"A Barcelona hi ha gent que dorm però que no descansa" - Diari de Barcelona
Quan el soroll esdevé banda sonora
"A Barcelona hi ha gent que dorm però que no descansa"
El psicòleg Juan Carlos Albaladejo analitza les principals afectacions emocionals d'estar exposats al soroll d'una gran ciutat
Les malalties cardiovasculars derivades de l'exposició continuada al soroll causen a Barcelona 130 morts anuals. Així de contundents són les dades que va presentar l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) en un informe el 2021.
El document, "Soroll ambiental i salut a la ciutat de Barcelona", també explica que 210.000 persones pateixen afectació emocional o psicologia severa, i 60.000 en són afectades per trastorns de son per l'impacte del soroll. Aquestes dades són només a la ciutat de Barcelona.
Afectacions emocionals i psicològiques
"L'exposició al soroll pot incrementar molt els nivells d'ansietat i, segons com es canalitzi o no, pot derivar en afectacions més greus com trastorns obsessius", argumenta el psicòleg Juan Carlos Albaladejo. "Si una persona ja es troba en una situació difícil, amb ansietat, estrès o depressió, l'exposició al soroll la percebrà com una agressió directa i, evidentment, pot agreujar la seva simptomatologia". Com és evident, explica Albaladejo, "tot dependrà del perfil i personalitat de cada persona que l'afecti més o menys el soroll".
El 57 % de la població de Barcelona s’exposa a un soroll de trànsit igual o superior al que l'OMS considera perjudicial per a la salut
La contaminació acústica pot comportar el canvi d'hàbits per intentar aïllar-se del soroll. Alguns d'aquets canvis poden ser evitar certs carrers amb molt d'enrenou, no utilitzar els balcons, tancar finestres, etc.
Aquest és el cas de la Lorena Sánchez, que viu en un xamfrà del carrer de les Navas de Tolosa, molt a prop de l'avinguda Meridiana. "Fa tres anys que visc en aquest pis i gairebé no he fet servir el balcó", explica la Lorena. Viu en un segon pis i comenta que "el soroll fa que sigui impossible poder sortir a menjar, llegir o fer feina".
El brugit dels motors i l'excés de soroll no permet fer servir el balcó a la Lorena / Bernat Gonzàlez (DdB).
El soroll pot derivar en una afectació al sistema cardiovascular i metabòlic. Si una persona ja té un principi d'ansietat, estrès o depressió i es veu sobreexposada a un soroll constant, "el que millor pot fer és consultar un psicòleg", considera Albaladejo. "Un error freqüent és pensar que ho podem anar trampejant i que ens passarà, però després tots hem d'acabar corrent".
"La guerra contra el soroll a la ciutat de Barcelona és una guerra petiteta i que costa de veure, però que la lluitem cada dia"
Segons explica l'estudi publicat per l'ASPB, el trànsit rodat és el principal focus emissor de soroll a la ciutat de Barcelona molt per sobre de les altres fonts, tant de dia com de nit. El 57 % de la població s’exposa a un soroll de trànsit igual o superior al que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera perjudicial per a la salut.
Guerra oberta contra el soroll
Juan Carlos reivindica que el metro també és una "font de molt estrès" i que moltes vegades "hi hem de sumar el volum dels músics que toquen a l'interior dels vagons". Això, després d'una suma de molts dies, "et pot posar agressiu. Segurament no li mostraràs al músic perquè voldràs ser civilitzat, però ho hauràs d'exterioritzar d'alguna manera".
El psicòleg explica que el més important és ser conscient de la situació que genera l'estrès per poder rebaixar el nivell d'ansietat i agressivitat abans que pugui anar a més. "La guerra contra el soroll a la ciutat de Barcelona és una guerra petiteta i que costa de veure, però que la lluitem cada dia", sentencia el psicòleg.
El metro pot ser una font de soroll i estrès molt freqüent. EFE.
L'informe també explica que s’observen fortes diferències geogràfiques en l’exposició al soroll ambiental: "L’Eixample és el districte amb més població exposada al soroll de trànsit i Ciutat Vella el que té més població exposada a l’oci nocturn. L’estudi de les desigualtats socials mostra que, tot i que els barris amb rendes més altes tenen més població exposada a nivells alts de soroll ambiental, la percepció de soroll dins de l’habitatge és superior als barris de menor renda".
Pots consultar el nivell de contaminació acústica que hi ha al teu carrer de Barcelona en aquest enllaç.
1. Invertir en finestres i aire condicionat
Si tenim unes bones finestres que ens poden aïllar bé del soroll de l'exterior guanyarem en qualitat de vida. Sense unes bones finestres pots dormir, però no descansar.
2. Fer una visualització mental abans de sortir de casa
Podem intentar omplir-nos d'un color que ens relaxi i ens faci rebaixar la tensió abans de sortir. Visualitzar tot el que haurem de fer quan sortim al carrer pot ser de molta ajuda. També podem imaginar que sortim al carrer amb un imparmeable en el qual hi rellisca tot allò dolent que ens estressa i ens fa sentir malament. Si això es fa de manera continuada, pot ser una bona eina. Un cop a casa o a la feina, les tècniques de respiració conscient són molt útils.
3. Utilitzar una auriculars especials
Hi ha uns auriculars que s'estan posant de moda que eliminen els sorolls, però no la comunicació verbal. Si veus que el soroll t'afecta molt, abans de fer qualsevol cosa, provaria aquests auriculars.
4. Dormir amb taps
Se suposa que quan tu dorms no estàs exposat a aquests sorolls. Els taps, si sents el despertador o si hi ha un incendi, són una bona opció. Han de ser còmodes, això sí.
5. Acudir al psicòleg
Si una persona sent que té un principi d'estrès, ansietat o depressió el que ha de fer és acudir a un professional. El millor és anar a un psicòleg. Si econòmicament no és viable anar a un psicòleg privat, pot intentar anar al CAP i parlar amb el metge. Però, aquesta persona hauria de fer un tractament. No és qüestió de dir que ho vas passant com pots, perquè després s’ha de córrer, i això no és bo per ningú.