Mural feminicidis
Publicat el 08 de març 2021

Al número 201 del carrer Ramón Turró, al barri del Poblenou trobem un mur en el qual podem llegir "Feminicidis als Països Catalans" i que està pintat de blanc amb rectangles liles. A cadascun d'ells es pot llegir un nom, una edat i una data, que representen una dona assassinada a Catalunya des del novembre de 2019.


A sobre del mural, l'associació feminista La Filadora del Poblenou, hi ha posat un cartellet en què expliquen, en primer lloc, què és un feminicidi: "assassinat d'una dona pel fet de ser-ho". A continuació, denuncien com, moltes vegades, les morts d'aquestes dones passen desaparegudes en el nostre dia a dia i expliquen la seva intenció de convertir aquest mur en un espai de reivindicació per visibilitzar aquesta realitat i afegeixen que "no són números, són dones que, d'un dia per l'altre, deixen de ser entre nosaltres simplement per ser dones". A més, a la reixa on està penjat el cartell, hi ha flors de dol.

Una de les integrants de l'associació va explicar al Diari de Barcelona que la seva iniciativa original va ser pintar una de les pilones de la plaça Julio González, també al barri del Poblenou, per cadascuna de les dones assassinades, però l'Ajuntament ho tapava o, fins i tot, hi havia gent que pintava per sobre. Llavors van pensar que, si ho feien en forma de mural, seria més respectat. 

Què diuen les dades?

En els escassos tres mesos que portem d'any a l'estat espanyol, 12 dones han estat assassinades. L'últim cas va ser el de Mari Carmen, una dona madrilenya de 46 anys que va ser trobada al replà d'un bloc d'habitatges, on treballava com a dona de la neteja. L'exparella de Mari Carmen li va clavar 7 punyalades.

Segons l'observatori Feminicidi.cat, entre el 2010 i el 2018, 178 dones van ser assassinades a Catalunya, de les quals més d'un 87%, és a dir, més de 150 de les dones totals, van ser assassinades per raons de gènere o, dit d'una altra manera, per ser dones.

Només el 2020, a Catalunya va haver-hi 14 feminicidis i assassinats de dones, comesos per homes. Entre elles, la Josefa (que també hi és al mural de La Filadora) una dona de 38 anys que vivia a Esplugues de Llobregat i que va morir a mans de la seva parella, que li va oferir diverses ganivetades després d'una discussió. Els veïns ho van sentir, però quan van arribar els serveis d'emergència ja no van poder fer res.

Al conjunt de l'estat espanyol, el 2020 hi va haver 83 casos de dones assassinades, els casos de les quals són feminicidis o assassinats de dones comesos per homes. A més, des del 2010, quan es van començar a documentar els feminicidis a Espanya, s'han registrat 1.174 dones assassinades per homes en Geofeminicidio.

Feminicidis al món

Segons dades de l'organització Ayuda en acción, es calcula que 87.000 dones van ser assassinades per les seves parelles o per familiars el 2017. Unes 137 al dia. La major part dels casos es concentren al continent africà i americà, però aquesta xacra existeix a tot i cadascun dels països del món, i és el principal símptoma d'un sistema discriminatori i injust amb les dones: el patriarcat.  

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —