Govern alternatiu
Per ACN
Publicat el 06 de juny 2021

El cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa, ha presentat aquest diumenge el seu 'govern a l'ombra' i ha anunciat les dues principals urgències que vol abordar: l'ampliació de l'aeroport del Prat i la convocatòria d'una "taula de diàleg" entre les forces polítiques catalanes. En una posada en escena solemne al Palau Requesens, un edifici històric a escassos 200 metres de la seu oficial de l'executiu, el Palau de la Generalitat, Illa ha reunit per primera vegada els seus 15 'consellers a l'ombra'.

Aquest òrgan, inspirat en el 'shadow cabinet' britànic i en l'estratègia utilitzada per l'expresident Maragall l'any 2000, pretén fer un "seguiment crític" a l'acció del Govern d'Aragonès, que considera que neix d'una "fórmula fracassada".

A més dels quatre "grans pactes" que el dirigent socialista ofereix a la Generalitat –un acord per superar la pandèmia, un sobre els fons europeus, un per la renovació dels alts càrrecs designats pel Parlament i un per al pluralisme dels mitjans públics i una llei electoral catalana-, Illa ha establert dues prioritats que vol resoldre "amb la màxima celeritat possible".

La primera, l'ampliació de l'aeroport Josep Tarradellas-Barcelona El Prat, que considera "fonamental per al creixement" de l'economia. L'altra, la trobada "quan abans millor" entre els partits amb representació al Parlament: "És de vital importància obrir un procés de diàleg a Catalunya per escriure una nova pàgina de concòrdia, de respecte i de retrobament a casa nostra que faciliti arribar a amplis consensos", ha declarat.

Posada en escena

Reunits al voltant d'una gran taula rodona, emulant la del Consell Executiu del Govern la Generalitat però sense l'emblemàtica obra d'Antoni Tàpies presidint la sala, els 15 diputats del PSC que formen l'executiu a l'ombra han assistit la primera de les reunions que celebraran els divendres cada 15 dies. La cara visible de l'equip serà Alícia Romero, que en serà la portaveu i titular alternativa d'Economia, Hisenda i Societat i Coneixement. Per la seva banda, Raúl Moreno, portaveu adjunt al Parlament, serà el 'conseller a l'ombra' d'Afers Socials i Infància i alhora presidirà el Consell Tècnic del govern alternatiu, òrgan que prepararà els projectes.

Per mitjà d'una carta, el líder socialista ja ha instat als seus 'consellers' que es posin en contacte de manera immediata amb els corresponents anàlegs a la Generalitat per traslladar-los la seva "disposició i disponibilitat a treballar per tirar Catalunya endavant".

"Conscients que vivim un temps amb reptes extraordinaris i amb el convenciment que una bona oposició ajuda a fer un bon govern, el centre de l’acció política del govern alternatiu de Catalunya que avui es posa en marxa pivotarà al voltant de la política real", ha promès Illa davant d'un gran logotip d'aquest nou ens, format per quatre barres vermelles verticals.

L'acció política de l'executiu a l'ombra estarà orientada en tres eixos: el de "Catalunya endins", dedicat a "combatre les desigualtats", "recuperar el talent" i "enfortir els serveis públics"; el dirigit al govern espanyol, amb el que serà "tan exigent com dialogant i lleial"; i l'europeu, on es treballarà "perquè es recuperi el prestigi" del país.

A escala espanyola, el cap de l'oposició ha declarat que l'objectiu serà "recuperar el paper d’impuls que fins al 2010 havia tingut sempre Catalunya, cooperant amb la resta de comunitats autònomes, amb lleialtat i responsabilitat, i garantint poder tornar a ser admirada per la resta d’Espanya".

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —