Imatge recent d'un soldat ucraïnès a l'àrea de Khàrkiv
Imatge recent d'un soldat ucraïnès a l'àrea de Khàrkiv
Imatge recent d'un soldat ucraïnès a l'àrea de Khàrkiv
Per EFE
Publicat el 05 d’agost 2022

L'organització Amnistia Internacional (AI) ha assenyalat aquest dijous que les forces ucraïneses posen en perill la població civil en establir bases militars en zones residencials i llançar atacs des d'àrees habitades per civils. En un comunicat, AI indica que aquestes violacions no justifiquen de cap manera els atacs indiscriminats de Rússia, que han causat la mort d'innombrables civils.

"Les forces ucraïneses posen a la població civil en situacions de risc en establir bases i operar sistemes d'armes en zones habitades per civils, fins i tot en escoles i hospitals, per a repel·lir la invasió russa que va començar al febrer", assenyala.

Aquestes tàctiques violen el dret internacional humanitari i posen en perill a la població civil, perquè converteixen béns de caràcter civil en objectius militars, subratlla la nota. Els atacs russos resultants en zones poblades han causat la mort de civils i destruït infraestructura civil.

"Hem documentat un panorama en el qual les forces ucraïneses posen a la població civil en perill i violen les lleis de la guerra quan operen en zones poblades", assenyla Agnès Callamard, secretària general de l'organització no governamental. "Estar en una posició defensiva no eximeix les forces armades ucraïneses de respectar el dret internacional humanitari", diu.

Investigació de mesos

En altres emplaçaments concrets en els quals AI havia conclòs que Rússia havia comès crims de guerra, incloses algunes zones de la ciutat de Khàrkiv, l'organització no ha trobat indicis que hi hagués forces ucraïneses situades en les zones civils atacades de manera il·legítima per l'exèrcit rus.

Entre abril i juliol, un equip d'AI va passar diverses setmanes investigant els atacs russos a les regions de Khàrkiv, el Donbas i Mykolaiv, i va inspeccionar llocs que havien patit atacs. També va entrevistar supervivents, testimonis i familiars de víctimes d'atacs, i va dur a terme tasques de detecció a distància i anàlisi d'armes, indica el comunicat.


Imatge d'arxiu d'un bombardeig a Mykolaiv

Durant aquestes recerques, l'equip va trobar indicis que les forces ucraïneses llançaven atacs des de l'interior de zones residencials habitades i que s'havien establert en edificis civils de 19 ciutats i pobles de les regions citades. L'organització diu que ha analitzat imatges satel·litàries per a corroborar alguns d'aquests incidents. La majoria de les zones residencials on es van emplaçar els soldats estaven a diversos quilòmetres de les línies de front.

Hi havia alternatives viables que no posarien en perill a la població civil, com a bases militars o zones boscoses en les proximitats, o altres estructures allunyades de les zones residencials, ressalta AI.

En els casos que ha pogut documentar, AI no té coneixement que els militars ucraïnesos que es van emplaçar en estructures civils en zones residencials haguessin demanat a la població civil que evacués els edificis veïns o l'hagués ajudat a evacuar-los. No van prendre, afegeix, totes les precaucions possibles per protegir la població civil.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —