Les noves mesures de desconfinament generen dubtes de mobilitat i queixes en el sector de la restauració
Per ACN i Redacció
Publicat el 25 de maig 2020

Barcelona i l’àrea metropolitana han estrenat fase 1 i ja s'han vist obertes les terrasses d'alguns bars i cafeteries.

Imatge de la plaça d'Eivissa al barri d'Horta, Barcelona. Foto: Elena Santín

El canvi comporta noves mesures de desconfinament. L’entrada a la fase 1 significa que ara la ciutadania de Barcelona i l'àrea metropolitana podrà fer reunions d'un màxim de 10 persones. També es podrà passejar i practicar esport en grups de fins a deu persones que no visquin al mateix domicili i sense límit els que viuen al mateix domicili. 

Protecció Civil ha publicat un breu resum sobre les noves mesures de la fase 1:

Queixes i dubtes sobre les terrasses

Una de les mesures més esperades és la reobertura de les terrasses de bars i restaurants, les quals hauran de garantir la meitat de l'ocupació. Per tal de garantir la viabilitat econòmica, l’Ajuntament de Barcelona ha establert que els bars i restaurants que vulguin ampliar la terrassa podran instal·lar-hi un mòdul addicional de quatre taules i quatre cadires per taula, de forma general, o un màxim de sis taules en casos excepcionals. 

Tot i això, el Gremi de Restauració de Barcelona no avala el pla per a l'ampliació de les terrasses perquè considera que moltes de les mesures són "poc realistes". De fet, les sol·licituds per ampliar terrasses es podran fer a partir d’avui i això farà que habilitar-les no sigui una cosa immediata i que les llicències puguin "trigar setmanes", segons el Gremi. En aquesta línia, segons Janet Sanz, tinenta d’alcaldia, "l’horitzó" amb què treballa l'Ajuntament és que la segona quinzena de juny ja es puguin veure algunes ampliacions. 

A més a més, es recuperarà l’horari d’abans del confinament. Per tant, les terrasses podran estar obertes fins a les 12 de la nit els dies laborables i fins a la 1 del matí els caps de setmana. Això entra en conflicte amb les franges horàries, perquè es podrà anar a les terrasses més enllà de les 11 de la nit però, en canvi, no es podrà passejar ni fer esport. 

Aquesta mesura ha fet sorgir dubtes sobre quan es podrà anar a les terrasses i sobre si s’hauran de seguir les franges horàries per edats. Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, aclaria fa unes setmanes que no hi ha limitacions per anar a les terrasses i que les franges horàries són per fer esport.

 

Una altra novetat del decret de l’Ajuntament és que, a banda de rebaixar en un 75 % la taxa de terrasses a bars i restaurants, també es rebaixarà en un 75 % la taxa que paga el comerç en cas de desenvolupar esdeveniments comercials al carrer. 


Reobertura de les guinguetes de les platges

La quinzena de guinguetes de platja de Barcelona obrirà finalment aquest estiu després d'un acord d'última hora amb l'Ajuntament de Barcelona. Els quiosquets iniciaran temporada avui dilluns 25 de maig mantenint el màxim de 30 taules per establiment. Per fer-ho possible, s'habilitaran tarimes i passeres perquè les taules es puguin distribuir amb les mesures de distanciament establertes i, en espais addicionals, es permetrà la instal·lació de para-sols.

Segons l'acord a dues bandes, l'Ajuntament de Barcelona també retornarà el 100 % dels dies que les guinguetes no han pogut obrir a causa de l'estat d'alarma previ al 25 de maig, i es permetrà que la temporada s'allargui fins al 30 de novembre.


Contradiccions de mobilitat

Els cinemes i teatres poden obrir amb un màxim de 30 persones si el recinte és tancat, i 200, si és obert. També reobriran les biblioteques i els gimnasos amb un aforament limitat. A més a més, la fase 1 permet que la ciutadania pugui desplaçar-se per tota la regió sanitària.

Aquesta mesura, però, es contradiu amb la norma que estableix que no es pot anar més enllà d’un kilòmetre de distància. Així doncs, per passejar o fer esport només es pot recórrer aquest kilòmetre, però, en canvi, es poden visitar instal·lacions com terrasses o biblioteques que estiguin a més d’un kilòmetre, així com visitar cases de familiars més enllà d'aquesta distància. El que resta pendent és com es controlaran aquests desplaçaments i fins a quin punt serà factible que la ciutadania compleixi la normativa.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —