-
Per ACN
Publicat el 07 de juliol 2023

L’Arxiu Històric de la Ciutat inaugura l’exposició ‘L’Arxiu en guerra. La Casa de l’Ardiaca i la Sala de Lectura per a Infants durant la Guerra Civil’. La mostra presenta per primera vegada els dibuixos que centenars de nens barcelonins van fer durant els primers mesos de la Guerra Civil Espanyola a la Sala de Lectura per a Infants creada a l’Arxiu Històric de la Ciutat. L’exposició té per comissaris l’historiador Daniel Venteo i Maria Messeguer, bibliotecària de l’Arxiu i la persona que va fer la descoberta dels dibuixos dels infants, guardats durant dècades a la caixa número 26 de la documentació administrativa de l’Arxiu Històric de la Ciutat. L’exposició estarà oberta al públic fins al 4 de novembre.

L’any 1936, després de l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, l’Arxiu va impulsar una iniciativa singular i capdavantera per pal·liar els efectes del conflicte bèl·lic sobre els nens: una sala de lectura infantil. Amb bona part de les escoles tancades, l’Arxiu dirigit per Agustí Durant i Sanpere va habilitar part de les instal·lacions de la Casa de l’Ardiaca per crear, segons les seves paraules, un espai on divertir-se fullejant les col·leccions de llibres de coneixements i de literatura infantil i juvenil de l’Arxiu.

La Sala de Lectura per a Infants va funcionar entre els mesos de setembre de 1936 i febrer de 1937, quan l’inici dels bombardeigs feixistes sobre Barcelona posava en perill la integritat dels nens. Les revistes i llibres que llegien i els dibuixos que van fer a partir de la seva consulta i lectura van quedar salvaguardats entre la documentació administrativa de la gestió de l’Arxiu Històric de la Ciutat, i ara veuen la llum per primer cop des d’aleshores.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —