El primer ministre d'Albània, Edi Rama, a l'arribada a la cimera UE-Balcans Occidentals
El primer ministre d'Albània, Edi Rama, a l'arribada a la cimera UE-Balcans Occidentals
El primer ministre d'Albània, Edi Rama, a l'arribada a la cimera UE-Balcans Occidentals
Per ACN
Publicat el 23 de juny 2022

Els líders dels Balcans Occidentals han reclamat aquest dijous als caps d'estat i de govern de la Unió Europea (UE) un "missatge clar" sobre les seves perspectives d'adhesió. "Necessitem un missatge clar i unit de la UE cap als Balcans Occidentals", ha dit la presidenta de Kosovo, Vjosa Osmani, a l'arribada a la cimera que reuneix els líders dels 27 i els dels Balcans Occidental a Brussel·les.

Sobre la possibilitat de superar el veto de Bulgària a obrir les negociacions per a l'adhesió amb Albània i Macedònia del Nord, l'alt representant de la UE, Josep Borrell, ha admès que "les coses no estan anant bé".

"No som on hauríem de ser amb els Balcans Occidentals", ha dit Borrell, que ha titllat de "decebedor" que no s'hagi pogut superar el veto de Bulgària. "Això motra un cop més que la unanimitat és un gran problema per prendre decisions. No podem continuar amb un sol país sent el que bloqueja", ha remarcat.

El primer ministre d'Albània, Edi Rama, ha criticat que Bulgària estigui "segrestant" el procés d'adhesió a la UE de "dos països que formen part de l'OTAN" sota la "impotència" de la resta d'estats membre mentre el club comunitari té "una guerra al seu pati". A més, Rama ha defensat que Albània està "fent la seva feina" i les reformes necessàries per avançar en el procés d'adhesió a la UE.

La presidenta de Kosovo ha reivindicat que pertanyen "a la família europea" i ha advertit la UE que altres actors poden ocupar l'espai que deixi "buit" a la regió. Osmani també ha defensat la liberalització de visats per al país. "És una gran injustícia per a la gent de Kosovo", ha lamentat.

Al seu torn, el president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, ha confiat que la reunió amb els líders europeus acabi amb "bones conclusions" per als Balcans Occidentals. Tanmateix, ha afirmat que si no és així estan "agraïts" a la UE pels diners que destina a la regió.

Michel confia superar el veto de Bulgària

Davant l'estancament de l'adhesió dels Balcans Occidentals, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha apostat per donar un nou impuls a als processos i ha confiat poder superar "tan aviat com sigui possible" el veto de Bulgària a l'obertura de les negociacions amb Albània i Macedònia del Nord. "Per nosaltres és de màxima prioritat", ha dit.

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha defensat que cal els Balcans Occidentals tinguin una "oportunitat real" per formar part de la UE. Ha reinivdicat que aquests països han treballat "molt fort" i que cal "fer que passi".

Per la seva banda, el primer ministre d'Irlanda, Micheál Martin, ha subratllat que formar part de la UE és "transformador" i ha esperat que es pugiun fer "progressos" amb els Balcans Occidentals.

La primera ministra d'Estònia, Kaja Kallas, ha dit que és "important" que els Balcans Occidentals estiguin "en la família europea". 

Els processos dels Balcans Occidentals

Albània, Macedònia del Nord, Montenegro i Sèrbia són candidats oficials a formar part del club comunitari, mentre Kosovo i Bòsnia i Hercegovina encara estan en procés d'aconseguir aquest reconeixement. 

Ara per ara, només s'han obert negociacions i capítols d'adhesió amb Montenegro i Sèrbia, malgrat que s'han fet escassos progressos. Albània i Macedònia del Nord continuen a l'espera que Bulgària aixequi el seu veto a obrir negociacions amb aquests dos països. Finalment, Kosovo i Bòsnia i Hercegovina encara tenen l'estatus de candidats potencials.

En la cimera, els líders europeus han de donar una resposta a l'estancament dels processos d'adhesió dels Balcans Occidentals en un context en què avança la candidatura d'Ucraïna a l'adhesió.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —