El govern aprova inicialment un pla especial i s'obre a un període d’exposició pública de dos mesos
Per ACN
Publicat el 06 de març 2022

La Comissió de Govern de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment un pla especial que regula la implantació de restaurants, comerços alimentaris o activitats turístiques, entre altres, a tot el districte de l'Eixample. Segons el govern municipal, l'objectiu principal del nou pla d'usos -ja d'aplicació- és "preservar el comerç de proximitat i evitar la gentrificació" en un districte on s'hi preveu la Superilla Barcelona. Es vol seguir el model del carrer de Girona i evitar que hi hagi saturació i problemes de convivència. El pla nou pla de l'Eixample introdueix requisits de densitat i distància entre locals i superfícies mínimes i màximes per a restaurants, activitats musicals, comerços alimentaris i activitats vinculades al turisme.

Un cop aprovat inicialment el document, el pla s'obre ara a un període d’exposició pública de dos mesos i s'iniciarà un procés participatiu per recollir les aportacions del veïnat, entitats i grups polítics de cara a l’aprovació definitiva del document, que podria introduir canvis. 

En concret, s'introdueixen requisits per a activitats de concurrència pública -restauració, activitats musicals, gimnasos, jocs, atraccions i activitats audiovisuals-, establiments alimentaris i locals vinculats a l'activitat turística, com ara el lloguer de bicicletes, motos o patinets o la comercialització de serveis turístics.  

Per ordenar la implantació de nous establiments, es posen condicions pel que fa al número màxim de locals d'un mateix tipus en un radi determinat, a la distància entre ells i les superfícies mínimes i màximes i l'amplada dels carrers. 

Concretament, es permetrà un màxim de cinc locals en un radi de 50 metres i un màxim de 18 locals en un radi de 100 metres per a les activitats de restauració, activitats musicals, autoserveis, comerç alimentari amb degustació i botigues de conveniència. A més, les activitats musicals i audiovisuals només es podran implantar en carrers de més de 25 metres d'amplada. D'altra banda, es fixen distàncies diverses entre els locals segons la tipologia.

Per últim, el pla fixa que no es poden implantar activitats relacionades amb l’exhibició de material pornogràfic i sexual i la prostitució ni establiments amb màquines expenedores d'aliments ni botigues annexes a gasolineres. 

Actualment, a l'Eixample hi ha 14.416 locals, i un 28% estan destinats a la restauració, autoserveis, comerços alimentaris, botigues de conveniència i activitats musicals. Només les activitats de restauració i degustació sumen fins a 3.279 establiments, que suposen el 20% de tots els de l’Eixample i quasi el 30% dels locals dedicats a la restauració del conjunt de la ciutat. 

Per poder estendre l’exemple de Girona al conjunt del districte, el març de l'any passat el consistori va fer una suspensió de llicències dels eixos de Consell de cent, Rocafort i Comte Borrell, que posteriorment es va ampliar a Enric Granados. Bàsicament es vol evitar un monocultiu d'activitats principalment vinculades a la restauració i al turisme, fer compatible l'activitat econòmica amb l’habitatge i potenciar la implantació de comerços com ara xarcuteries, llibreries, peixateries, etc.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —