Imatge de recurs de l'anunci talibà del govern interí
Per EFE
Publicat el 09 de setembre 2021

La invasió de l'Afganistan per part dels estatunidencs l'any 2001 després de l'11S es va justificar pel suport dels talibans al grup gihadista Al-Qaeda. Vint anys després, els islamistes sostenen que aquest vincle ja no existeix i que no acolliran a terroristes en sòl afganès, però alguns asseguren que menteixen.

En aquell moment, els Estats Units van defensar l'ocupació de l'Afganistan. Ho van fer sota la justificació que el règim dels talibans, que donava recer a membres d'Al-Qaeda, es negués a lliurar al líder de la formació, Osama bin Laden, després dels atemptats de l'11S.

Però el retorn dels talibans al poder després d'una ofensiva llampec que va durar menys de dues setmanes i que va culminar amb la caiguda de Kabul el passat 15 d'agost, fa témer ara que el país torni al punt de partida de fa vint anys. No obstant això, els talibans insisteixen que l'Afganistan no tornarà a acollir cèl·lules terroristes a la regió. De fet, el portaveu talibà Bilal Karimi ha assegurat que "l'Emirat Islàmic (com s'autodenominen els talibans) està compromès que el seu sòl no serà usat per ningú" per a atacar altres països.

Per altra banda va afegir que la formació posseeix la capacitat suficient per a protegir el país d'amenaces terroristes amb els seus propis mitjans. És per això que consideren que no necessiten comprometre's amb ningú per a realitzar operacions conjuntes.

Hi ha qui pensa que encara hi ha presència d'Al-Qaeda a l'Afganistan

Un alt funcionari de l'anterior govern afganès, que ha volgut mantenir-se en l'anonimat, va assegurar que "els talibans tenen llaços profundament arrelats i inseparables amb Al-Qaeda, comparteixen la mateixa ideologia". És per això que creu que "els talibans no podran tallar els seus llaços i prevenir activitats d'Al-Qaeda a l'Afganistan".

El mateix funcionari ha recordat que Al-Qaeda va ser un dels primers grups a felicitar els talibans per la seva victòria a l'Afganistan. Així, creu que d'alguna manera aquesta cèl·lula terrorista "continuarà activa" al país.

Cal recordar que aquestes últimes dues dècades, els membres d'Al-Qaeda van ajudar els talibans a finançar la guerra contra les tropes estatunidenques. També van proporcionar coneixements en matèria tàctica i armamentística, així com en la fabricació d'explosius i atacs suïcides i amb cotxe bomba. De fet, un informe de l'ONU publicat al juny de l'any passat va revelar que Al-Qaeda roman "activa de manera encoberta" amb entre 400 i 600 membres, inclosos els seus "alts dirigents", en almenys 12 de les 34 províncies afganeses.

"Durant els últims 20 anys de guerra, Al-Qaeda va perdre a desenes dels seus comandants i a centenars dels seus combatents en operacions contra les tropes estrangeres i afganeses", ha apuntat el funcionari, i ha afegit que entre ells es trobaven txetxens, àrabs i pakistanesos.

Relacions amb la comunitat internacional

Si Al-Qaeda reneix, es podrien incrementar les tensions entre el règim talibà i la comunitat internacional. De moment, aquesta ha suspès temporalment els fons per a la reconstrucció de la nació, una font d'ingressos que representen al voltant del 43% del PIB del país, segons el Banc Mundial.

El veterà i polític afganès Fazal Hadi Wazin opina que "si el govern talibà no pot evitar [la presència i les activitats] d'organitzacions estrangeres, incloent-hi Al-Qaeda, i usen lliurement el sòl afganès contra altres països, posaran als talibans en una situació molt difícil i això serà una repetició dels errors passats dels talibans". "Si els talibans volen que l'Afganistan estigui en harmonia amb la comunitat internacional, hauran de respectar les lleis, regles i regulacions internacionals", la qual cosa implicaria posar fi a les activitats terroristes d'Al-Qaeda al país, ha reblat.

Wazin confia que els talibans hagin après dels errors del passat i mantinguin la promesa d'impedir que l'organització terrorista usi el territori afganès com a base per a atemptar contra un altre país.

L'any 2020, els talibans van pactar en les negociacions de pau de Doha tallar les relacions amb qualsevol grup terrorista, especialment amb Al-Qaeda, a canvi de la retirada definitiva de les tropes dels EUA i de l'OTAN de l'Afganistan. És per aquest motiu que els talibans han d'esforçar-se "per evitar la presència i qualsevol activitat d'Al-Qaeda" en el present i futur de l'Afganistan si no volen danyar les relacions amb la comunitat internacional, ha explicat el sotscap de la Comissió d'Assumptes Exteriors de la Cambra Baixa del Parlament afganès, Jamal Beheshti.

Beheshti creu que els talibans no tenen cap raó per a fer marxa enrere en el seu compromís amb les mesures antiterroristes. "Els talibans actuaran pel seu compte" si necessiten prendre mesures contra algun grup terrorista a l'Afganistan, ha conclòs.

La prioritat dels combatents radica en el reconeixement del seu règim per part de la comunitat internacional, que de moment no s'ha atrevit a fer el pas. Això és perquè la majoria dels líders del grup, inclòs el seu recentment nomenat cap de Govern, el mul·là Hassan Akhund, segueixen en la llista negra de Nacions Unides.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —