Barcelona s'agenolla per recordar George Floyd
Barcelona s'agenolla per recordar George Floyd
Per Lorena Sopena i Judit Batlle Frigola
Publicat el 05 de juny 2020

Centenars de persones es van aplegar ahir a la tarda a la plaça de Catalunya de Barcelona per respondre a la crida que ressona arreu per denunciar els abusos de poder racistes, als Estats Units i al món sencer. L'acte havia estat organitzat per Jonnathan Courtney, un noi de 31 anys originari de Califòrnia i resident a Barcelona, que va llegir un manifest en contra del racisme nord-americà.

A les vuit del vespre, un gran nombre de manifestants es van agenollar al terra durant vuit minuts per retre homenatge a George Floyd. El mateix temps que Floyd va trigar a morir asfixiat la setmana passada a la ciutat de Minneapolis a mans del policia blanc Derek Chauvin. "Quan vaig veure el vídeo em vaig trencar per dins, i vaig sentir la necessitat d'organitzar alguna cosa jo mateix", explicava Courtney al Diari de Barcelona

Jonnathan Courtney adreçant-se als participants

La protesta va comptar amb diferents pancartes amb els lemes més virals arran dels fets, com ara "Black lives matter" o "I can't breathe", la frase que repetia contínuament Floyd abans de morir. També es van encendre espelmes i es van deixar flors.

Frank, un afroamericà que va participar a la protesta, relatava: "Soc aquí avui perquè vaig patir racisme als Estats Units, i el sistema americà necessita un canvi". També explicava com de diferent és la vida a Barcelona: "Em sento més de la comunitat, aquí sóc un americà. Als Estats Units soc un negre i hi ha molta diferència". 

Un altre dels organitzadors de l'acte, l'Artem, de 30 anys i d'origen rus, admetia que va participar perquè "podria ser una cosa més gran que altres manfistacions que s'han convocat anteriorment als EUA contra el racisme. Tinc l'esperança que si ara cridem molt l'atenció, el racisme es pot aturar amb el temps". 

Artem, participant de la protesta

A continuació, us oferim un recull de les imatges més destacades de la protesta: 

Més concentracions

La plataforma Comunitat negra, africana i afrodescendent a Espanya ha cridat a manifestar-se a diferents punts de l'Estat per mostrar el rebuig a l'assassinat de Floyd, un fet que ha generat una onada d'indignació i aldarulls als EUA que fa més d'una setmana que dura. Les manifestacions tindran lloc diumenge i a Catalunya se n'han convocat a Barcelona, a la plaça Sant Jaume, a Tarragona, a la plaça de l'Ajuntament, i a Sitges, al passeig de la Ribera, totes tres a les onze del matí. 

El col·lectiu afirma en un comunicat que “el racisme institucional i social antinegre” no és una qüestió “exclusiva” dels EUA, sinó que a diferents parts del món s'atempta contra aquest col·lectiu “tant de manera directa, amb l'assassinat físic, com de manera indirecta, amb les condicions de pobresa estructural, explotació laboral i manca d'oportunitats a les quals és sotmès”.

Els organitzadors de les convocatòries han fet una crida a complir amb les mesures de distanciament social i d'higiene obligades per la pandèmia del coronavirus.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —