[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per EFE
Publicat el 11 de gener 2021

Apple i Amazon s'han sumat a Google en les darreres hores i han vetat la xarxa social Parler, que s'ha fet molt popular recentment entre conservadors i extrema dreta dels Estats Units. Parler s'ha negat a regular continguts que inciten a la violència. El moviment arriba després de l'assalt al Capitoli protagonitzat per simpatitzants del president sortint, Donald Trump, i deixa el futur de Parler a l'aire.

La xarxa social ha crescut de forma molt important en els últims mesos, en convertir-se en refugi de figures de l'extrema dreta, els continguts de les quals incompleixen les normes contra el discurs d'odi i la violència de plataformes com Twitter o Facebook, i de conservadors que veuen els gegants d'Internet esbiaixats a la seva contra. 

El gran "boom" de Parler va arribar després de les eleccions del passat novembre, data des de la qual ha duplicat els seus usuari fins al 10 milions, segons l'empresa. La xarxa social no prohibeix el discurs d'odi ni té cap tipus de filtre contra les informacions falses, malgrat sí veta l'spam i les activitats il·legals.

Aquesta aposta, que ha estat el que més l'ha fet destacar, ara podria condemnar-la a desaparèixer o a convertir-se en marginal davant la pressió dels gegants de Silicon Valley. Primer va ser Google, el passat divendres, qui va retirar l'aplicació de Parler de la seva botiga virtual i durant la nit de dissabte Apple li va seguir els passos després de donar a l'empresa 24 hores per implementar un pla de moderació de la seva plataforma.

"Sempre hem recolzat que hi hagi punts de vista diversos representats a l'App Store, però a la nostra plataforma no hi ha lloc per les amenaces a la violència o les activitats il·legals. Parler no ha pres mesures adequades per respondre a la proliferació d'aquestes amenaces a la seguretat de les persones", ha assenyalat l'empresa de la poma mossegada en un comunicat. 

Apple ha dit que mantindrà Parler, que assegura que ha reforçat la seva moderació per tractar d'eliminar continguts d'incitació a la violència, fora de la seva botiga fins que es resolgui aquest assumpte. 

Mentrestant, Amazon va informar Parler que a partir d'avui a la nit deixarà de donar-li serveis d'allotjament web, el que suposarà que la xarxa social quedi inaccessible pels seus usuaris a menys que trobi un nou proveïdor, no només a través de la seva aplicació per a mòbils sinó també a través de navegadors web. 

La decisió d'Amazon, adelantada pel mitjà Buzzfeed, respon segons la companyia a una violació dels seus termes d'ús per no eliminar contingut violent. Parler s'ha convertit ràpidament en un altaveu de nombroses teories de la conspiració i va ser un dels canals principals en l'organització de les protestes que van acabar amb l'assalt al Capitoli.

Des de llavors, a la xarxa s'hi poden llegir nombrosos missatges cridant a nous disturbis, animant a ciutadans a assistir armats a protestar a Washington o demanant l'execució de figures polítiques. En un missatge a la xarxa social, el conseller delegat de Parler, John Matze, ha denunciat que les mesures contra la seva plataforma són un "atac coordinat dels gegants tecnològics per acabar amb la competència".

Més informació:

The New York Times: Amazon, Apple and Google Cut Off Parler, an App That Drew Trump Supporters

The Washington Post: Amazon suspends Parler, threatening to take pro-Trump site offline

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —