Parlament
Per Marc Cases , Pau Torres , Oriol Darnés , Vero García , Berta Codina i Guillermo Cabellos Martínez
Publicat el 15 de febrer 2021

L'ajustat resultat electoral deixa un escenari incert pel que fa al futur polític del Parlament, amb els candidats del PSC, Salvador Illa, i el d'ERC, Pere Aragonès, havent anunciat que es presentaran a la investidura per presidir la Generalitat. Per què aquests resultats? Hi haurà govern o haurem de tornar a eleccions? Per als joves, canviarà alguna cosa? Intentem treure'n l'entrellat amb veus joves dels diversos partits.


Nil López (PSC) “Si ERC no canvia, ens veurem abocats a una repetició electoral” 

“Hi ha un ànim de canvi a Catalunya i de passar pàgina de la política de blocs”. Aquestes són les paraules de Nil López, secretari de Formació i Habitatge de la Joventut Socialista de Catalunya, al Diari de Barcelona. La victòria electoral del PSC, però, potser no serà suficient, tal com exposa. “Els resultats compliquen la política de pactes, sobretot després de l’acord que va firmar ERC i la resta de partits independentistes posant-nos un cordó sanitari”, manifesta.

Nil López: Font: Joventut Socialista

Segons López, ara la prioritat del PSC és construir un govern d’esquerres, que preveuen difícil. En aquest sentit, explica que la pilota és a la teulada d’ERC: "Si decideix tirar endavant un govern d’esquerres o continuar la inexplicable política de blocs amb Junts”. En cas que els republicans no optin per aquest govern progressista, López pronostica un escenari indesitjat. “Molt em temo que si no fa un canvi de tendència, ens veurem abocats a una nova convocatòria electoral, que esperem que no arribi”, ha asseverat.

“Que l’esquerra guanyi a Catalunya és una gran notícia per poder revertir tots aquests anys de retallades”, ha explicat Nil López, un fet que retreu a antics governs que han presidit la Generalitat. “A Catalunya hem tingut un atur juvenil elevadíssim: en el seu moment, la solució del govern d'Artur Mas era que els joves anéssim a servir cafès a Londres per trobar feina”, ha assegurat. Ara, però, manifesta que Salvador Illa té un projecte per a la joventut, "basat en la creació d'ocupació i la garantia que aquells que ara estan estudiant tinguin una feina a Catalunya”.

Kènia Domènech (ERC): “La independència és la solució definitiva als problemes dels joves”

“Estem contentes tant dels resultats com de la campanya, que ha ajudat a posar sobre la taula les problemàtiques que tenen les joves del nostre país” explica Kènia Domènech, portaveu del Jovent Republicà al Diari de Barcelona. “A principi de campanya teníem clar que érem el col·lectiu més vulnerable, i des del Jovent Republicà hem de visibilitzar el que volem per al país, fer que els joves tinguem veu pròpia”.

Font: ERC

Esquerra Republicana encara aquesta nova legislatura amb 33 escons, i el candidat de les seves joventuts, Pau Morales, serà diputat: “Amb en Pau Morales com a diputat reforcem el compromís amb la independència i amb els joves, perquè aquesta és la solució definitiva als nostres problemes. Necessitem un estat que vetlli per aquestes necessitats”.

Per al Jovent Republicà, la seva campanya ha estat clau en la reivindicació dels drets dels joves i els col·lectius oprimits: “Que Vox hagi irromput al Parlament significa que hem de fer un front per plantar-los cara, no podem deixar que juguin amb els drets de les dones, els migrats i les persones del col·lectiu LGBT”.

Àlvaro Clapés (Junts): "L'estratègia del PDeCAT de dividir l'espai que podia sumar Junts ha estat un error"

"Volem formar un govern que sigui un front comú per intentar erradicar les conseqüències que ha generat la pandèmia", assegura Álvaro Clapés, responsable de polítiques de joventut de la JNC i conseller municipal de Junts al DdB. "Hem de revertir la situació de l'ocupació, sobretot entre els joves", afegeix.

Àlvaro Clapés

Clapés s'enorgulleix de la campanya feta per la JNC, "totalment encarada a captar el vot jove", que segons ell els ha permès "aguantar bastant bé" aquest vot. Assegura que Junts "és la millor força política que pot representar als joves", però que els resultats "ho hauran d'acabar de demostrar".

No obstant això, el jove representant de Junts lamenta que "la crisi ha acabat de confirmar totes aquelles dades cada cop més dramàtiques pel jovent". "Si Junts entra al govern, estem segurs que ens hi deixarem la pell perquè totes les persones joves puguin trobar feina i puguin accedir a un habitatge", conclou. Segons el jove polític, "tenir un govern independentista que sumi, que posi la solvència i la independència al davant, serà molt important" de cara als mesos que venen.

D'altra banda, Clapés creu que "l'estratègia del PDeCAT de dividir l'espai que podia sumar Junts ha estat un error", i que "així ho han demostrat les urnes". Afegeix que "no s'han presentat com una opció útil, ni atractiva per als joves, sense propostes ni projecte".

