El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el seu discurs inicial del debat de política general.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el seu discurs inicial del debat de política general.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el seu discurs inicial del debat de política general.
Per Bernat Gonzàlez
Publicat el 26 de setembre 2023

El president Aragonès s'ha enfrontat aquest dimarts al primer debat de política general en solitari després de la sortida de Junts del Govern. Com no podia ser d'una altra manera el debat al Parlament s'ha desenvolupat amb la vista posada al Congrés dels Diputats, on a les 12 hores ha començat el debat d'investidura del candidat del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. "Feijóo fracassarà perquè Catalunya l'ha derrotat", ha assegurat Aragonès.

El president ha aprofitat la seva intervenció inicial al debat per recordar que "Catalunya té la clau de la governabilitat de l'Estat i s'ha d'utilitzar". 

"L'amnistia és indispensable i serà una realitat", ha sentenciat el president de la Generalitat. Aragonès i ERC necessitaven presentar una proposta més forta i ambiciosa que la de l'amnistia, que ja tothom dona per feta i que s'ha lligat més a Junts i el paper clau que tenen per investir president a Pedro Sánchez. És per això que Aragonès ha volgut anar més enllà i ha reiterat les exigències a Pedro Sánchez per fixar les condicions per celebrar un referèndum sobre la independència si vol tornar a ser investit president espanyol.

Aragonès ha assegurat que en la pròxima legislatura s'ha de "trobar la fórmula" per resoldre el conflicte polític amb l'Estat. "Per mi aquesta és la condició que l'independentisme ha de posar damunt la taula", ha manifestat.

A ERC se li gira molta feina, ja que la proposta de referèndum o d'alguna fórmula de sobirania pactada amb l'Estat, arriba amb un independentisme totalment dividit. Fa tot just un any que es va trencar el govern amb Junts, i ens trobem en una situació on les eleccions municipals no van anar massa bé per a ERC i, posteriorment, les eleccions al Congrés han fet que sigui Puigdemont qui té la clau del govern de Pedro Sánchez. 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de la presidència, Laura Vilagrà es dirigeixen a l'hemicicle.

Aragonès ha carregat contra el dèficit fiscal i ha titllat de "vergonyós" que hi hagi “22.000 milions d’euros que van a l’Estat i no tornen a Catalunya”. Aquest és un mal tracte que cal resoldre, que cal revertir”. El president ha explicat que aquest és el gran repte que afronta el Govern de cara els nous pressupostos de la Generalitat i que passa per "augmentar els recursos totals disponibles".

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet referència als nous pressupostos per al 2024 al debat de política general. Sense fer apel·lació directa a cap grup, però deixant entreveure que prioritzarà les converses amb els mateixos que va intentar un acord en 2023, el president ha assegurat que el Govern “treballa” en l’elaboració dels nous comptes amb la mateixa “mentalitat” amb la que va fer els d’aquest 2023.

Al metge, en català

Una de les mesures més destacades és el pla que el Govern impulsarà per garantir el coneixement i l'ús del català en el sistema de salut de Catalunya per assegurar que "tothom pugui explicar al metge amb la seva llengua què li passa". Aragonès ha assenyalat que hi ha professionals sanitaris que no tenen el català com a llengua pròpia i tampoc els coneixements de català suficients.

Escena 25, fins als 30 anys

El president Aragonès ha proposat ampliar als 30 anys els descomptes d’Escena 25, una campanya del Departament de Cultura que ofereix preus reduïts per a diferents activitats culturals com concerts, teatre, circ o dansa. En una nova iniciativa del govern, Pere Aragonès ha fet unes històries a Instagram previs al debat de política general en els que ha anunciat la proposta. 

"Volem convertir la cultura en un dret accessible per a tothom", ha explicat Aragonès. Les entrades tenen un preu reduït que va entre els cinc i els 15 euros. A més, s'ampliarà el catàleg, que anirà més enllà del teatre que hi havia fins ara, per estendre'l a diferents activitats com els concerts o la dansa. 

Ampliació del val escolar

El val escolar s'estendrà als alumnes d'ESO, però es reduirà dels 100 als 70 euros. Fins ara, aquesta mesura només estava destinada als alumnes de primària. És un dels anuncis que ha fet Pere Aragonès en la seva intervenció inicial al debat de política general.

Els vals aniran destinats a tots els alumnes de primària i secundària dels centres catalans públics i concertats. La mesura afectarà, com fins ara, a qualsevol família independentment de la seva renda. Segons les dades del govern uns 790.000 alumnes es beneficiaran d'aquesta mesura, 330.000 més que aquest any, i suposarà una despesa d'uns 55 milions d'euros. 

 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —