Aragonès demanarà valentia a Sánchez per fer front a un referèndum un cop assumida l'amnistia - Diari de Barcelona
Debat de política general
Aragonès demanarà valentia a Sánchez per fer front a un referèndum un cop assumida l'amnistia
El president vol centrar el debat en l'autodeterminació enmig de les negociacions per la investidura espanyola

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, afronta el debat de política general que arrenca avui amb el convenciment que cal posar l'accent en el referèndum com a eina per resoldre el conflicte polític de fons. El cap de l'executiu català dona per feta l'amnistia i vol que ara s'obri una nova fase. Per aquest motiu, en el seu discurs inicial té previst demanar valentia al líder del PSOE, Pedro Sánchez.
També farà una apel·lació a l'independentisme a aprofitar el pes polític que té a Madrid. Tot plegat, enmig de les negociacions per a la investidura i coincidint amb el previsible fracàs de Feijóo. Aragonès també farà referències al dèficit fiscal i Rodalies, i anunciarà mesures com l'ampliació del val escolar a l'ESO.
Podeu seguir-lo en directe aquí
Aragonès obre el debat sense límit de temps i preveu un discurs llarg, de més de dues hores, que estructurarà en tres blocs. Un primer en què farà balanç de l'obra del Govern i defensarà el compliment dels compromisos. Segons ha avançat el mateix executiu català, el compliment del pla de legislatura se situa en el 58,5 %. Així mateix, Aragonès farà una repassada en diferents àmbits com poden ser la lluita contra la desigualtat, habitatge, energies renovables, llengua, sanitat, educació, industrialització i igualtat.
En un segon bloc, el president vol fer propostes de futur per millorar la vida de la gent i seguir "transformant" el país. I entre les mesures, tal com s'ha avançat, el val escolar s'estendrà per al pròxim curs als alumnes d'ESO. Serà de 70 euros, també per als estudiants de primària. També s'espera alguna proposta dirigida a la gent jove.
La part final estarà dedicada al conflicte polític. I serà quan centrarà el seu discurs en la necessitat de resoldre el conflicte de fons, per tant, l'autodeterminació. Tal com ja ha apuntat en els últims dies, l'amnistia és inevitable, però no soluciona el problema de fons i cal anar més enllà. És el moment, doncs, segons el president de la Generalitat d'entrar en un següent escenari.
El 23-J ha sacsejat fortament el terreny de joc de la política espanyola i catalana. Els resultats a les urnes han convertit Junts en peça clau per decidir si el líder del PSOE, Pedro Sánchez, repeteix a la Moncloa.
Carles Puigdemont és un dels principals protagonistes de les negociacions i ERC, davant d'aquesta nova situació, reivindica que la seva feina en solitari dels últims mesos ha estat imprescindible per fer possible la situació política actual. Està previst que el president català torni a valorar aquesta feina a través de la negociació.
El debat de política general també donarà pistes sobre les condicions amb què Aragonès afronta la recta final del seu mandat, tenint en compte que com a màxim hi haurà eleccions el febrer del 2025. El govern d'ERC en solitari ha de buscar socis per als pressupostos del 2024 després d'aprovar els comptes vigents amb PSC i comuns. Aragonès, però, també allargarà la mà a Junts i la CUP de cara als de l'any que ve.
Un any del debat de política general que va fer detonar el Govern ERC-Junts
L'última setmana de setembre de l'any passat, el Parlament també va acollir el debat de política general que va resultar ser l'inici de la fi del govern de coalició ERC-Junts. El president Aragonès es va presentar al faristol amb la proposta d'Acord de Claredat sota el braç; i el president de Junts a la cambra catalana, Albert Batet, va deixar anar un repte a Aragonès que poques persones de les seves mateixes files coneixien: instar Aragonès a sotmetre's a una qüestió de confiança si no concretava com aplicaria l'acord de govern.
El president de la Generalitat va respondre destituint el vicepresident Jordi Puigneró, que estava al cas de l'andanada que havia llançat Batet. Posteriorment, la militància de Junts va decidir abandonar el Govern.
Funcionament del debat
A les 10 hores el president Aragonès donarà el tret de sortida al debat de política general amb un discurs sense límit de temps. Ho farà dues abans que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, pugi a la tribuna del Congrés per enfrontar-se a una investidura que es preveu fallida.
La sessió es reprendrà dimecres a les 9.00 hores amb les intervencions dels grups parlamentaris i les respostes del president, que està previst que s'allarguin durant tot el dia. Dijous serà la jornada en què els grups parlamentaris negociaran transaccions a partir de la proposta de resolució que hagin presentat. I, finalment, divendres, a partir de les 10.00 hores, la cambra debatrà i votarà les propostes de resolució. Cada grup en podrà presentar un màxim de vint amb tres punts com a molt cadascuna.
Aquest serà el 37è debat de política general des del restabliment del Parlament el 1980 i el tercer que afronta Aragonès al capdavant del Govern. També és el primer després de la sortida de JxCat de l'executiu a l'octubre de l'any passat, i el primer que presidirà Anna Erra.