"L'entrada de Vox al Parlament ho interpretem de manera nefasta. És una situació dramàtica per a les institucions catalanes, és una vergonya", continua sobre la irrupció de l'extrema dreta a Catalunya, afegint que per a ells "és un resultat equivocat, totalment i radicalment obscè". No obstant això, ha assegurat que Junts farà front a l'extrema dreta: "Crearem un cordó sanitari, un acte per aïllar l'extrema dreta en totes les seves formes i batallar-los en clau parlamentària, tema per tema".

Xavier Monge (CUP): “Estem disposats a assumir responsabilitats, entrar al Govern és una opció”

Xavier Monge, alcaldable per Barcelona el 2011 i exmembre del Secretariat Nacional de la CUP, celebra la pujada de cinc escons de la formació, però lamenta la baixa participació. “L’abstenció ha estat transversal, però s’ha notat una menor afluència de gent jove”, afirma. Segons Monge, això es deu a tres anys d’un Govern “d’absoluta paràlisi” que “no ha sabut donar respostes a aquest col·lectiu”.

Xavi Monge

L’antic dirigent de la CUP no vol anticipar-se a les negociacions. Ni confirma ni descarta que la formació anticapitalista formi part de l’executiu, però afirma al DdB que entrar al Govern "és una opció” i que el seu partit “està disposat a assumir responsabilitats”. Monge considera que “el resultat reflecteix una basculació de l’independentisme cap a l’esquerra i que això s’ha de traduir en polítiques”. Tot i això, també recorda que a vegades “el més responsable és mantenir-se a l’oposició, on tens una força negociadora que a dins del Govern es dilueix”. 

Sobre l’entrada amb força de l’extrema dreta al Parlament, demana que “el consens antifeixista ha d’anar més enllà i no es pot limitar a un simple cordó sanitari”. Per a la CUP, “ha d’haver-hi un acord a la Mesa del Parlament per evitar que es faci servir l’altaveu que implica la cambra per llançar missatges d’odi”.

Amb relació a l’enquesta de TV3, que afirma que dos terços dels votants dels cupaires són homes, l’exalcaldable reconeix que “hi ha deures pendents” i que tots els partits encara tenen “formes massa masculinitzades de fer política”.

Aina Vidal (ECP): “El Partit Socialista haurà de decidir si vol ser oposició o vol ser govern”

Aina Vidal, diputada al Congrés espanyol per En Comú Podem, en declaracions al DdB, s'ha mostrat afligida per l'entrada de VOX al Parlament català: Avui hi ha una pèssima notícia, que és que la ultradreta entra al Parlament amb molta força. També hi ha una altra mala notícia, que és la baixada de la participació".

Aina Vidal. Foto: Daniel Bartolomé

Pel que fa a possibles pactes, Vidal s'ha mostrat oberta a reeditar el Tripartit: "Tindrem el Parlament amb més diputats d'esquerres de la història del Parlament de Catalunya. Això ens porta a un desig: creiem que Catalunya necessita deixar enrere el Govern fracassat de Junts i ERC. I nosaltres apostem per avançar cap a un parlament d'esquerres i un govern que representi aquest prisma".

En aquest sentit, la diputada deixa en mans d'ERC i del PSC el fet que es puguin arribar a acords: "En campanya els partits es llancen a dir moltes ximpleries i l'endemà s'ha d'asseure i veure quins són els números. Ara ERC tindrà una decisió per prendre: què vol per a Catalunya. Pot decidir una Catalunya d'esquerres, avançar cap a un escenari diferent i abandonar un Govern que ens ha portat a menystenir les institucions i a trobar-nos en la situació més trista en la que hem estat com a país. El Partit Socialista haurà de decidir si vol ser oposició o vol ser govern".

Pel que fa a un possible govern amb independentistes, on també estigui Junts, Vidal té claríssima la seva postura: "No pactarem amb Junts per Catalunya. Però no per res, sinó perquè som una força d'esquerres i el que pretenem és que Catalunya avanci en l'àmbit social, feminista i ecologista". També deixa clar el camí que voldria que prengués ERC: "Crec que és fonamental que el senyor Aragonès abandoni aquesta deriva absolutament neoliberal i que torni al carril de l'esquerra".

Vidal també ha volgut refrendar el seu compromís amb els joves del país: "Els joves avui dia tenen una dificultat real d'emancipar-se. Això vol dir que tenen impossible crear-se un projecte autònom de vida, vol dir que tenen dificultats per estudiar i vol dir que tenen molt difícil trobar autonomia econòmica, ja que no reben uns salaris decents. En Comú Podem serem una de les forces que estarem apostant clarament per un govern que giri la balança cap a aquestes qüestions".

Malgrat els esforços per aconseguir-ho, el PP i Ciutadans han declinat fer declaracions per aquest article.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —