-
Per ACN
Publicat el 24 de setembre 2022

 L’escriptora i guionista Anna Manso (Barcelona, 1969) ha publicat la primera novel·la per a adults ‘Un cor de neu’ (La Magrana). El treball gira al voltant de la impossibilitat d’estimar a una persona quan encara hi ha ferides obertes. El volum se situa 20 anys després d’un abús sexual i aborda les conseqüències que genera entre una mare i un fill quan no hi ha hagut un suport moral adequat. La història presenta a la Sara, una dona de 65 anys que viu aïllada a la muntanya al Berguedà turmentada perquè fa 20 anys que no parla amb el seu fill Josep.

Un dia al bosc coneixerà un llop amb qui pot parlar que li capgirarà la vida. Recuperar la relació amb el fill no serà una feina fàcil per la impossibilitat de cicatritzar les ferides.

Manso ha explicat que li va sorgir la necessitat d’escriure la novel·la per una ferida pròpia que va saber curar i per tenir coneixement d’altres casos que la van “trasbalsar”. “M’he posat a la pell d’una persona que actua ben al contrari del que jo hauria fet. A través dels ulls de la Sara pots anar entenen el què li passa encara que no hi estiguis d’acord”, ha explicat. “Tothom té un perquè”, ha afegit. “La Sara s’equivoca molt però és molt valenta. Ha estat immensament covada”, ha conclòs. 

Manso ha destacat que el llop que apareix a la història no és “de fantasia ni realisme fantàstic”. “És un llop que parla i es diu Impossible. Li passen coses i començarà a fer emergir ferides que no s’han tractat. Esdevindrà una segona oportunitat per curar-les”, ha comentat. “No és fàcil. El temps no ho cura tot perquè la fórmula no és senzilla”, ha opinat l’autora sobre la resolució de certes situacions.

La primera novel·la per a adults de l’autora tracta qüestions com el perdó, l’emoció o l’intent de redimir quelcom on t’has equivocat. Li ha interessat tractar com les persones tenen assumida la desgràcia i el dolor i, en canvi, els costa acceptar que tenen bona sort. “Quan tens bona sort ràpidament penses que és una ratxa i que marxarà. En canvi, quan et passa una desgràcia penses que és el que toca. Com a societat estem més enfocats a patir dolor en lloc de per tenir una bona vida”, ha reflexionat.

Per realitzar el la novel·la, l’autora s’ha documentat amb Fundació Vicki Bernadet i també a través de casos que ha conegut. “És un tema que m’ha perseguit al llarg de la vida”, ha lamentat respecte els abusos sexuals. Ha destacat que el volum presenta arquetips de clàssics literaris universals com la bruixa, el lloc, el caçador i el príncep trist.

Segons ha explicat, la llevó de la novel·la va arrencar amb un conte d’una pàgina que va escriure sobre un llop. Ha indicat que posteriorment va saber què el llop estaria acompanyat per una dona de dalt d’una muntanya i que hi hauria un protagonista masculí. Manso ha explicat que els abusos sexuals en nens costa molt més de fer-los públics que els de les nenes i que, per això, volia que hi hagués un fill.

Finalment, Manso ha donat importància al “ritme” de la novel·la. “Vull que la gent entri ràpid en la història”, ha justificat. Per això, fa servir algunes fases llargues, d’altres de curtes i repeticions de paraules. Pel que fa al títol del llibre, ‘Un cor de neu’ el va escollir amb aportacions d’amistats.

Un bon moment creatiu

Amb una cinquantena de llibres infantils a les seves esquenes, Manso s’ha estrenat amb una novel·la per adults, és el 51è volum que publica. L’autora ha celebrat que el confinament derivat de la pandèmia li va permetre iniciar una etapa creativa "molt bona". “Estic en un moment creatiu dolç”, ha celebrat. “La creativitat s’ha d’entrenar i estic en bona forma”, ha dit. Ha indicat que la pandèmia li va servir per iniciar un estat espiritual “especialment fluid” i més “connectada que mai”.

L’autora ha confessat que ja té idees pel seu llibre número 52 i 53, encara que el primer no serà destinat a un públic adult. Anna Manso ha assegurat que confia que la publicació de la primera novel·la per adults sigui l’inici d’una nova etapa literària.

Text per Guillem Roset

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —