per il·lusió" i amb l'única motivació de seguir endavant, sense pensar tant quin efecte tindrà o com es rebrà la seva propera proposta.

"No sé què passarà en el futur, però pensem a avançar, serà en algun lloc cap endavant", augura Alegret. El cantant i teclat del grup constata que estan en el moment "creativament més generós" de la seva carrera, en el qual "no paren" de produir cançons i projectes —el nou disc, l'estrena recent del musical Pares normals, la composició de dues nadales—. En realitat, diu, en aquest moment ja tenen cançons noves que gairebé els permetrien de publicar un nou disc. "Potser d'aquí a un any estem estrenant un altre disc", apunta.

El grup torna als seus orígens: l'autogestió 

Allà on volia es publicarà sota el segell Pistatxo Records. Després d'haver treballat amb discogràfiques locals i multinacionals, el grup retorna als seus orígens cap a l'autogestió, realitzant la majoria dels seus videoclips ells mateixos, treballant les comunicacions amb el seu públic i xarxes socials sense intermediaris.

El grup preveu una important gira de concerts aquest estiu, que estan programats als principals festivals i sales del país. Els primers concerts de presentació del nou treball seran a Barcelona el 13 de maig de 2023 (Razzmatazz-Guitar BCN) i a Girona (Festival Strenes-Escales de la Catedral) el 6 de maig de 2023.

Text per Pau Cortina i Quim Vallès

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —