Vermuts DdB
Per Redacció
Publicat el 26 de novembre 2021

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat aquest matí el campus universitari de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) al Poblenou, on durant una hora s'ha sotmès a les preguntes dels periodistes del Diari de Barcelona i dels estudiants de l'assignatura de Taller Integrat dels estudis de Periodisme. Vegeu aquí l'acte íntegre:


​​​​​​​Preguntat per si optarà a la reelecció o si en cas que Estrasburg tombi la sentència del Suprem serà Oriol Junqueras qui liderarà la candidatura d'ERC a les properes autonòmiques, Aragonès ha dit: "El meu projecte com a president no és un projecte d'una sola legislatura, és un projecte que va més enllà, i no pels noms de les persones que estiguem, sinó pels canvis que volem fer".


"La transformació social en matèria de l'enfortiment de l'estat del benestar, la lluita contra les desigualtats, la lluita contra el canvi climàtic, el compromís feminista i la resolució del conflicte basada en l'autodeterminació i l'amnistia necessiten més d'una legislatura per poder-se complir", afegia el president.

"La voluntat és de continuar-hi i desitjant que tant de bo hàgim d'afrontar aquest debat perquè voldrà dir que s'ha acabat la repressió també des del punt de vista de la inhabilitació per fer polític". "Treballem perquè el Tribunal Europeu dels Drets Humans canviï la sentència del Tribunal Suprem", ha rematat.

Pressupostos

El pressupost per a l'any 2022 ja enfila un camí de tramitació parlamentària que acabarà amb un acord abans de Nadal. Aragonès ha recordat que "s'augmenta cinc mil milions d'euros de despesa" i ha detallat en què es basa: "És un pressupost amb noves polítiques públiques de recursos en recerca, educació i salut".


Imatge de l'Auditori del Campus Poblenou de la UPF durant la roda de premsa de Pere Aragonès | Clàudia Soler

La sentència del Tribunal Suprem

Aragonès ha defensat el model pedagògic davant el posicionament del Tribunal Suprem (TS) pel que fa a la immersió lingüística, que obliga els centres educatius a fer en castellà el 25% de les classes. El president ha dit que la Generalitat "mantindrà el model que s'adapta a la realitat sociolingüística per assolir aprenentatges tant en català com en castellà". Aragonès ha afirmat contundent que el Govern "assumeix les responsabilitats jurídiques i polítiques de mantenir el model pedagògic".

El president ha dit que no instaran les escoles a canviar-ho, però que "necessitem un pas endavant en diferents àmbits per potenciar el català com a llengua d'ús social". Ha reclamat el consens social i polític i ha anunciat la creació d'"un pacte nacional per a la llengua a principis d'any. També ha comentat la necessitat d'"una reforma de la CCMA per posar TV3 al dia".

La qüestió catalana

D'altra banda, el cap de l'executiu ha parlat sobre l'acord de l'independentisme. Diu que malgrat que l'Estat "manté una posició molt dura, negociem perquè tenim posicions molt allunyades". El president diu que ara avaluaran i discutiran la proposta catalana, que és "el dret a un referèndum d'autodeterminació, i en una llei d'amnistia". Ha culminat la qüestió amb l'exigència d'una proposta al Govern espanyol.


El President Aragonès conversa amb estudiants i periodistes després de la roda de premsa | Clàudia Soler

Relleu generacional a les Universitats

El president també ha destacat la necessitat de renovar els campus universitaris. Ha dit que en l’àmbit universitari "cal afrontar un relleu generacional. La mitjana d’edat del professorat és alta i les retallades han fet que molts estudiants abandonin la carrera acadèmica”.


Vermuts del Diari

L'acte inicia els anomenats "Vermuts del Diari", un cicle de trobades periodístiques que, de manera periòdica, es faran al campus de Poblenou de la UPF. En aquests vermuts, els periodistes del DdB faran una entrevista en directe i oberta al públic a una personalitat destacada del panorama polític, social, esportiu o cultural del país.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —