Barcelona porta el debat de l'actualitat als carrers - Diari de Barcelona
ACTES CULTURALS
Barcelona porta el debat de l'actualitat als carrers
La Biennal de pensament aborda el futur en l’era post-Covid
L’Ajuntament de Barcelona organitza la segona edició de la Biennal de Pensament. Ciutat Oberta, que se celebrarà la setmana que ve, entre el 13 i 18 d’octubre. Encara que l’esdeveniment s’hagi hagut d’adaptar a les mesures sanitàries, la Covid-19 ha donat una nova lògica als debats i discussions que fonamenten el programa.
L’edició d’enguany està conformada per més de 85 propostes que giraran entorn dels quatre itineraris del programa: futur, democràcia, tecnologia i ciutat. Com en la primera edició, les activitats es dirigeixen a tots els públics i tindran lloc a l’aire lliure, en 40 espais exteriors i equipaments distribuïts en diferents barris de la ciutat i d’accés gratuït. La Biennal de Pensament posa èmfasi en debatre i reflexionar sobre els grans reptes contemporanis i les transformacions socials i polítiques del moment.
La iniciativa neix l’any 2018 com una col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i el Comissionat de Cultura per crear un espai de discussió on tractar aquests reptes. La Biennal convida la ciutadania a debatre i pensar. Es fonamenta en la consideració que la cultura no només és teatre, música, dansa o arts visuals; sinó que també és pensament. La primera edició va concloure amb una assistència de més de 23.000 persones i s’interpreta positivament pels organitzadors. A part, la Biennal d’aquest any s’ha combinat amb Barcelona Poesia, que es va haver d’ajornar la primavera passada. Es celebraran durant les mateixes dates i hi haurà activitats i espais que els dos esdeveniments compartiran.
En l’edició de 2020 es pretén, doncs, mantenir els temes i incorporar alguns aspectes. L’esclat de la pandèmia, però, va comportar que s’haguessin de “replantejar els escenaris i formats”. Per tant, tot i que s’intentarà mantenir el màxim de presencialitat, aquest any es compta amb menor presència de convidats internacionals, l’aforament és més limitat i la mateixa Covid-19 ha impactat en els continguts del programa.
El tinent d'alcaldia i responsable de l’Icub Joan Subirats afirma que “la Covid-19 posa en relleu la pertinença de discutir aquests temes de fons” i, per tant, algunes conferències inclouran la crisi sanitària actual. La pandèmia planteja debats del model de ciutat, discussions sobre el paper de la tecnologia i dona peu a converses sobre democràcia, fake news i populisme. Per protocol sanitari, a més, caldrà fer reserva prèvia a l’assistència, els espais estaran delimitats amb control d’accés i l’aforament màxim va de les 400 a les 800 persones.
Democràcia, tecnologia i ciutat en temps de crisi
El programa compta amb més de 174 ponents dels camps de l’art, la ciència, la tecnologia i el pensament, dels quals 90 són dones, 77 són homes i 7 són col·lectius. Entre aquests, es trobaran figures destacades com Margaret Atwood, Daniel Innerarity, Enric Casasses, Clàudia Rius, César Rendueles o Bruno Latour. Els convidats internacionals, tal com assegura Subirats, s’han vist especialment afectats per la crisi de la Covid-19. De fet, és per aquest motiu que l’Ajuntament ha decidit adaptar algunes activitats al format digital que la mateixa Biennal gravarà o directament farà en línia. Tot i això, Subirats concreta que “no es volia una Biennal de pantalles, sinó una Biennal amb presencialitat; de la gent, dels experts i dels pensadors”.
Només 12 de les activitats seran exclusivament digitals, i es podrà accedir a elles a través dels streamings penjats al web de la Biennal. L’organització farà dos streamings diaris que després compartirà per la seva plataforma a Internet de forma que tot plegat comportarà una transmissió híbrida.
Les activitats estan dirigides a tots els públics amb llenguatges i formats diversos que incentivaran la participació i la reflexió col·lectiva. L’aforament és de 10.000 persones: 8.000 per les propostes del programa i 2.000 de la +Biennal, que organitza 40 activitats paral·leles en les quals s’hi han implicat 42 entitats i projectes. Aquest any, les activitats de +Biennal es realitzaran durant la setmana i no continuaran durant el més posterior, com es va fer en l’edició de 2018. Cada activitat concreta tindrà un aforament diferent, i segons les respectives instal·lacions per cada acte, l’Ajuntament ha establert un màxim de 400 a 800 persones.
Des que l’Ajuntament de Barcelona va anunciar les dates i el programa a finals de juliol, l'organització no ha hagut d’adaptar gairebé res. Això, segons Subirats, es deu al fet que el projecte es va fer amb molta prudència de manera que les condicions s’han pogut mantenir fins avui dia. Ara per ara, a una setmana pel començament de l’esdeveniment “el 80 % de l’aforament ja està reservat”.