[#if caratula??]
  [#if caratula?is_hash]
    [#if caratula.alt??]
      ${caratula.alt}
    [/#if]
  [/#if]
[/#if]
Per ACN
Publicat el 03 de febrer 2021

L'artista italià Moreno Bernardi porta a l'escenari del Teatre Akadèmia dos espectacles inspirats en La nit just abans dels boscos del dramaturg francès Bernard-Marie Koltès. La Nit es podrà veure del 5 al 14 de febrer i, Radionit, del 19 al 28 de febrer. Bernardi, que ha firmat més de 60 peces escèniques entre dansa, teatre i dramatúrgies, celebra amb els dos muntatges els seus 50 anys, i 20 de trajectòria artística a Barcelona. Guillem Gefaell i David Menéndez són els intèrprets de La Nit. Ells mateixos interpreten Radionit acompanyats, en aquesta ocasió, pel cant de Mònica Hernández i pel mateix Moreno Bernardi, qui els dirigeix en directe a escena mentre interpreta el personatge de Koltès.

Els espectadors de La Nit, ha assegurat el director, veuran "un espectacle i una peça dura, forta, intensa i violenta amb un paisatge entre l'abandonament i la soledat d'algú que desgraciadament no ha trobat el seu lloc en la societat".

La Nit, una adaptació a partir de La nit just abans dels boscos, es podrà veure del 5 al 14 de febrer. L'obra amb dramatúrgia i direcció de Moreno Bernardi inclou en el repartiment a Guillem Gefaell i David Menéndez. Bernardi desdobla el text de Koltès multiplicant els punts de vista de les inquietuds del personatge: "dos desconeguts que es busquen i només, a vegades, aconsegueixen un contacte que els calmi i els alimenti la necessitat de parlar, de despullar-se i, per fi, trobar un lloc on ser, on estimar, on viure".

Radionit

El director italià realitza també un homenatge al text La nit just abans dels boscos de Bernard-Marie Koltès a Radionit. Guillem Gefaell, David Menéndez, Moreno Bernardi i Mònica Hernández formen part del repartiment del muntatge. A Radionit, el personatge de Koltès "carrega amb el pes de les històries de sota els ponts en la seva recerca de l’altre com a refugi".

El director ha explicat que a Radionit volia investigar el concepte d'autoria, "el director com a dramaturg i autor del fenomen teatral, que respecta tant la paraula d'altres i es transforma en escriptor, en què la seva forma d'escriptura són les veus i cossos dels intèrprets". En aquest sentit, ha destacat que sense intèrprets no hi ha teatre i que ells tenen un paper prioritari en el món de l'art. "El meu teatre no existiria sense ells".

Bernardi ha explicat que La Nit és una peça teatral i Radionit té una estructura de concert amb els intèrprets que tenen el seu faristol i ell com a director d'orquestra els dirigeix. "En el cas de Radionit, després de nou anys, jo vaig començar a interpretar el personatge com a actor i s'ha creat un paper molt ambigu del personatge de Koltès en el meu rostre i el meu cos".

Activitats paral·leles

Amb aquest doble programa, el Teatre Akadèmia celebra els 20 anys de trajectòria artística de Moreno Bernardi a Barcelona. Al maig es podrà veure al teatre una altra producció seva: L'olor eixordadora del blanc. A més, paral·lelament a les peces s'han estrenat dos documentals: Les cartes de la nit i Les veus de Radionit; així com la mostra fotogràfica Instants de La Nit, que es podrà visitar a Lo Spazio durant els mesos de febrer i març.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —