Autors internacionals signen llibres a distància per Sant Jordi a través d’un braç robòtic - Diari de Barcelona

La tecnologia i la robòtica han arribat al món dels llibres per recuperar la màgia de Sant Jordi. Així ho han demostrat la cooperativa Abacus, l’editorial Penguin Random House i la distribuidora catalana d’impressores 3D, SolidPerfil3D, amb la organització d’una sessió de signatures inèdita on un braç robotitzat reprodueix la signatura d’autors internacionals que es troben a milers de quilòmetres.
Per part d'Abacus, el cap de Màrqueting Digital Jordi Gabarró explica al Diari de Barcelona que des d’un principi se’ls planteja el repte de poder recuperar en la major mesura possible l’experiència de proximitat que viurien els lectors juntament amb els seus autors preferits durant les signatures d’un Sant Jordi "normal”. De fet, assegura que “des d’Abacus, un cop descobrim l’existència dels braços robòtic, ens plantegem la possibilitat d’utilitzar-los i traslladem la notícia al nostre col·laborador, Penguin Random House, que queda fascinat amb la proposta i aconsegueix que 6 autors internacionals hi vulguin participar”.
Què passa quan posem la tecnologia al servei de la cultura? Que autors internacionals com @isabelallende, @PLemaitreAuteur o @AlexMichaelides signen llibres a distància per #SantJordi21 a @AbacusCoop! \uD83C\uDF0D\uD83D\uDCD6\u270D\uFE0F
— Abacus cooperativa (@AbacusCoop) April 21, 2021
\u2764\uFE0F @penguinlibros @Solidperfil3d #somllibres pic.twitter.com/p1hEniSsmS
Amb Sant Jordi a tocar, Isabel Allende, Jonas Jonasson, Yuval Noah Harari, Alex Michaelides, Niklas Natt och Dag i Pierre Lemaitre són els escriptors que s'han sumat a la iniciativa que ha tingut lloc a l’Espai Abacus del carrer Enric Granados de Barcelona. En declaracions a l’ACN, Isabel Allende ha afirmat trobar l’experiència “absolutament màgica”. L'autora de La casa de los espíritus ha afirmat també que si bé enguany ha traslladat el gruix de la promoció de la seva última novel·la al món virtual, el que no havia fet encara era poder signar llibres "des de qualsevol part del món".
Tot plegat ha estat possible gràcies a una aplicació tecnològica i al braç articulat d'un robot a través del qual els autors escriuen una dedicatòria des de casa seva, en directe, i aquesta és reproduïda immediatament sobre l'exemplar del lector. Els lectors, escollits prèviament per sorteig, també han pogut compartir uns minuts amb l’autor que prefereixin a través de videoconferència, una experiència que Gabarró ha qualificat “d’exclusiva i increïble respecte els temps que estem vivint”.
Una experiència pionera
En un primer moment, va ser l’empresa de tecnología SolidPerfil3D qui es va posar en contacte amb Abacus amb l’objectiu que aquest últim es convertís en distribuidor del braç robòtic multifuncional DexArm. En declaracions al DdB, David Vives, tècnic de SolidPerfil3D, ha explicat que es va produir un moment de “sinèrgia d’idees”. “Abacus ens va dir què buscaven i vam començar a parlar-ho”, relata Vives. Des de SolidPerfil3D van desenvolupar una tecnologia que permetia els autors preparar i signar una dedicatòria i, posteriorment, enviar-la per correu electrònic a través d’un arxiu que, en pocs minuts, el braç robòtic reprodueix de forma exacta.
Pel que fa al futur, David Vives ha afirmat que aquesta és una tècnica que es pot aplicar en properes firmes i que, de fet, diverses editorials ja els han contactat per utilitzar aquesta tecnologia en presentacions de llibres. Finalment, Ramon Quilez, del departament de Màrqueting de SolidPerfil3D, també ha sentenciat que des de la seva empresa creuen que la tecnologia, en lloc de ser freda, fa possible el contacte humà, que es difícil de tenir ara. “La tecnologia ens fa més humans, i els lectors van estar a favor de la iniciativa des d’un primer moment”, conclou Quilez.

